CV-22 Osprey lahko letijo hitreje in dlje od helikopterjev. Foto: EPA
CV-22 Osprey lahko letijo hitreje in dlje od helikopterjev. Foto: EPA
Joseph Kony
Kony s svojimi borci že skoraj tri desetletja ustrahuje lokalno prebivalstvo. Foto: EPA

Še ta teden bo v Ugando prispelo okoli 150 ameriških vojakov in letala CV-22 Osprey. Ameriške sile bodo pomagale okoli pet tisoč afriškim vojakom, ki iščejo vodjo Gospodove uporniške vojske (LRA) v odročnih predelih na tromeji med Srednjeafriško republiko, Južnim Sudanom in Ugando.

V iskanju Konyja od leta 2011 že sodeluje sto pripadnikov posebnih enot ameriške vojske, ki so zadolženi za zbiranje podatkov, svetovanje in nudenje pomoči posebnim enotam Afriške unije. Ameriški vojaki imajo prepoved bojnega delovanja, razen v primeru samoobrambe.

LRA je nastal v drugi polovici 80. let prejšnjega stoletja na severu Ugande in njegovi pripadniki so znani po pohabljanju žrtev in novačenju otrok za spolne sužnje. Njihovega vodjo Konyja zaradi vojnih zločinov išče Mednarodno kazensko sodišče (ICC).

Afriškim državam, ki sodelujejo v lovu na Konyja, primanjkuje vojaških letal, zato bodo Američani pomagali z letali CV-22 Osprey, ki imajo možnost navpičnega vzletanja in pristajanja, na krovu pa lahko prepeljejo 24 vojakov. S tem se bodo lahko vojaki hitreje odzvali na namige o položaju upornikov.

ZDA ostajajo kritične do Ugande
Okrepitev ameriškega vojaškega sodelovanja pri lovu na enega najbolj iskanih ljudi na afriški celini ne pomeni, da je Washington omilil svoja stališča do nove protihomoseksualne zakonodaje v Ugandi, ki jo je podpisal predsednik Joveri Museveni.

ZDA so namreč po sprejetju strožjih zakonov proti homoseksualcem v Ugandi napovedale ponovno preučitev odnosov s Kampalo.

Ameriške sile bodo nameščene v Ugandi, a bodo po potrebi delovale tudi v sosednjih državah. Vodenje operacije bo še vedno v pristojnosti afriških držav.