Kony že dve desetletji seje strah in grozo v osrednji Afriki. Foto: EPA
Kony že dve desetletji seje strah in grozo v osrednji Afriki. Foto: EPA

Poveljnik ugandske vojske je za BBC povedal, da so ujeli člana LRA-ja, ki je bil oblečen v sudansko vojaško uniformo ter je imel pri sebi sudansko orožje in strelivo. LRA obtožujejo posilstev, pohabljanja, morije in rekrutiranja otroških vojakov.

Poveljnik Felix Kulayigye ima podatke, da se LRA seli v Sudan, tudi na območje Darfurja, ki je pod nadzorom provladne milice Džandžavid. "Kony ve, da lahko vstopimo na območje, zato se, ko postane 'vroče', premakne na območja ob sudanski meji," pravi.

Uganda utegne podpreti Južni Sudan
Med sudansko dve desetletji trajajočo državljansko vojno je Uganda podprla upornike, ki so lani Južni Sudan popeljali v neodvisnost, sudanska vlada v Kartumu pa je po splošnem prepričanju podpirala LRA, da bi oslabila ugandsko vojsko. Pred kratkim je visok poveljnik sudanske vojske dejal, da bi lahko posredovali, če bi se Sudana spopadla, in s tem namignil, da bi podprli Južni Sudan.

Kony, katerega vojska je najprej delovala na severu Ugande, pravi, da si prizadeva v Ugandi ustoličiti vlado, ki bi delovala skladno z desetimi božjimi zapovedmi. Leta 2008 naj bi podpisal premirje z ugandsko vlado, a je dogovor propadel, ker je zase in svoje sodelavce hotel zagotovilo, da jih ne bodo kazensko preganjali.

ICC Konyja išče od leta 2005
Vodjo LRA-ja, ki je po vsem svetu postal zares razvpit šele z objavo dokumentarca Kony2012, čeprav se ga že dolgo drži vzdevek "afriški klavec", v džunglah Afrike - vojska strah seje na območju med Ugando, Demokratično republiko Kongo, Južnim Sudanom in Srednjeafriško republiko - pomagajo loviti tudi ameriški vojaki. Misija, ki šteje okoli 100 vojakov, deluje v štirih bazah v osrednji Afriki, kjer naj bi se LRA gibal v manjših skupinah, ki napadajo vasi in ugrabljajo njihove prebivalce. Ti nato postanejo vojaki, spolni sužnji ali nosači.

Marca je Afriška unija vzpostavila enoto s 5.000 vojaki, da bi ujeli zloglasnega "gospodarja vojne". Konyja in njegove tesne sodelavce Mednarodno kazensko sodišče (ICC) v Haagu zaradi obtožb o vojnih zločinih išče od leta 2005.