Eden izmed knockoutov, ujetih na kamero. Foto: Youtube
Eden izmed knockoutov, ujetih na kamero. Foto: Youtube
O žrtvah igre poročajo iz več ameriških zveznih držav. Foto: Youtube

Gre za zloglasno tekmovanje, ki je vzbudilo pozornost policije po različnih delih ZDA, o njem pa so prvič poročali leta 1992, ko je za posledicami poškodb umrl 22-letni Yngve Raustein, norveški študent na izmenjavi na prestižni univerzi MIT v Massachusettsu. Rausteina naj bi po navedbah policije ubili trije najstniki med igro knockout.

V naslednjih letih o nadaljnjih incidentih ni bilo slišati, vse do leta 2005, ko se je igrica očitno preselila čez lužo (in na splet, kamor so udeleženci veselo objavljali svoje napade), a sedež knockouta ostajajo ZDA, kjer je bilo v zadnjih štirih letih kar nekaj smrtnih žrtev igre.

In v zadnjih dveh mesecih se je "knockoutiranje" ponovno razpaslo, tokrat v New Yorku. Tamkajšnja policija je zdaj aretirala 35-letnega Barryja Baldwina in ga ovadila, ker je novembra in decembra zahrbtno napadel šest žensk in jih skušal z enim udarcem spraviti v nezavest.
Testni zajček
Baldwin bo testni primer v New Yorku. Najprej je bil ovaden zaradi zločinov iz sovraštva, saj so bile vse njegove žrtve Judinje. Med drugim je udaril 78-letno žensko in 33-letnico, ki je bila na ulici s svojo leto dni staro hčerko.
Tožilstvo je pozneje obtožnico spremenilo in ga zdaj preganja za navadne fizične napade. Baldwin je namreč priznal dejanja in zanikal, da bi izbiral žrtve na podlagi vere ali česar drugega. Napadel je pač vsakega, ki mu je prišel mimo. Trenutno o svojih dejanjih razmišlja za zapahi, saj mu ni uspelo najti 10.000 dolarjev za varščino.

V New Yorku so do zdaj identificirali devet napadov, ki bi lahko spadali v kategorijo te nove igre. Podobni napad se pojavljajo tudi drugje po ZDA. V Teksasu so moškega obtožili zločina iz sovraštva, ker je žrtvi zlomil čeljust. Na podoben način napadajo ljudi med drugim tudi v New Jerseyju, Connecticutu, Illinoisu, Misuriju in Washingtonu.

Posamezne zvezne države zato že sprejemajo posebne zakone, ki bodo storilce zločinov knockouta spravile za več let za zapahe. Je pa res, da medtem, ko nekateri mediji na veliko poročajo o nasilni igri, drugi mirijo duhove, češ da je vse skupaj prenapihnjeno.