Staroselska plemena in okoljevarstveniki nasprotujejo gradnji naftovoda Dakota Access, ker naj bi ta ogrožal vodne vire in oskrunil svete kraje, tudi pokopališča. Foto: Reuters
Staroselska plemena in okoljevarstveniki nasprotujejo gradnji naftovoda Dakota Access, ker naj bi ta ogrožal vodne vire in oskrunil svete kraje, tudi pokopališča. Foto: Reuters
Protestniki
Staroselci protestirajo proti gradnji, pri čemer jih ovirajo zasebni varnostniki s psi, policija, vpoklicana je tudi nacionalna garda. Foto: Reuters
Protest proti naftovodu
Protest proti naftovodu Dakota Access je le zadnji v vrsti protestov proti okolju škodljivim velikim projektom v ZDA. Foto: Reuters

Vlada je ob tem še pozvala podjetje Energy Transfer Partners oziroma njegovo hčerinsko podjetje Dakota Access, naj prekine gradnjo na širšem območju, ki je za indijanska ljudstva sveto. Naftovodu sicer nasprotuje več kot 200 staroselskih skupin, ki opozarjajo na nevarnosti za vodne vire. Predvidena trasa naftovoda namreč prečka številne vodotoke.

Do odločitve vlade oziroma ministrstva za pravosodje je prišlo le nekaj minut po odločitvi zveznega okrožnega sodnika Jamesa Boasberga, ki je zavrnil prošnjo za zaustavitev gradnje naftovoda. Sodnik je namreč odločil, da odločitev o pospešeni izvedbi projekta, ki jo je julija odobrila vladna agencija, ni nezakonita. Vlada je po poročanju BBC-ja tako nasprotovala sodniku in teksaško podjetje pozvala, naj prostovoljno začasno ustavi gradnjo na območju okoli 30 kilometrov od jezera Oahe, ki je za tamkajšnja staroselska ljudstva sveto. Ameriški časnik The Atlantic poroča, da gre sicer zgolj za začasno zmago nasprotnikov naftovoda.

Potrebna dovoljenja za prečkanje vodotokov
Vladna agencija je sicer sprva odobrila traso, po kateri naj bi potekal naftovod. Kot poroča New Yorker, je vlada zaradi strahu pred razlitjem nafte v reko Misuri traso premaknila za slab kilometer stran od indijanskega rezervata in naj bi potekala na zemlji, ki jo je država ljudstvu brez njegovega pristanka odvzela leta 1958. Gradnja naftovoda tam pa bi, kot opozarjajo staroselci, zahtevala kopanje in razritje svetih krajev in starih pokopališč.

Sjujsko ljudstvo Standing Rock je zadnjo odločitev administracije predsednika Baracka Obame označilo za "izjemno". Kot so sporočili, je bil njihov glas končno uslišan. V podjetju Dakota Access medtem odločitve niso komentirali.

The Atlantic piše, da je vladna zaustavitev gradnje sicer začasna, a da je prihodnost naftovoda vendarle temnejša, kot je bila pred to odločitvijo. Medtem ko naj bi bila večina naftovoda zgrajenega na zemlji, ki je v zasebni lasti podjetja Energy Transfer Partners, pa podjetje vseeno potrebuje dovoljenje vlade za prečkanje zveznih vodotokov.

Večmilijardni projekt, ki mu nasprotujejo staroselci
Podjetje Dakota Access gradi plinovod, ki bi, ko bi bil končan, potekal od Severne Dakote blizu meje s Kanado na severu do rafinerije in že obstoječega naftovoda na jugu zvezne države Illinois, dolg pa bi bil 1.770 kilometrov. Več kot pol naftovoda je sicer že zgrajenega. Projekt, ki ga želi podjetje dokončati letos, naj bi stal 3,8 milijarde dolarjev, grajen pa je blizu ozemlja, ki je sveto za pripadnike sjujskega ljudstva Standing Rock.

Po dokončanem naftovodu naj bi se tod dnevno pretakalo do 570.000 sodčkov surove nafte, krajevni in okoljski aktivisti pa menijo, da bo to ogrožalo vodne vire. Na drugi strani zagovorniki naftovoda pravijo, da je to varnejši način za prenos nafte kot prevoz po cesti in železnici. Reuters spominja, da se je junija v zvezni državi Oregon iztiril vlak, ki je prevažal surovo nafto, zaradi česar so morali zapreti avtocesto in evakuirati šolo. Leta 2013 pa je v Kanadi trčil vlak, pri čemer je umrlo 47 ljudi, uničenih pa je bilo več stavb. Ob tem koalicija, ki zagovarja interese naftnih podjetij, opozarja, da bi lahko vladna odločitev ogrozila na tisoče delovnih mest.

Protesti, ki pridobivajo podporo
Protesti proti naftovodu, ki potekajo od aprila, so sicer prerasli v pravo gibanje, ki ga podpirajo tudi številne znane osebnosti. Ljudje na terenu, ki nasprotujejo gradnji, se sicer ne imenujejo protestniki, temveč zaščitniki.

Ameriški časnik Chicago Tribune poroča, da so krajevne oblasti oznanile, da bodo zaradi protestov na prizorišče prišli policisti iz vse države Severna Dakota. Ob tem bo policiji na pomoč prispela tudi nacionalna garda. Podjetje je najelo tudi zasebno varnostno službo, ki se protestnikom zoperstavlja tudi s psi. V začetku septembra naj bi šest ljudi psi ugriznili, zoper 30 pa naj bi bil uporabljen solzivec. Od začetka protestov aprila je bilo aretiranih skoraj 40 ljudi.

Kljub represiji so protestniki optimistični. "To je nov začetek, ne zgolj za naše pleme, temveč za vsa plemena v državi," je po poročanju Reutersa dejal predstavnik sjujskega ljudstva Standing Rock Ron Njegov konj je grom, ki upa, da to pomeni ponovno rojstva staroselskega aktivizma, ki bi presegal boj proti naftovodu.

Staroselske in okoljevarstvene skupine so sicer načrtovanim naftovodom nasprotovale že pred tokratnim primerom. Znano je nasprotovanje naftovodu Keystone XL, ki delno že obstaja, gradnjo predvidenega dodatnega dela med Kanado in ameriško zvezno državo Nebraska pa je Obamova administracija lani zavrnila. Tudi zagovorniki tega naftovoda so opozarjali na gospodarsko škodo, predvsem manj delovnih mest, če naftovod ne bo zgrajen.