Obama se je peš odpravil na ogled ledenika. Foto: Reuters
Obama se je peš odpravil na ogled ledenika. Foto: Reuters

V Dillinghamu na jugozahodu Aljaske se je Obama srečal s voditelji staroselcev, nato pa se bo odpravil v Kotzebue na severozahodu te zvezne države, kjer se že vidne posledice zviševanja gladine oceanov, zaradi česar prihaja do obalne erozije.

Med tridnevnim obiskom na Aljaski je Obama poudaril nujnost ukrepanja proti podnebnim spremembam in izrazil upanje, da bo njegov obisk predramil Američane in svet glede nevarnosti podnebnih sprememb, za katere meni, da napovedujejo globalni konflikt in obsojajo otroke na svet, ki ga ne bo več moč popraviti.

"Podnebje se spreminja hitreje kot naša prizadevanja, da bi se s tem soočili," je dejal Obama in dodal, da se lahko zgodi tudi, da bo svet prepozen pri ukrepanju proti podnebnim spremembam in trenutek, ko bo za to prepozno, je po njegovih besedah vse bližje.

Nejevernežem, ki zavračajo dejstvo, da človeške dejavnosti prispevajo k segrevanju ozračja, je sporočil, da so "vse bolj osamljeni na svojem vse manjšem otočku". "Znanost ... dokazuje, da je ta nekoč oddaljena grožnja že močno v sedanjosti," je opozoril.

Samo odločno ukrepanje lahko obrne trenutni trend, je prepričan Obama. "To leto v Parizu mora biti leto, ko bo svet končno dosegel dogovor za zaščito edinega planeta, ki ga imamo, dokler ga še lahko imamo," je dejal glede podnebne konference, ki bo konec leta v francoski prestolnici.

Aljaska odvisna od izkoriščanja energentov
Kljub dramatičnim opozorilom pa se Obami, kot kaže, vendarle ne mudi tako zelo, saj je nekaj tednov pred obiskom Aljaske odobril izkoriščanje nafte in plina na severozahodni obali zvezne države, kar so okoljevarstvene organizacije obsodile.

Po drugi strani pa so odločitev pozdravili prebivalci Aljaske, ki se sicer zavedajo, kaj se dogaja z njihovim okoljem, vendar pa je njihovo gospodarstvo odvisno od izkoriščanja energetskih virov. Obama zatrjuje, da je mogoče z odgovornim postopanjem odgovoriti na vse potrebe.

Obisk Aljaske pa Obama ni izkoristil samo za osveščanje o podnebnih spremembah, ampak tudi za utrjevanje njegove zapuščine izboljšanja odnosov z ameriškimi staroselci. Ta teden se je Obama pohvali, da bo v času svojega mandata obiskal več staroselskih skupnosti kot kateri koli njegov predhodnik.