Somalija je že več kot 20 let v brezvladju. Foto: EPA
Somalija je že več kot 20 let v brezvladju. Foto: EPA

Američanka Jessica Buchanan in Danec Poul Hagen Thisted sta bila ugrabljena v mestu Galkajo v polavtonomni pokrajini Galmudug. Osvobojena talca sta nepoškodovana in na varnem. Po poročanju nekaterih medijev naj bi talca prepeljali v sosednji Džibuti, kjer imajo svoje oporišče ZDA in Francija.

"To je poseben primer. Opravka imamo z enim izmed talcev, ki ima resno bolezen, in to je bil razlog, da smo se odločili za akcijo," je akcijo ameriških posebnih enot pojasnil danski zunanji minister Villy Sovndal. Na začetku meseca so prišla poročila, da ima Buchananova težave z ledvicami.

Somalijski pirati se ukvarjajo predvsem z ugrabitvami ladij v Adenskem zalivu in Indijskem oceanu, ki jih nato izpustijo v zameno za odkupnino, tako da je bila ugrabitev človekoljubnih delavcev na obrežju presenečenje.

V akciji reševanja talcev je bilo ubitih devet piratov, pet pa so jih zajeli. Vodja Galmuduga Mohamed Ahmed Alim je pojasnil, da je v Galkaju 12 ameriških helikopterjev, ob tem pa se je še zahvalil ZDA. "Pirati so celo regijo oropali miru in etike. Mafija so," je dejal.