Somalija se že dve desetletji utaplja v brezvladju. Foto: EPA
Somalija se že dve desetletji utaplja v brezvladju. Foto: EPA

Danska organizacija za razminiranje je del Danskega sveta za begunce, ki deluje v desetih državah, med drugim v Afganistanu in Iraku, kjer odstranjujejo mine in druga eksplozivna sredstva.

Somalijske oblasti so sporočile, da so bili dva tuja in domač humanitarni delavec ugrabljeni v pokrajini Galmudug v osrednjem delu države, potem ko sta tujca prispela na letališče v mestu Galkayo. Kdo so ugrabitelji, ne vedo, so pa oblasti naročile varnostnim silam, da jih izsledijo.

Neki somalijski morski razbojnik je za agencijo Reuters dejal, da so pirati ugrabili tri humanitarne delavce in jih bodo prepeljali na obalo.

Galkayo leži na meji med Galmudugom in semiavtonomno pokrajino Puntland, kjer pa imajo somalijski uporniški islamski skrajneži iz skupine Al Šabab šibko navzočnost.

Pred skoraj dvema tednoma so iz kenijskega begunskega taborišča Dadaab ob meji s Somalijo neznani napadalci ugrabili dve španski humanitarni delavki in kenijske oblasti sumijo, da za ugrabitvijo stoji Al Šabab, ki nadzoruje večji del južne in osrednje Somalije.