Laudejeva bi se morala v kratkem na Tajskem poročiti z zaročencem iz Nemčije. Zaročenec je že na poti na Filipine. Foto: Reuters
Laudejeva bi se morala v kratkem na Tajskem poročiti z zaročencem iz Nemčije. Zaročenec je že na poti na Filipine. Foto: Reuters
Posnetki hotelske nadzorne kamere kažejo, da je Jennifer vstopila v sobo z osumljencem. Foto: Reuters

Osumljenec, čigar imena ameriška vojska ni izdala, ker uradna obtožnica še ni bila vložena, je v pridržanju na ladji skupaj s še tremi marinci, ki jih obravnavajo kot očividce. Primer preiskujejo preiskovalci ameriške mornarice v sodelovanju s filipinsko policijo.

Truplo zadavljene 26-letne Jennifer Laude, Filipinke, rojene kot Jeffrey Laude, so našli v soboto opolnoči v hotelu v Olongapu, mestu na otoku Luzon na severu države. Njeno glavo naj bi storilec potisnil v straniščno školjko, v košu za smeti v hotelski sobi pa so našli tudi dva rabljena kondoma. Po poročanju filipinske televizije ABS CBN naj bi truplo Laudejeve našli manj kot uro po tem, ko se je prijavila v hotel s "tujcem kratko pristriženih las".

Osumljenec je bil na Filipinih v okviru daljših skupnih vojaških vaj ameriških marincev in filipinske vojske, ki so se končale 10. oktobra.

Oživljene stare napetosti
Admiral Samuel J. Locklear III, poveljnik ameriškega tihooceanskega poveljstva, je ukazal, da pet ladij z marinci ostane v pristanišču na Filipinih, dokler preiskava poteka. Iz State Departmenta pa so sporočili, da bodo ZDA "še naprej sodelovale s filipinskimi oblastmi pri vseh vidikih preiskave".

Kot poroča Time, je primer vzbudil ogorčenje med številčno transseksualno skupnostjo na Filipinih ter tako filipinskimi kot ameriškimi aktivisti. Na miroljubnih protestih v Manili se je zbralo več sto protestnikov.

Ob tem so se ponovno obudile kritike sporazuma iz leta 1998 med državama, po katerem morajo biti pripadniki ameriške vojske med preiskavo v ameriškem pridržanju. Podobno jezo je med Filipinci sprožil že primer iz leta 2006, ko je bil ameriški desetnik Daniel Smith na lokalnem sodišču obsojen posilstva Filipinke Suzette Nicolas, a je ostal v ameriškem pridržanju.

Neodvisno preiskavo je medtem začela tudi Komisija za človekove pravice, ob tem pa zapisala, da gre pri primeru za "gnusen zločin", ki se nanaša na pripadnico ranljivega sektorja družbe. Na Filipinih je transseksualna skupnost po Tajski druga največja v Aziji.