Panetta je najvbišji ameriški predstavnik, ki je po pokolu obiskal Afganistan. Foto: EPA
Panetta je najvbišji ameriški predstavnik, ki je po pokolu obiskal Afganistan. Foto: EPA

Obisk Panette je bil načrtovan še pred nedeljskim incidentom, ko se je ameriški vojak, potem ko je doživel živčni zlom, odpravil na strelski pohod in ubil 16 civilistov, od tega večinoma otrok in žensk.

ZDA so se po tragediji znova znašle pod hudim pritiskom afganistanske javnosti in pričakovati je, da bo moral obrambni minister odgovarjati na številna neprijetna vprašanja o nepriljubljeni vojni, ki gre že v enajsto leto.

Panetta je pripotoval v južno pokrajino Helmand, ki je eno od osrčij boja pripadnikov tujih sil proti talibanskim upornikom, ki so po pokolu zagrozili z maščevanjem in obglavljanjem ameriških vojakov. Na urniku je tudi srečanje z afganistanskim predsednikom Hamidom Karzajem.

Pred potjo v nemirno državo pod Hindukušem je Panetta dejal, da verjame v delovanje ameriške strategije, ki bo preživela tudi posledice nedeljskega pokola. "Menim, da smo na pravi poti ... In zdaj moramo prepričati ljudi, da kljub takim dogodkom ne bomo dovolili spodkopavanja strategije," je v ponedeljek dejal obrambni minister.

Ameriški predsednik Barack Obama je po tragediji dejal, da je še bolj odločen umakniti ameriške sile iz Afganistana, vendar pa ne bo prehiteval načrtov, v okviru katerih se bodo bojne enote umaknile do konca leta 2014.

Ameriška vojska upa, da bo do konca poletne sezone spopadov umaknila 23.000 vojakov, kar pomeni, da jih bo nato ostalo še 68.000.