Američani so v pripravljenosti pred morebitnimi protesti domačinov zaradi strelskega pokola. Foto: EPA
Američani so v pripravljenosti pred morebitnimi protesti domačinov zaradi strelskega pokola. Foto: EPA
Afganistan
Žrtve naj bi bile ubite s strelom v glavo. Foto: Reuters
Ogorčenje po pokolu v Afganistanu

Ameriški vojak je v noči s sobote na nedeljo ubil 16 afganistanskih civilistov, večinoma žensk in otrok. Ameriške oblasti so pohitele z izrazi obžalovanja in so se skušale distancirati od morilskega pohoda na jugu Kandaharja, ki ga je vojak zagrešil, potem ko je doživel živčni zlom.

Vojak se je pozneje predal, zveza Nato in ZDA pa so obljubile temeljito preiskavo tragičnega dogodka, ki je spet prebudil protiameriška čustva med Afganistanci le tri tedne po tem, ko so ameriški vojaki nenamerno zažgali več izvodov Korana in s tem sprožili proteste, v katerih je umrlo 30 ljudi.

Gre za enega najhujših incidentov v Afganistanu med desetletno vojno in priče pripovedujejo o "nočnem pokolu", v katerem je umrlo devet otrok in tri ženske. V eni hiši je zblazneli vojak ubil 11 članov družine. Ranjenih je bilo še devet civilistov.

"Ameriško veleposlaništvo v Kabulu opozarja vse ameriške državljane v Afganistanu, da je zaradi tragičnega strelskega incidenta v pokrajini Kandahar, v katerega je bil vpleten ameriški vojak, nevarnost protiameriških čustev in protestov v prihodnjih dneh, še posebej v vzhodnih in južnih pokrajinah," je v izredni izjavi za javnost sporočilo veleposlaništvo.

V ponedeljek so že začele veljati omejitve za gibanje osebja ameriškega veleposlaništva na nemirnem jugu države. Po sežigu izvodov Korana v ameriškem vojaškem oporišču Bagram pri Kabulu se je drastično povečalo število napadov na ameriške vojake. Ta incident je sprožil izjemno ogorčenje med pripadniki afganistanskih varnostnih sil kot tudi med civilisti.

"ZDA oborožujejo blazneže"
Talibanski uporniki so na svoji spletni strani napovedali maščevanje zaradi pokola. Po njihovih besedah želijo "ameriški teroristi zdaj pokol opravičiti z navedbo, da je bil storilec tega nečloveškega zločina duševno bolan".

"Če je bil storilec dejansko duševno bolan, to kaže še na eno moralno napako ameriške vojske, ki v Afganistanu oborožuje blazneže, ki brez pomisleka uporabijo orožje proti nemočnim Afganistancem," so med drugim zapisali talibani.

"Incident ne odraža značaja ameriške vojske"
Ameriški predsednik Barack Obama je v telefonskem pogovoru z afganistanskim kolegom Hamidom Karzajem izrazil globoko žalost in pretresenost nad dogodkom in obljubil temeljito preiskavo.

Protiameriška čustva je skušal pomiriti s pojasnilom, da gre za dejanja enega vojaka, ki ne odražajo izjemnega značaja ameriške vojske in spoštovanja, ki ga imajo ZDA do afganistanskega ljudstva.

Incident pa ne sproža samo protiameriških čustev med Afganistanci, ampak tudi zadržke pri afganistanskih oblasteh glede ameriške navzočnosti v državi. Neimenovani predstavnik afganistanskih oblasti je namreč opozoril, da bi lahko nedeljski incident ogrozil napore za podpis strateškega partnerskega dogovora o dolgoročni ameriški navzočnosti.

V skladu z načrtom naj bi do konca leta 2014 vse tuje bojne enote zapustile Afganistan in odgovornost za red in mir predale afganistanskim varnostnim silam.

Ogorčenje po pokolu v Afganistanu