Policija v Dallasu preiskuje kraj, kjer je pod streli policije umrl Jordan Edwards. Foto: Reuters
Policija v Dallasu preiskuje kraj, kjer je pod streli policije umrl Jordan Edwards. Foto: Reuters

Oliver je bil eden izmed dveh policistov, ki sta se odzvala na prijavo, da naj bi najstniki v predmestju Dallasa, Balch Springsu, razgrajali pod vplivom alkohola. 15-letni Jordan Edwards je skupaj s svojima bratoma in dvema drugima najstnikoma zapuščal zabavo, ko je policist Oliver streljal v njihov avtomobil in najstnika na sopotnikovem sedežu usodno zadel v glavo.

Na policiji so sprva trdili, da je Oliver streljal, ker naj bi avtomobil agresivno speljal proti njemu. Pozneje so po pregledu posnetkov varnostnih kamer te trditve opustili, saj je bil Edwards ustreljen, ko je avtomobil z najstniki vozil stran od policijskega avtomobila.

Dva dni po dogodku so Oliverja odpustili s policije. Razlog za odpustitev je bilo po besedah vodje policije Jonathana Haberja kršenje "več pravil policijskega oddelka", ki jih je razkrila notranja preiskava, poroča CNN.

V petek so ga oblasti obtožile umora, nato se je sam predal oblastem. Po plačilu varščine sicer za zdaj ostaja na prostosti. "Aretacijski nalog je bil izdan zaradi dokazov, po katerih je Oliver nameraval povzročiti resno telesno poškodbo in je zagrešil dejanje, ki je jasno ogrožalo človeško življenje ter povzročilo smrt," je po poročanju CNN-a dejala tiskovna predstavnica urada šerifa Dallasa Melinda Urbina.

Streljanje je bilo zadnje v vrsti tovrstnih incidentov, ki so sprožili nemire po ZDA in bili vzrok za ustanovitev gibanja Črna življenja štejejo (Black Lives Matter). Po navedbah časopisa Washington Post je bil Edwards najmlajši izmed 339 posameznikov, ki so letos umrli zaradi strelov ameriške policije.