Lavish Reynolds je celotni dogodek posnela in ga predvajala na Facebooku. Foto: Zajem slike Youtube
Lavish Reynolds je celotni dogodek posnela in ga predvajala na Facebooku. Foto: Zajem slike Youtube
false
Policija je Altona Sterlinga sprva uklenila, ga podrla na tla in nato ustrelila. Foto: Reuters
Policijsko nasilje v ZDA

Incident se je zgodil v mestu Falcon Heights. Policist je ustavil avtomobil, v katerem sta bila 32-letni Philando Castile in njegova partnerka. Policist, ki ju je ustavil zaradi razbite zadnje luči, naj bi bil kitajskega rodu

Kot je v videoposnetku povedalo dekle umrlega Castila Lavish Reynolds, ki je celotni dogodek snemalo in prenašalo v živo na Facebooku, je Castile policistu povedal, da ima v avtomobilu orožje. Ko je z roko segel v žep, da bi vzel iz njega dokumente in vozniško dovoljenje, ga je policist ustrelil v roko. Nato ga je ustrelil še trikrat. Castile je po navedbah dekleta sicer imel vsa potrebna dovoljenja za nošenje orožja, ki jih je policistu nameraval tudi pokazati.

Videoposnetek zaokrožil po vsem svetu
Na skoraj deset minut dolgem posnetku, ki je zaokrožil po svetovnem spletu, je videti Castila, kako ves okrvavljen sedi na voznikovem sedežu. Reynoldsova je sedela ob njem in vpila na policiste, ki so ji telefon pozneje odvzeli in jo vklenili. Med dogodkom je bila v vozilu tudi njena hčerka, stara le štiri leta, in je vidna tudi na posnetku. Reynoldsova je po dogodku priznala, da je bila v avtomobilu tudi marihuana, policija pa je potrdila, da so na prizorišču našli tudi pištolo.

Že drugi incident v 48 urah
Incident se je zgodil manj kot 48 ur po podobnem streljanju v Baton Rougeu v Louisiani, ko sta policista ustrelila temnopoltega osumljenca Altona Sterlinga, ki je ta že bil na tleh. Polista sta pri tem stala na njem. Incident se je začel po anonimni prijavi, da temnopolti moški, ki pred trgovino prodaja zgoščenke, grozi s pištolo. Policista sta pristopila k Sterlingu in ga poskušala aretirati, a nista bila uspešna, zato sta uporabila elektrošok. Sterling je ostal na nogah, zato sta ga zbila na tla.

Ko je bil Sterling že na tleh, je nekdo zakričal, da ima pištolo, in eden izmed policistov je potegnil svojo pištolo ter večkrat ustrelil v ležečega. Vse to so posneli telefoni prič dogodka in policista ne bosta mogla trditi, da je šlo za samoobrambo. Zaradi posnetka so v Baton Rougeu v torek izbruhnili protesti, ki se nadaljujejo.

Policijsko nasilje v ZDA