Obama je priredil več srečanj s predstavniki civilnih združenj za varstvo človekovih pravic. Foto: EPA
Obama je priredil več srečanj s predstavniki civilnih združenj za varstvo človekovih pravic. Foto: EPA

Obama bo kongres zaprosil za odobritev 263 milijonov dolarjev, s katerimi želi izboljšati delo policistov v lokalnih skupnostih in okrepiti zaupanje v njihovo poslanstvo. Napovedal je tudi strožji nadzor nad programom, v okviru katerega policisti dobivajo odvečno vojaško opremo, da bi preprečil militarizacijo policije.

Do napovedi prevetritve dela policistov prihaja, potem ko so mesto Ferguson v zvezni državi Missouri pretresli nasilni protesti, ki so sledili odločitvi velike porote, da sodišče ne bo preganjalo belopoltega policista Darrena Wilsona, ki je avgusta letos ubil neoboroženega temnopoltega najstnika Michaela Browna.

Protesti so se razširili tudi v druge dele države, napad pa je znova obudil razpravo o rasnem vprašanju v ZDA in predvsem o policijskem obravnavanju pripadnikov manjšin.

"To ni problem samo Fergusona. To je nacionalni problem. A rešljiv problem," je dejal Obama, ki je pozval k trajni razpravi v vseh delih države o načinih za izboljšanje policijskega dela v lokalnih skupnostih. "V dveh letih predsedovanja, ki so mi še preostala, se bom potrudil za napredek," je dejal predsednik po srečanju z župani in vodilnimi aktivisti za varstvo človekovih pravic.

V treh letih naj bi bilo 263 milijonov dolarjev porabljenih med drugim tudi za nakup 50 tisoč kamer, ki bi jih kot del opreme nosili policisti med svojim delom in s pomočjo katerih bi lažje razreševali ozadje incidentov, kot je bil ta v Fergusonu. Oblikovana bo tudi posebna delovna skupina, ki se bo ukvarjala s smernicami za policijsko delo v 21. stoletju.