V ZDA je pri usmrtitvah najbolj razširjena uporaba injekcij. Foto: EPA
V ZDA je pri usmrtitvah najbolj razširjena uporaba injekcij. Foto: EPA

"Močno nasprotujemo uporabi katerega koli izmed naših izdelkov za smrtonosne injekcije pri smrtni kazni," so sporočili iz drugega največjega farmacevtskega podjetja na svetu. Kot so pojasnili, so njihovi izdelki namenjeni reševanju življenj.

Največje ameriško farmacevtsko podjetje se je tako pridružilo 20 domačim in evropskim farmacevtskim družbam, ki so se že prej odločile, da ne bodo oskrbovale ameriških zveznih držav z izdelki za usmrtitve.

Pfizer izdeluje sedem takih sredstev, ki se uporabljajo kot mešanice za usmrtitve z injekcijami, kar je najpogostejša oblika usmrtitev v ZDA, ki so med vodilnimi državami na svetu po usmrtitvah na smrt obsojenih ljudi. Med temi izdelki je tudi propofol, zaradi zlorabe katerega je pred sedmimi leti umrl tudi popzvezdnik Michael Jackson.

Omejen dostop do smrtonosnih izdelkov
Omenjenih sedem izdelkov bo Pfizer prodajal le še izbranim distributerjem, ki se bodo morali zavezati, da jih ne bodo prodajali državam za usmrtitve zapornikov.

Odločitev Pfizerja je nova zmaga organizacij za človekove pravice, ki se že dolgo zavzemajo za ukinitev smrtne kazni po svetu.

Evropska unija je leta 2011 prepovedala izvoz takih izdelkov, zaradi česar so nekatere ameriške zvezne države začele iskati nadomestne smrtonosne mešanice. Pred dvema letoma je zaradi nepreizkušene mešanice na smrt obsojeni Clayton Lockett v Oklahomi umiral kar 43 minut.