Amnesty International nasprotuje smrtni kazni v vseh primerih brez izjeme, saj menijo, da smrtna kazen krši pravico do življenja, je skrajno kruta, nečloveška in ponižujoča kazen. Lani je izvršilo smrtno kazen dvajset od 198 držav. Foto: EPA
Amnesty International nasprotuje smrtni kazni v vseh primerih brez izjeme, saj menijo, da smrtna kazen krši pravico do življenja, je skrajno kruta, nečloveška in ponižujoča kazen. Lani je izvršilo smrtno kazen dvajset od 198 držav. Foto: EPA
Smrtna kazen ZDA
V ameriški zvezni državi Utah so 18. junija 2010 po več kot treh desetletjih s streljanjem usmrtili Ronnieja Lea Gardnerja, ker je bil obsojen umora. Foto: EPA

''Države, ki so leta 2011 izvrševale usmrtitve, so to storile v skrb vzbujajočem velikem številu, število tistih, ki so izvrševale smrtno kazen, pa se je zmanjšalo za več kot tretjino v primerjavi z zadnjim desetletjem,'' Amnesty International ugotavlja v svojem letnem poročilu o smrtnih kaznih in usmrtitvah.

Večino (zabeleženih oziroma uradno priznanih) smrtnih kazni še vedno izvajajo v državah na Bližnjem vzhodu. Razlogi za usmrtitev so različni, od prešuštva in sodomije v Iranu, bogokletja v Pakistanu, čarovništva v Savdski Arabiji in trgovine s človeškimi kostmi v Republiki Kongo. V več kot desetih državah je bila usmrtitev povezana z mamili. Načini usmrtitve so vključevali obglavljanje, obešanje, smrtonosno injekcijo in streljanje.

Usmrtitve na Kitajskem so državna skrivnost
Čeprav naj bi smrtno kazen še vedno izvajalo dvajset držav po vsem svetu, se je število usmrtitev glede na leto 2010, ko je usmrtitev izvajalo 23 držav, dvignilo z 527 na 676. Po podatkih Amnesty International je bilo konec leta 2011 na smrt obsojenih 18.750 ljudi, med katerimi pa ni podatka za Kitajsko, ki številke prikriva kot državno skrivnost. Amnesty ugotavlja, da naj bi bilo teh usmrtitev okoli tisoč.

''Na Kitajskem je vlada odpravila smrtno kazen za 13 večinoma gospodarskih kaznivih dejanj; Nacionalnemu ljudskemu kongresu pa so predlagali tudi ukrepe za zmanjšanje števila primerov mučenja v priporu, okrepitev vloge zagovornikov in zagotovitev, da osumljence v primerih smrtne kazni zastopa odvetnik,'' je zapisal Amnesty International.

Znane pa so številke, ki so jih izvedle države na Bližnjem vzhodu. Tam se je izvajanje smrtne kazni povečalo za polovico. To se je zgodilo predvsem na račun Iraka, kjer so izvedli 68 usmrtitev, Irana (360 usmrtitev), Savdske Arabije (82) in Jemna (najmanj 41), ''kar predstavlja 99 odstotkov vseh usmrtitev na Bližnjem vzhodu in v severni Afriki,'' je še zapisal Amnesty International v svojem poročilu.

V ZDA leta 2011 43 usmrtitev
Umazane roke pa nima le Bližnji vzhod, temveč tudi ZDA, ki je edina članica skupine vodilnih gospodarstev G 8, ki je izvrševala usmrtitve zapornikov, in sicer 43 leta 2011. Sicer pa se je število usmrtitev in novih smrtnih obsodb zelo zmanjšalo v primerjavi s prejšnjim desetletjem. Illinois je tako postal 16. zvezna država, ki je odpravila smrtno kazen. Moratorij je bil napovedan v zvezni državi Oregon.

V Evropi in državah nekdanje Sovjetske zveze ni bilo smrtnih kazni, z izjemo Belorusije, kjer sta bili nedavno usmrčeni dve osebi. Prav tako ni bilo smrtnih kazni na tihooceanskem območju z izjemo petih smrtnih obsodb v Papui Novi Gvineji.

Nepoštena sojenja
Kot še ugotavlja Amnesty International, v večini držav, kjer so bili ljudje obsojeni na smrt ali usmrčeni, sojenja niso bila v skladu z mednarodnimi standardi poštenega sojenja. Na Kitajskem, v Iranu, Iraku, Severni Koreji in Savdski Arabiji je to vključevalo pridobivanje 'priznanj' z mučenjem ali drugimi pritiski.

Ponekod zaporniki niso bili obveščeni o svoji sodbi
V Belorusiji, na Japonskem in v Vietnamu zaporniki niso bili obveščeni o svoji usmrtitvi, prav tako pa ne njihove družine ali odvetniki. Znano je, da so javne sodne usmrtitve izvršili v Severni Koreji, Savdski Arabiji in Somaliji ter tudi v Iranu.