Papež Frančišek je med obiskom Armenije to državo in Turčijo pozval k spravi. Foto: Reuters
Papež Frančišek je med obiskom Armenije to državo in Turčijo pozval k spravi. Foto: Reuters

Papež Frančišek je med obiskom Armenije v petek pokol okoli 1,5 milijona Armencev med prvo svetovno vojno označil za genocid, kar je zelo razjezilo uradno Ankaro. "Na žalost je bila ta tragedija, ta genocid, prva v vrsti obžalovanja vrednih katastrof preteklega stoletja," je v petek v predsedniški palači v Erevanu dejal Frančišek.

"To ni objektiva izjava, ki bi ustrezala stvarnosti," je v soboto zvečer izjavil namestnik turškega premierja Nurettin Canlikli. Kot je še dejal Canlikli, je mogoče "videti vse znake ali odsev miselnosti križarjev v papeževih dejavnostih". Turčija sicer meni, da je število ubitih Armencev precej nižje, prav tako pa zavrača oznako genocid.

Papež je sicer pokol Armencev za genocid označil že lani. Turčija se je takrat odzvala z odpoklicem svojega odposlanca v Vatikanu za 10 mesecev. Med državami, ki pokol Armencev uradno označujejo za genocid, so Argentina, Belgija, Kanada, Francija, Italija, Rusija in Urugvaj. Nemški parlament je na začetku junija sprejel resolucijo, s katero je ta pokol označil za genocid.