Grčijo pomaga iz velikih denarnih težav reševati tudi IMF, ki v zameno za pomoč zahteva varčevalne ukrepe. Te bodo na svoji koži najbolj občutili
Grčijo pomaga iz velikih denarnih težav reševati tudi IMF, ki v zameno za pomoč zahteva varčevalne ukrepe. Te bodo na svoji koži najbolj občutili "navadni" Grki. Foto: EPA

Tokratni napad na spletno stran ministrstva za pravosodje je že drugi v zadnjem mesecu, povod zanj pa naj bi bila aretacija grškega najstnika, ki ga sumijo, da je sodeloval v napadu 2. februarja.

Anonymous je na spletni strani objavil fotografijo grških protestnikov skupaj s svojim prepoznavnim simbolom – masko Guya Fawkesa in sporočilom "Mi smo Anonymous".

Hekerski aktivisti so hkrati zahtevali odstop grške vlade in umik Mednarodnega denarnega sklada iz Grčije. "Pravosodno ministrstvo je le majhen primer tega, kaj smo pripravljeni narediti. Niste še občutili vsega gneva Anonymousa," so sporočili in zagrozili, da bodo, če njihove zahteve ne bodo izpolnjene, "izbrisali dolgove vseh grških državljanov".

Zasebne upnike pozivajo k zamenjavi obveznic
Grški parlament je medtem sprejel zakono, s katerim je potrdil način odpisa dolga Grčiji zasebih upnikov v vrednosti 107 milijard evrov in je eden izmed pogojev, ki jih morajo Atene izpolniti v zameno za 130 milijard evrov vreden drugi sveženj pomoči.

Grčija bo na podlagi sprejetega zakona izdala formalno ponudbo, v okviru katere bodo zasebne upnike pozvali k zamenjavi obveznic, ki jih imajo trenutno v lasti, za nove z nižjo vrednostjo in daljšo ročnostjo.

Predsednik parlamenta je pojasnil, da je bil zakon sprejet avtomatično, brez glasovanja, saj ima trenutna vlada večino.

Grški parlament se bo v nadaljevanju osredotočil na sprejemanje zakonodaje, s katero bo uvedel nove varčevalne ukrepe in reforme. S temi mednarodni posojilodajalci - ob IMF-u še Evropska unija - pogojujejo pridobitev dodatnih 130 milijard evrov sredstev za Grčijo.