Po padcu nekdanjega režima se za vpliv in ozemlje v Libiji bojuje več različnih milic. Foto: Reuters
Po padcu nekdanjega režima se za vpliv in ozemlje v Libiji bojuje več različnih milic. Foto: Reuters

Na izrednem srečanju v Kairu je krovna arabska organizacija razpravljala o prošnji libijskih oblasti po ukrepih proti skrajni sunitski skupini, ki ima pod nadzorom obalno mesto Sirte. Po koncu zasedanja so udeleženci v izjavi zapisali, da je nujno potrebno oblikovati "arabsko strategijo" za boj proti Islamski državi, a podrobnosti niso navedli.

"Glede na težke razmere obstaja nujna potreba po hitri arabski strategiji, ki bi zajemala vojaško pomoč Libiji pri boju proti terorizmu," so v sporočilu zapisali pri ligi.

V soboto je libijska vlada, ki ima sedež na vzhodu države, kamor se je morala umakniti iz Tripolisa po spopadu z rivalsko skupino, zaprosila arabske države za letalske napade na sunitske skrajneže, ki imajo svoje oporišče v mestu Sirte, od koder so pregnali druge milice. Libijski zunanji minister Mohamed Dairi je Arabsko ligo pozval k zračnim napadom, saj imajo sami le dve bojni letali.

"Libijske zračne sile niso sposobne zračnih napadov v mestu Sirte," je v nagovoru stalnim predstavnikom držav članic pri Arabski ligi zatrdil libijski zunanji minister in ob tem poudaril, da je libijska nacionalna varnost tudi arabska nacionalna varnost.

Skrajneži izkoristili kaos
Generalni sekretar Nabil Al Arabi je v imenu lige izrazil podporo odpravi embarga na orožje za Libijo, ki so ga Združeni narodi uvedli leta 2011. Mednarodno priznana libijska vlada v mestu Tobruk trdi, da se brez novega orožja ne more uspešno bojevati proti džihadistom. Arabska liga se je še zavzela za pospešitev oblikovanja skupne vojaške sile za boj proti džihadistom v regiji.

Libija, ki se je po padcu dolgoletnega voditelja Moamerja Gadafija leta 2011 pogreznila v kaos, ima trenutno dva rivalska parlamenta in dve vladi, poleg tega pa še več milic, ki se bojujejo za nadzor nad bogatimi naravnimi viri države. Tako kot v Iraku in v Siriji so brezvladje izkoristili sunitski skrajneži, ki so zvestobo obljubili Islamski državi, in okrepili svojo prisotnost v Libiji.