Mesto Al Karabis so vladne sile
Mesto Al Karabis so vladne sile "osvobodile" upornikov in oblasti obljubljajo, da se bo obnova začela, takoj ko bo to mogoče. Foto: EPA
Sirski tank
Sirska vojska je veliko bolje opremljena in izurjena od upornikov. Foto: EPA
Sirski upornik
Sirski uporniki prosijo zahodne države za pomoč v orožju. Foto: EPA

Bašar Al Asad je vojake nagovoril v pisnem prispevku za vojaško revijo ob 67. obletnici sirske vojske. Po njegovih besedah so sovražniki skušali Sirce oropati njihove pravice, da sami odločajo o svoji državi.

"A so bili zgroženi, ko so videli, da se je ta ponosen narod zoperstavil njihovim načrtom in jih porazil," je bil samozavesten predsednik v svojih prvih javnih besedah v zadnjih dveh tednih, koliko je minilo od napada na njegov ožji krog sodelavcev na sedežu varnostnih služb v Damasku.

V govoru, polnem hvale na račun oboroženih sil, s pomočjo katerih je v zadnjih 17 mesecih poskušal na brutalen način zatreti ljudsko vstajo, ki je prerasla v vojno, je Asad povedal, da sirska vojska vodi "ključno in junaško bitko, na kateri sloni usoda te države in njenega naroda. Dodal je, da so Sirci v vojni proti terorističnim tolpam v državi dokazali, "premorejo železno voljo in oster um".

Oblasti v Damasku že od vsega začetka vztrajajo, da ne gre za ljudsko vstajo proti režimu, ampak za zaroto tujih sil proti Siriji. Upornike in opozicijske aktiviste tudi vse skozi označujejo za teroriste, ki jim finančno in z orožjem pomagajo tuje države, katerih interes je destabilizacija Sirije.

Boj za strateško pomemben Alep
Medtem še vedno potekajo hudi spopadi v sirskem gospodarskem središču Alep, ki mu je bilo dolgo časa prizaneseno z nasiljem, a so tudi največje sirsko mesto prejšnji teden zajeli siloviti spopadi med uporniki in vladnimi silami, domove pa je bilo prisiljeno zapustiti na tisoče ljudi.

Spopad za nadzor nad Alepom je ključnega pomena za obe strani, saj mesto z dvema milijonoma prebivalcev in pol leži na pomembni prometnici, ki Sirijo povezuje s Turčijo.

Tankovske vaje turške vojske
Turčija, ki je v zadnjih mesecih okrepila vojaško prisotnost na južni meji s Sirijo, je ob sirski meji začela tankovske vaje, kar po mnenju poznavalcev kaže na resno zaskrbljenost Ankare, da bi se konflikt razširil na širše območje v regiji.

Posebno pozornost turške oblasti namenjajo nevarnosti kurdskih upornikov, ki bi lahko izkoristili kaos v državi in prevzeli nadzor nad kurdskim severnim delom Sirije.

Spopadi v Damasku se širijo
V Damasku so prvič izbruhnili spopadi v bližini dveh krščanskih sosesk, kamor se upornikom do zdaj ni uspelo prebiti. Soseski Bab Tuma in Baba Šarki sta tradicionalno krščanski četrti v starem mestnem jedru Damaska, ki sta bili pred začetkom nemirov priljubljeni turistični destinaciji s številnimi hoteli.

Obe četrti sta bili v preteklih mesecih prizorišče protestnih shodov v podporo predsedniku Asadu.