Kemično orožje naj bi preselili zaradi pritiskov mednarodne skupnosti. Foto: Reuters
Kemično orožje naj bi preselili zaradi pritiskov mednarodne skupnosti. Foto: Reuters
Protesti proti Al Asadu se nadaljujejo. Foto: Reuters
Siloviti spopadi v Siriji

"Znotraj Sirije zelo dobro vemo, kje je to orožje. Al Asad je nekaj orožja in opreme za sestavljanje kemičnih sestavin dal preseliti na letališča ob mejah," so pri FSA zapisali v sporočilu, kjer so prav tako navedli, da je bilo orožje preseljeno zaradi pritiskov mednarodne skupnosti, ki je v večini pozvala Asada k odstopu.

"Glede na naše podatke je režim svoje zaloge orožja za množično uničevanje začel preseljevati pred več meseci, zato da bi povečal pritisk na območje in mednarodno skupnost," so dejali pri FSA-ju. Vendar je skupina dodala, da je skoraj nemogoče, da bi režim to orožje uporabil proti sosednjemu Izraelu, ki je že javno izrazil zaskrbljenost nad usodo velikih zalog sirskega kemičnega orožja. "Režim, ki že tri desetletja proti Izraelu ni izstrelil niti enega naboja, verjetno proti tej državi ne bo uporabil kemičnega orožja," so prepričani pri FSA-ju.

Sirska vlada je v ponedeljek sporočila, da kemičnega orožja ne bo uporabila proti svojim civilistom, temveč bo uporabljeno le ob morebitnem napadu iz tujine.

Upor zapornikov
V največjem sirskem mestu Alepu je danes izbruhnil upor zapornikov, v katerem je umrlo najmanj osem ljudi, so sporočili iz opozicijskega Sirskega narodnega sveta (SNC). "Varnostne sile so v glavnem zaporu v Alepu uporabile solzivec in začele streljati, potem ko so zaporniki priredili miroljuben protest, ker so žrtve velike krivice," so pri SNC-ju zapisali v sporočilu.

Dodali so, da je umrlo osem ljudi, prav tako pa je v zaporu izbruhnil požar. Režimske sile naj bi po navedbah SNC-ja med požarom na zapor streljale iz helikopterjev in s tem preprečevale, da bi pomoč lahko dosegla zapor.

Današnji upor v zaporu je že drugi v Siriji v manj kot tednu dni. V soboto je Sirski observatorij sporočil, da sta bila med posredovanjem vojaških sil v zaporu v Homsu ubita dva zapornika.

Siloviti spopadi v Siriji