Bašar Al Asad je v intervjuju komentiral tudi odmevne prestope visokih državnih uradnikov:
Bašar Al Asad je v intervjuju komentiral tudi odmevne prestope visokih državnih uradnikov: "Sirija se je tako znebila ljudi s pomanjkljivim domoljubjem." Foto: EPA
Sirski vojaki
Sirska vojska naj bi prevzela pobudo na bojišču, a potrebuje čas, pravi Asad. Foto: EPA

Asad je v televizijskem intervjuju za provladno televizijo Al Dunija zatrdil, da je položaj v državi, kjer se uporniki že leto in pol bojujejo, da bi ga vrgli z oblasti, vse boljši. Državljane je 46-letni vodja baasističnega režima nagovoril: "Usodo države imate v svojih rokah. Položaj na bojišču je zdaj boljši, toda konca še ni."

Kljub obsežnim ofenzivam vladnih sil je Asad državljanom pojasnil: "Vojska potrebuje več časa, da dobi bitko. Zagotovo potrebujemo čas, da jo uspešno dokončamo. Lahko povzamem v enem stavku: Gremo naprej."

Za leto in pol trajajoče nasilje v Siriji je Asad obtožil sosednjo Turčijo. "Turčija je neposredno odgovorna za prelivanje krvi v Siriji," je zatrdil Asad.

V pogovoru za televizijo je še dejal, da je njegova vlada vedela za načrte nekaterih njenih predstavnikov, ki so prebegnili, vendar jim je pustila oditi. Po njegovih besedah so jim dovolili prebegniti, saj so se tako znebili nedomoljubnih uradnikov.

Po navedbah opozicijskih aktivistov je bilo v Siriji od začetka vstaje proti režimu marca lani ubitih kakih 25.000 ljudi. Zaradi spopadov je po podatkih Združenih narodov Sirijo zapustilo najmanj 200.000 ljudi, še kakih 2,5 milijona pa jih pomoč potrebuje v domovini.

Asad je zanikal vztrajne govorice, da se v zadnjih tednih ne zadržuje več v prestolnici Damasku, temveč v pristaniškem mestu Latakia, središču alavitske manjšine, ki po zaslugi družine Al Asad obvladuje vojsko in državo. TV-intervju je bil opravljen v predsedniški palači, ki dominira nad Damaskom, v katerem v zadnjih dneh potekajo kar obsežni spopadi.

Turčija želi reševati begunsko vprašanje
V intervjuju je sirski predsednik tudi odločno zavrnil idejo turškega zunanjega ministra Ahmeta Davutogluja, ki je predlagal, da naj Združeni narodi znotraj Sirije uveljavilo varovano območje, kamor bi se lahko zatekli begunci pred državljansko vojno in nasiljem obeh strani.

"Pričakujemo, da se bodo Združeni narodi zavzeli za zaščito beguncev znotraj Sirije in možnost vzpostavitve taborišč v državi," predlaga Davutoglu, ki je zdaj uradno predal predlog Turčije, da se v Siriji vzpostavi "varno območje", s čimer bi se zmanjšal begunski pritisk na Turke, kamor se vsak dan zateče več tisoč beguncev.

Turška ideja je obsojena na propad, saj sta Rusija in Kitajska kot stalni članici Varnostnega sveta ZN-ja, doslej z vetom preprečevali vsakršno sprejetje sankcij proti Siriji oz. Asadovemu režimu.