Asad je od začetka vojne le redko zapustil Damask. Foto: EPA
Asad je od začetka vojne le redko zapustil Damask. Foto: EPA

"Če v Siriji ne bi bili prepričani o zmagi, ne bi imeli volje za odpor niti za vztrajanje v več kot dveh letih napadov," je Asad dejal ob dnevu sirske vojske, ki ga je izkoristil tudi za to, da je po dolgem času zapustil Damask in obiskal mesto Daraja nedaleč od sirske prestolnice.

"Zaupam vam in verjamem v vašo sposobnost, da boste izpolnili nalogo, ki vam je bila zaupana," je sirski predsednik poudaril v sporočilu vojski.

"Pokazali ste pogum v boju proti terorizmu in naredili vtis na ves svet z vašim odporom v eni najbrutalnejših in najkrutejših vojn v sodobni zgodovini," je dodal.

Asadov obisk in izjave so se pojavile v javnosti po tem, ko so vladne sile v ponedeljek znova zavzele ključne četrti v strateškem mestu Homs v osrednji Siriji, s čimer je vojska dosegla pomemben uspeh.

Prav v Homsu je ob dnevu vojske odjeknila silovita eksplozija na območju, ki je pod nadzorom vladnih sil in velja za naklonjeno Asadu. Opozicijski Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da je bilo skladišče orožja tarča raketnega napada upornikov.

V napadu je bilo ubitih več kot sto ljudi, na desetine je ranjenih. Po pripovedovanju prič je niz eksplozij, ki je sledil napadu, trajal več kot eno uro.

Homs je bil eno izmed prvih prizorišč upora proti Asadu ter nenehno bojišče med vladnimi silami in uporniki. Od začetka konflikta marca 2011 je v Siriji po podatkih Združenih narodov umrlo več kot 100.000 ljudi.