Zmaga v Homsu potrjuje, da ima Bašar Al Asad pobudo v sirski državljanski vojni, v kateri je umrlo že več kot sto tisoč ljudi. Foto: EPA
Zmaga v Homsu potrjuje, da ima Bašar Al Asad pobudo v sirski državljanski vojni, v kateri je umrlo že več kot sto tisoč ljudi. Foto: EPA

"Oborožene sile so vzpostavile varnost in stabilnost po vsej soseski Kalidija," je sporočila sirska državna televizija in agencija Sana. Kalidija je severna četrt, ki vodi v staro mestno jedro. Tega še držijo uporniki. Homs velja za srce upora proti režimu stranke Bass in družine Al Asad, ki v Siriji poteka že dobri dve leti.

Napredovanje s pomočjo Hezbolaha
Al Asadova vojska, ki jo podpirajo borci Hezbolaha iz Libanona, je ofenzivo na uporniško utrdbo Kalidijo sprožila pred mesecem dni. Ponovna osvojitev celotnega Homsa, ki ga imajo uporniki za prestolnico revolucije, bi bila velik uspeh za režim Bašarja Al Asada.

Nekatere soseske v mestu so še v rokah upornikov, predvsem staro mestno jedro, a videti je, da je vojska odločena, da jih prežene iz celotnega mesta. Ofenziva na mesto sledi junijskemu zavzetju mesta Kusair, ki ga je vojska prav tako dosegla s pomočjo Hezbolaha.

Sirski observatorij za človekove pravice poroča o silovitih spopadih. Boji za Kalidijo so bili "najnasilnejši od začetka ofenzive", so izpostavili. Arabska televizija Al Majadin je že v nedeljo pokazala reportažo iz povsem porušene četrti, ki je pred vojno veljala za gospodarsko središče mesta s 700 tisoč prebivalci.

Uporniki prosijo za oboroženo pomoč
Delegacija predstavnikov sirske opozicije je sicer v četrtek ameriškega državnega sekretarja Johna Kerryja v Washingtonu pozvala, naj oboroži sirske uporniške skupine. Mirovnih pogovorov ne more biti, dokler režimske sile ubijajo civiliste, so poudarili ob tem.

Združeni narodi so istega dne sporočili, da je v konfliktu v Siriji do zdaj umrlo že najmanj 100.000 ljudi. "To moramo končati. Obe strani morata prekiniti vojaške in nasilne akcije, ob tem pa je treba čim prej izpeljati mirovno konferenco v Ženevi," je ob objavi podatka o številu žrtev poudaril generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Mun.