Avstralski premier Tony Abbott s predstavniki policije, ki je zasegla 50 kilogramov icea. Foto: EPA
Avstralski premier Tony Abbott s predstavniki policije, ki je zasegla 50 kilogramov icea. Foto: EPA
Gram icea v Avstraliji stane kar 500 dolarjev. Foto: EPA

Naloga delovne skupine bo pregledati stanje po posameznih zveznih državah in prepoznati načine, kako izboljšati obstoječo strategijo v boju proti temu zelo nevarnemu mamilu. Za ta ukrep se je vlada Tonyja Abbotta odločila, potem ko je avstralska komisija za zločine (ACC) marca objavila poročilo, v katerem je mamilu ice med vsemi nezakonitimi substancami pripisala največje tveganje za družbo.

Abbott je ob tem dejal, da uporaba tega mamila postaja pereč problem v Avstraliji, poroča BBC, doseglo pa je celo vojaške vrste. Nedavno je namreč po poročanju nemške tiskovne agencije dpa televizijski dokumentarec razkril, da to mamilo uživajo tudi v oporišču avstralske mornarice v Perthu.

"Kot državljan in oče sem šokiran nad tem, kaj se dogaja na naših ulicah in v naših domovih," je Abbott dejal v sredo na tiskovni konferenci. "Ice je daleč bolj zasvojljiv kot katero koli drugo mamilo. Povzroča daleč večjo škodo kot katero koli drugo mamilo," je še dejal.

Leta 2013 izvedena raziskava o uporabi mamil je pokazala, da je sedem odstotkov Avstralcev, starih 14 let ali več, vsaj enkrat poskusilo amfetamin ali metamfetamin. Podatki so pokazali, da je uporaba metamfetaminov v prahu med letoma 2010 in 2013 precej upadla, uporaba icea pa se je več kot podvojila. Skrb vzbujajoče je, da uporabniki ice uživajo pogosteje, številni med njimi vsak teden in celo vsak dan.

En gram stane 500 dolarjev
Komisija je v raziskavi poročala tudi, da je ice, ki je na voljo v Avstraliji, v zadnjih letih postal veliko čistejši in s tem še bolj nevaren. Ob tem pa je cena, ki jo dosega v Avstraliji, med najvišjimi na svetu, zaradi česar je tamkajšnji trg še dodatno privlačen za organizirane kriminalne družbe. Kar 60 odstotkov organiziranega kriminala v Avstraliji se financira prav prek zelo donosnega trgovanja z omenjenim mamilom. Povprečna cena za gram metamfetamina v Avstraliji je namreč kar 500 dolarjev. Za primerjavo: na Kitajskem je okoli 80 dolarjev.

Vladno ustanovitev posebne skupine je pozdravila tudi opozicijska delavska stranka.