Avstralija je po preprečitvi napada poostrila varnost na letališčih, zaradi česar gre pričakovati zamude letal. Foto: Reuters
Avstralija je po preprečitvi napada poostrila varnost na letališčih, zaradi česar gre pričakovati zamude letal. Foto: Reuters
Letališče v Sydneyju
Zaradi poostrenih varnostnih ukrepov je pričakovati zamude tako notranjih kot zunanjih poletov. Foto: Reuters
V Avstraliji preprečili napad na letalu

Avstralski premier Malcolm Turnbull je potnikom svetoval, naj se zaradi poostrenih varnostnih ukrepov na letališča odpravijo dovolj zgodaj, saj je zaradi dodatnega preverjanja prtljage pričakovati zamude. Varnostne ukrepe na letališčih so sicer poostrili že v četrtek, ko so prejeli informacijo o mogočem terorističnem napadu.

"Verjamemo, da gre za islamistično navdihnjen terorizem. Za več podrobnosti moramo izvesti obsežno preiskavo," je dejal načelnik avstralske policije Andrew Colvin in dodal, da je varnostna služba ukrepala, ko je zasledila možnost napada z doma narejeno razstrelivno napravo. Colvin je sicer priznal, da za zdaj ne vedo za datum ali lokacijo načrtovanega napada. Po poročanju Sydney's Daily Telegraph naj bi šlo za notranji polet.

Medtem so v sklopu hišnih preiskav petih posestev v štirih predmestjih Sydneyja zasegli več predmetov. Po poročanju BBC-ja gre za material za sestavo razstrelivne naprave.

Prijetih moških še niso obtožili, za zdaj tudi ni uradnih podatkov, ali so bili znani policiji oziroma niti ali so člani samooklicane Islamske države (IS) ali katere druge teroristične skupine.

Možnost terorističnega napada ostaja enaka
Colvin je še pojasnil, da je bila tarča napada avstralska letalska industrija na enem glavnih letališč, da pa varnost na letališčih ni bila ogrožena. Zatrdil je, da je na avstralskih letališčih zagotovljena ena najboljših, če ne najboljša varnost. Možnost terorističnega napada v državi tudi po aretaciji tako ostaja enaka, torej "verjetna", poroča BBC.

Od leta 2014, ko je nevarnost terorističnih napadov na ravni verjetne, so v državi doslej preprečili 13 napadov, je povedal pravosodni minister Michael Keenan. V 31 operacijah so prijeli 70 ljudi, ki so jih obtožili, 40 pa jih prestaja zaporne kazni zaradi terorizma, je še povedal in poudaril, da so najnevarnejši storilci, ki delujejo sami.

Iz Avstralije je v Sirijo na bojišča odšlo okoli sto podpornikov IS-ja. Kljub okrepljeni varnosti se je v Avstraliji od leta 2014 zgodilo pet terorističnih napadov, zadnji junija v Melbournu, za katerega je odgovornost prevzel IS.

V Avstraliji preprečili napad na letalu