Takšen sistem so že na začetku leta uvedli na Šentilju. Foto: BoBo
Takšen sistem so že na začetku leta uvedli na Šentilju. Foto: BoBo

Po navedbah policije avstrijske Koroške jih bodo dali v uporabo samo, če bo treba. "Koroška policija se že tedne pripravlja na morebitno prebežniško situacijo, kot jo poznamo iz prejšnjega leta. Trenutno sicer ni nobenih znakov, da se bo tu kmalu kaj spremenilo, a ta čas izkoriščamo za naše priprave. Ne gre za nič drugega kot za pripravljalni ukrep na situacijo, za katero upamo, da je nikoli ne bo," je za STA povedal tiskovni predstavnik policije avstrijske Koroške Rainer Dionisio.

Trenutno ni potrebe za aktivacijo
Na omenjenih treh mejnih prehodih so tako kot še na nekaterih prehodih na meji z Italijo pred štirimi tedni začeli postavljati šotore in druge objekte za popis prebežnikov, v teh dneh pa vgrajujejo še tehnično opremo. "Priprave vključujejo samo gradnjo infrastrukture, ki pa še ne bo dana v uporabo. Aktivacija je odvisna od razmer. Trenutno ni za to nobene potrebe," je pojasnil Dionisio.

Dionisio je še poudaril, da najnovejši ukrepi na meji nikakor niso rezultat morebitnega nezaupanja slovenskim oblastem, saj so pretekle izkušnje pri obravnavi beguncev pokazale zelo dobro sodelovanje: "To počnemo samo za primer, če bo begunski tok premočan." Po njegovih besedah so odveč tudi pomisleki glede načrtovane ograje: "Tu ne gre za več kilometrov ograje, temveč samo za nekaj metrov v obe strani mejnega prehoda, da preprečimo nenadzorovane prehode meje," je povedal. "Radi bi zagotovili, da je čisto vsak človek, ki pride k nam, identificiran in popisan. To ni pomembno le za Avstrijce, ampak za celotno Evropo."

Takšen sistem uvedli že v Šentilju
Za ograjo na avstrijskem Koroškem za zdaj še pripravljajo dokumentacijo in preučujejo možnosti njene postavitve, zato je še niso začeli postavljati: "To so samo načrti, ki jih delamo zdaj, ko je mir, da bomo takrat, ko bomo morda to res potrebovali, pripravljeni. Postavili jo bomo šele takrat, ko bo begunska kriza resnično eskalirala." Registracijski centri na mejnih prehodih so namenjeni sprožitvi uradnih postopkov že takoj ob prihodu prebežnikov na mejo. Tu naj bi jim pregledali dokumente in prtljago, preverili njihove podatke, jih popisali in podobno.

Takšen sistem mejnega nadzora so na začetku leta uvedli na Šentilju, ki je bil ob takratnem begunskem valu glavna vstopna točka iz Slovenije v Avstrijo. Ograja, zabojniki in šotori tam še vedno stojijo, a niso v uporabi, saj od začetka marca ni bilo novih prihodov. "Jih je pa mogoče vsak trenutek aktivirati," je povedal tiskovni predstavnik policije avstrijske Štajerske Fritz Grundnig.


Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o begunski krizi smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod eno novico. Ne gre za cenzuro ali blokado, temveč za vzdrževanje ravni komunikacije na portalu javne RTV, ki je zavezana k takšnim merilom. Svoje mnenje o dogajanju z begunsko krizo lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.