Prebežniki še vedno prihajajo v Avstrijo, a ne več po enotni poti. Foto: Reuters
Prebežniki še vedno prihajajo v Avstrijo, a ne več po enotni poti. Foto: Reuters

Avstrijsko notranje ministrstvo je določilo tudi število osebja, ki ga bo država premestila za nadzor zelene meje. Nazadnje so več sto policistov iz drugih avstrijskih zveznih dežel umaknili iz avstrijske Štajerske, so sporočili predstavniki notranjega ministrstva.

Osebje iz Špilja bodo tako deloma premestili na zeleno mejo. "Čeprav tam trenutno ni večjega prihoda prebežnikov, moramo biti pripravljeni," opozarja avstrijsko ministrstvo.

Tudi avstrijska vojska je zmanjšala število osebja. Na obrambnem ministrstvu na Dunaju so pojasnili, da se prilagajajo potrebam policije, ki pa so trenutno manjše. Trenutno policijo podpira okoli 850 vojakov. Prebežniki sicer še vedno prihajajo v Avstrijo, a ne več po enotni poti. Tisti (okoli 100 prebežnikov na dan), ki pridejo v Avstrijo, tam tudi zaprosijo za azil.

Rusija in Finska za begunce zaprli arktična mejna prehoda
Predsednika obeh držav, Vladimir Putin in Sauli Niinistö, sta se na torkovem srečanju v Moskvi dogovorila, da bosta mejna prehoda Salla in Lotta-Raja-Jooseppi odprta le za Fince, Ruse in Beloruse. Cilj ukrepa, ki bo veljal 180 dni, bo preprečiti nezakonito priseljevanje. 1340 kilometrov dolga finska meja z Rusijo predstavlja tudi zunanjo mejo schengenskega območja.
Finska, ki ima 5,4 milijona prebivalcev, je lani sprejela 32.000 prosilcev za azil.