Avstrijska policija je okrepila varovanje javnih krajev. Foto: Reuters
Avstrijska policija je okrepila varovanje javnih krajev. Foto: Reuters

Maročana so prijeli v ponedeljek v begunskem taborišču v Fuschlu, kjer so preiskali njegove prostore, vendar niso našli materiala, ki bi se lahko uporabil za izvedbo napada. Med preiskavo so našli le manjšo količino mamil, 8.100 evrov gotovine in elektronske naprave. Vseeno ni mogoče izključiti, da ni načrtoval napada, je dejal tiskovni predstavnik tožilstva v Salzburgu.

Proti 25-letniku je preiskavo že začelo državno tožilstvo v Salzburgu zaradi suma sodelovanja v pogovorih za organizacijo terorističnega napada na božični sejem. Tožilstvo ga sumi, da pripada teroristični organizaciji.

Avstrijska policija je preiskavo primera začela že novembra, ko je dobila prve namige, v ponedeljek pa je tožilstvo policiji odobrilo preiskavo prostorov. Maročanu so odredili pripor, medtem ko njegovih osem sostanovalcev še preiskujejo, saj jih sumijo sodelovanja pri pogovorih za organizacijo terorističnega napada. Stanovalce preiskujejo tudi zaradi prekupčevanja z mamili.

Za zdaj je znano, da je Maročan nezakonito prišel v Avstrijo lani jeseni, njegovo prošnjo za azil pa so zavrnili.

V Avstriji so okrepili policijsko prisotnost na javnih krajih in prireditvah po ponedeljkovem napadu s tovornjakom na božičnem sejmu v Berlinu, kjer je bilo ubitih 12 ljudi, več deset pa je bilo ranjenih.