Svet
Golanska planota
Na Golanski planoti deluje skupno okoli 900 pripadnikov sil ZN-a. Foto: EPA

Dodaj v

Avstrijski vojaki začeli umik z Golanske planote

Slovenskim vojakom prepovedano delovanje na območju Sirije
12. junij 2013 ob 10:26
Dunaj - MMC RTV SLO, STA

Avstrijski vojaki v sklopu opazovalne misije ZN-a so se začeli umikati z Golanske planote, potem ko je vlada na Dunaju iz varnostnih razlogov sprejela odločitev za ta korak.

Na izraelsko stran je prek mejnega prehoda Kuneitra že vstopila skupina 20 avstrijskih vojakov, ki ji bo danes sledilo še 50 od skupno 378 vojakov, ki sodelujejo v misiji Untso.

Avstrijska vlada si želi, da bi se umik vseh avstrijskih vojakov z Golanske planote končal, "kakor hitro je mogoče".

Slovenska vlada je na torkovi dopisni seji za pripadnike Slovenske vojske, ki sodelujejo v operaciji Untso, zaradi nastalih varnostnih razmer uvedla prepoved delovanja na območju Sirije, in sicer vzhodno od izraelske tehnične ograje oziroma na območju zunaj dela ozemlja Golanske planote, ki je pod nadzorom Izraela.

Vlada je obenem ministrstvu za obrambo naložila, da lahko ob morebitnem poslabšanju varnostnih razmer prek generalštaba Slovenske vojske uvede začasno omejitev delovanja za pripadnike tudi na drugih območjih operacije.

Po vse ostrejših spopadih med sirskimi uporniki in sirsko vojsko na Golanski planoti, v katerih sta bila ranjena tudi dva pripadnika mirovne misije ZN-a na območju, se je avstrijska vlada prejšnji četrtek odločila za umik vseh svojih 380 vojakov v misiji Untso.

Avstrija je v tej misiji sodelovala od leta 1974, njen kontingent pa je bil eden največjih. Skupaj misija šteje 900 vojakov, med njimi so štirje slovenski vojaki.

G. V.
Prijavi napako
Komentarji
Whitetrasher
# 12.06.2013 ob 11:39
Po vse ostrejših spopadih med sirskimi uporniki in sirsko vojsko na Golanski planoti, v katerih sta bila ranjena tudi dva pripadnika mirovne misije ZN-a

Po tem,da ne trobite kako so "asadove sile" ranile ta dva vojaka predvidevam,da so jih ranili uproniki med zasedanjem mejnega prehoda,ki so ga varovali avstrijski vojaki v misiji ZN-a.
JanezNovak
# 12.06.2013 ob 11:55
Očitno so njihovi vojaki tja hodili na sončni dopust, sedaj, ko je začelo pokat pa takoj rep med noge.
HillterA
# 12.06.2013 ob 11:50
Torej, ko je bil mir,se je soncilo 400 njihovih vojakov...sedaj ko je zagustilo jih pa umikajo...? Oh ja..
Carmichael
# 12.06.2013 ob 13:56
OMG, kaksno skrpucalo od clanka. Skoda, ker info sploh ni nedolzna! Za Slovenijo je nacionalna prepoved delovanja pomembna. Z vecih vidikov.

Novinar, drugic se pred objavo clanka malo bolje poduci, pa ne mesaj jabolk in hrusk.

Avstrija se ne umika iz UN misije UNTSO, ampak iz UN misije UNDOF. Avstrija ima svoje pripadnike tudi v misiji UNTSO, ampak niti priblizno ne toliko, ker ne gre za tako veliko misijo.

UNTSO je najstarejsa misija na svetu - neprekinjeno poteka od junija 1948! Ima mandat v petih drzavah: Sirijia, Libanon, Izrael, Jordanija in Egipt. V njej ze veliko let sodeluje tudi Slovenija z vojaskimi opazovalci. V UNDOF pa Slovenija ne sodeluje direktno, ceprav ti dve misiji sta povezani, ker delno delujeta pac na istem podrocju. Bistvena razlika med tema dvema misijama je ta, da so vojaski opazovalci v UNTSO neoborozeni (in to je zlato pravilo).

Sicer pa se pod "avstrijskim" naslovom skriva tudi del, ki se tice slovenskih vojakov (vojaskih opazovalcev), ki dejujejo v UNTSO. Vest o tem, da je vlada na korespondencni seji sprejela omejitev za slovenske vojaske opazovalce v UNTSO bi si verejtno zasluzila svoj naslov?! Tako bi morda tudi bralcem, ne samo nepoducenemu novinarju, lazje lociti hruske od jabolk.
kazam123
# 12.06.2013 ob 12:40
Avstrijska vojska je najboljša, ker zdrži do konca, dokler sovražnik ne pride.
DejanD
# 12.06.2013 ob 11:57
Terroristi so nevarnost ter se spravljajo na Zn, Ruse na misijo tja, pa bo, da se bo imperialistične zioniste umirilo malo. Ko bo sirska vojska ter ljudstvo osvobodila Homs, pol pa se bodo njihove sile sprostile dokončno ter bodo lahko nagnale še preostale terroriste ter plačance iz države.

Sicer se pa tud situacija v Turčiji obrača v pravo smer, ljudje se upirajo kapitalistom ter nastavljeni lutki, in ko bo turški predsednik odstopil, pol se bo najverjetneje končala podpora terroristom ter bo zda lahko začela pakirat kovčke. Brez dotoka ter treninga svežih terroristov ter plačancev je pa konflikta v Siriji konec ter bo lahko Sirsko ljudstvo začelo živeti v miru, kot je bilo pred intervencijo zahodnih plačancev ter terroristov.
bondi
# 12.06.2013 ob 11:28
Pametni Avstrijci...tam nimajo kaj počet in so spokal.

SLO jenki hlapci, pa moramo imeti vsepovsod svoje kvazi inštruktorje!!!...SLO ne sme sodelovat v nobeni operaciji, kjer je napadena suverena država pod pretvezo terorizma (Afganistan,...), biološkega orožja, ki ga nikoli niso našli (Irak),...ali drugje, kjer se jenki čevelj gre svetovnega sodnika (Srbija, Libija, Sirija, Iran, bližnji vzhod,...).
bondi
# 13.06.2013 ob 01:10
barezi:To je misija ZN in nima tukaj ZDA nobebe veze!

Nevednež oz naivnež si ti. Kjerkoli je ZN ima jenki večinski vpliv in nobena operacija se ne zgodi brez da bi se upošteval jenki interes.
Če pa gre za Izrael (50ta jenki država), je pa to zakon.
hellbastard
# 12.06.2013 ob 15:18
120 gunmen killed in clashes near Syrian city of Aleppo
Breathe
# 12.06.2013 ob 13:17
Hehe, strokovnjaki.

Preberite si raje najprej, kakšen mandat je imela tam avstrijska vojska, potem pa modrujte...
barezi
# 12.06.2013 ob 12:09
@bondi
Večji nevednež bolj je glasnejši!? Slovenija dežela diletantov!
To je misija ZN in nima tukaj ZDA nobebe veze! Ta misija poteka že od konca izraelsko - arabske vojne iz 70 let prejšnjega stoletja.
Juzer mk2
# 12.06.2013 ob 13:33
Islamisti se poserjejo na ZN (ok, razen takrat ko je treba ihtet o zlobnem Izraelu). Dvakrat so že napadli in zajeli mirovnike v Siriji.

Evropski politični podporniki islamskih revolucionarjev so ob tem modro tiho.

btw, tejle mirovniki nimajo ne ustrezne opreme ne pooblastil da bi se kaj vmešavali v spopade, ali se ubranili s silo.
Kazalo