Zaradi tajfuna so se sprožili tudi številni plazovi. Foto: Reuters
Zaradi tajfuna so se sprožili tudi številni plazovi. Foto: Reuters
Tajfun Mangkhut je pokazal svojo moč tudi na Kitajskem. Foto: Reuters
Iz Hongkonga poročajo o obilnem deževju in silovitem vetru, zaradi česar je skoraj v celoti prekinjen ves tamkajšnji letalski promet. Foto: Reuters
Reševanje prebivalcev Hongkonga. Foto: EPA
Tajfun razdejal Filipine, orkan v ZDA nekoliko oslabel
Najhujši letošnji tajfun drvi proti Kitajski

Večji del južne kitajske obale in metropola Hongkong sta danes zaradi tajfuna skoraj v celoti obstala. Odpovedali so več kot osemsto letalskih poletov, omejen je tudi primestni promet, poroča BBC. Na varno so morali odpeljati 2,4 milijona ljudi. Samo v Hongkongu, kjer je hitrost vetrov presegla 170 kilometrov na uro, je bilo poškodovanih več kot 200 ljudi. Približno 7.000 gospodinjstev je v mestu ostalo brez električne energije. V Macau so prvič v zgodovini zaprli najslavnejše igralnice.

Do 14 metrov visoki valovi
Oblasti Hongkonga, Guangdonga, Hunana in Hajnana so razglasile izredne razmere in ukazale evakuacijo velikega dela obmorskih območij. V Hongkongu so nevarnost pred tajfunom dvignili na najvišjo stopnjo, in sicer 10., saj 3,5 metra visoki valovi že udarjajo ob nižje ležeča naselja, močan veter pa je neusmiljeno udarjal ob okna v nebo segajočih nebotičnikov.

Boljša pripravljenost
Pristojne oblasti na Kitajskem so bile lani deležne kritik glede slabe pripravljenosti na do takrat najmočnejši tajfun v zadnjih letih Hato, ki je v Macau povzročil katastrofalno škodo, devet ljudi je umrlo. Tokrat so oblasti v Macau bolje pripravljene – igralnice, ki so v tej pokrajini izjemno priljubljene, so zaprli, v pripravljenosti so tudi vojaki Ljudske osvobodilne vojske.

Kitajska je med drugim odredila ukaz okoli 600 čolnom in ladjam v Južnokitajskem morju, naj se vrnejo v pristanišče, evakuirali so tudi naftne ploščadi na odprtem morju, je poročala kitajska agencija Šinhua.

Na Filipinih najmanj 100 mrtvih
Pred prihodom na Kitajsko je Mangkhut pustošil po Filipinih. Potrjenih je 59 smrtnih žrtev, število pa se utegne povečati, saj pogrešajo okoli 50 rudarjev. Kot je za filipinske medije dejal župan mesta Itogon na Filipinih Vicotorio Palangdan, bi lahko bili med smrtnimi žrtvami pogrešani rudarji, ki so bili v baraki rudnika, ko je to zasul zemeljski plaz. Ocenjujejo, da je bilo v baraki od 40 do 50 rudarjev, ko se je sprožil zemeljski plaz.

"Ne glede na to, kako dobro smo pripravljeni, vedno obstajajo določene omejitve," je dejal vodja koordinacije za naravne nesreče Francis Tolentino. Filipinske oblasti še ocenjujejo škodo, ki jo je povzročil Mangkhut, označen kot neurje pete stopnje. Gre za 15. in najmočnejše neurje, ki je državo prizadelo letos. Najmočnejši sunki vetra so imeli hitrost 305 kilometrov na uro.

Mangkhut, ki velja za najmočnejši vihar letošnjega leta na Filipinih, je poplavil kmetijske površine na območju filipinskega otoka Luzon, njegov siloviti veter je poleg tega podiral drevesa, obilno deževje pa je sprožilo številne zemeljske plazove. Večina regije, ki je bila na poti Mangkuhta in kjer živi okoli pet milijonov ljudi, je še vedno brez elektrike in komunikacijskih povezav, zato oblasti še vedno niso podale končne ocene morebitnih žrtev in gmotne škode, ki jo je na Filipinih povzročil tajfun. Iz pretežno vaškega območja je zbežalo najmanj 105.000 ljudi.

Tajfun razdejal Filipine, orkan v ZDA nekoliko oslabel
Najhujši letošnji tajfun drvi proti Kitajski