Prisega novega filipinskega predsednika Ferdinanda Marcosa ml. Foto: EPA
Prisega novega filipinskega predsednika Ferdinanda Marcosa ml. Foto: EPA

Novi filipinski predsednik Ferdinand Marcos ml., imenovan tudi Bong Bong, je zmagal na volitvah prejšnji mesec in s tem izpodrinil svojega predhodnika Rodriga Duterteja, ki se je s svojo neomajno politiko odločil zoperstaviti kriminalu z uporabo nasilnih racij, pobojev in zatiranj.

Morda je zanimivo, da je na mesto podpredsednice države prisegla Dutertejeva hči Sara Duterte. Kritiki so skeptični, da to dejansko pomeni razdelitev države v roke dveh družinskih klanov: Marcosov na severnem delu Filipinov in Dutertejev na južnih otokih Mindanao.

Obljuba po socialni blaginji

Slavnostna prisega je bila pred Nacionalnim muzejem v Manili, kjer se je zbrala množica ljudi. Marcos ml. je imel sicer kar nekaj težav glede same prisege zaradi davčnih utaj, a je sodišče v Manili razsodilo, da obsodba zaradi davčne utaje predsednika ne diskvalificira od prevzema funkcije.

Kritiki Marcosa menijo, da so imele njegove predvolilne obljube o znižanju brezposelnosti in omejitvi naraščanja cen, premalo razprave o sami izvedbi reforme. Novi predsednik s svojim mandatom nastopa v času, ko se država spopada z gospodarsko krizo in visoko inflacijo.

Po drugi strani pa si nekateri znova želijo, da bi Marcos državi povrnil onečaščen ugled, ki ga je povzročila Dutertejeva krvava vojna proti mamilarskim lobijem in omejitvam svoboščin.

Pobeg družine na Havaje

Marcosov oče Ferdinand Marcos je državi vladal z železno roko dve desetletji. Vladal je z vojaškimi odloki, med drugim pa je prevzel nadzor nad sodnim sistemom, gospodarstvom in tudi mediji.

"Nekoč sem poznal človeka, ki je videl, kako malo je bilo storjenega od samostojnosti. On je to opravil. In to bo naredil tudi njegov sin. Z moje strani ne boste slišali opravičil," je dejal ob prisegi Marcos ml.

Ferdinand Marcos st. je leta 1986 odstopil z oblasti po množičnih protestih, družina pa je pobegnila na Havaje. Bong Bong je bil takrat star 28 let.