Azija z Oceanijo
Nicolás Maduro
Maduro je prepričan o velikem uspehu poti na Kitajsko. Foto: Reuters
Nafta
Kitajska je vložila veliko sredstev v venezuelski naftni sektor. Foto: EPA

Dodaj v

Nicolás Maduro upa na nova posojila Kitajske

Kitajska je Venezueli že posodila več milijard dolarjev
14. september 2018 ob 10:26
Caracas,Peking - MMC RTV SLO, Reuters

Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je odpotoval na Kitajsko, kjer bo razpravljal o gospodarskih sporazumih. Venezuela, ki je v hudi krizi, želi Kitajsko prepričati, naj ji da nova posojila.

"Odhajam z velikimi pričakovanji in spet se bomo videli čez nekaj dni, ko bomo veliko dosegli," je na letališču v sredo dejal Maduro, ki bo ostal na Kitajskem do nedelje. Odšel je na povabilo kitajskega predsednika Ši Džinpinga.

Na kitajskem zunanjem ministrstvu so sporočili, da si je venezuelski predsednik aktivno prizadeval za gospodarske reforme, na katere da se je družba odzvala pozitivno. "Mislim, da je vsem v interesu, da se Venezuela vztrajno razvija. Kitajska verjame, da se bosta venezuelsko ljudstvo in vlada sposobna spopasti s svojimi notranjimi zadevami v okviru zakonov," je po poročanju Reutersa dejal tiskovni predstavnik ministrstva Geng Šuang.

Kitajski časnik v državni lasti Global Times je v uredniškem komentarju prejšnji teden zapisal, da so nekateri trdili, da bi Madurova vlada propadla brez kitajske podpore. "Očitno podcenjujejo sposobnosti Madurove vlade. Treba je vedeti, da ima vlada kar nekaj podpore in da njeni politični temelji niso tako ranljivi, kot jih prikazujejo zahodni mediji," je pisalo v Global Timesu.

Pred Madurom je Kitajsko obiskala venezuelska podpredsednica Delcy Rodríguez, ki se je sestala s kitajskim kolegom Vang Kišanom. Ta je poudaril prijateljske vezi med državama in razvijajoče se sodelovanje na vseh področjih.

Delcy Rodríguez se je srečala tudi z Dzang Džianhuo, predsednikom državnega energetskega podjetja CNPC. Na sestanku je bil tudi podpredsednik venezuelskega državnega naftnega podjetja PDVSA. Venezuelska podpredsednica je izrazila upanje, da bo CNPC Venezueli pomagal povečati črpanje nafte.

Povezava Kitajske z naftnim sektorjem v Venezueli
CNPC je velik vlagatelj v črpanje nafte in zemeljskega plina v Venezueli, pa tudi velik odjemalec venezuelske nafte. V več kot desetletju je dala Kitajska Venezueli več kot 50 milijard dolarjev v skladu s sporazumi "nafta za posojilo", ki so Pekingu pomagali zagotoviti zaloge energentov za potrebe svojega gospodarstva, obenem pa je Kitajska krepila proti ZDA nastrojenega zaveznika v Latinski Ameriki.

Dotok denarja pa se je ustavil pred skoraj tremi leti, ko je Venezuela prosila za spremembo pogojev odplačila zaradi padajočih cen nafte in vse manjšega črpanja surove nafte, kar je venezuelsko gospodarstvo porinilo v hiperinflacijo.

Venezuelsko finančno ministrstvo je julija sporočilo, da bo od kitajske razvojne banke prejelo 250 milijonov dolarjev za povečanje proizvodnje nafte, a podrobnosti ni predstavilo. Venezuela se je sicer že pred tem s Kitajsko dogovorila za pet milijard dolarjev vredno posojilo za svoj naftni sektor, a še ni prejela celotnega zneska.

Zdaj naj bi bili državi blizu dogovoru o novem petmilijardnem posojilu za financiranje naftnih projektov.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
Resni_falot
# 14.09.2018 ob 10:35
A vidite? Na koncu lahko levicarjem pomagajo samo se krediti tujih drzav.
Korošec
# 14.09.2018 ob 10:37
Naj poveča davek na dobiček in poviša socialne doklade pa bo.
Krtomir
# 14.09.2018 ob 10:34
Hja. Državo bo prodal Kitajcem. Je pa res, da bi se sicer po hitrem postopku ZDA same povabile tja. Vsekakor pa tako skrajna leva usmerjenosti še država z nafto ne preživi, kaj šele Slovenija.
Pepe
# 14.09.2018 ob 10:41
Eh ja, če bi te socialiste v saharo poslali, bi v enem mandatu zmanjkalo peska...
DrKult
# 14.09.2018 ob 10:47
Naj vse prisotne spomnim, da sta leta 2015 Miha Kordiš in Violeta Tomc po Madurovem povabilu v stilu komunistične enakosti na račun venezuelskih davkoplačevalcev letela v Venezuelo s privatnim letalom.
Tipičen primerek tega, da smo v komunizmu vsi enaki, razen tistih, ki so bolj enaki.
V vseh komunističnih državah je vedno bilo isto. Imel si proletariat, ki si je lahko, če je imel srečo, enkrat letno privoščil par rezin pršuta, na drugi strani pa kaviar komuniste, ki so živeli v vilah, ki prekašajo palače razsvetljenih kraljev.
Ceausescu si je dal v času splošnega pomanjkanja zgraditi palačo s površino 365000 kvadratnih metrov. Še do današnjega dne velja za najdražjo upravno stavbo na Svetu. Samo stroški ogravanja in razsetljave letno stanejo 6 milijonov eurov.

Primite se za denarnice, Levica je v nizkem štartu.
Churchill W.
# 14.09.2018 ob 10:51
"V več kot desetletju je dala Kitajska Venezueli več kot 50 milijard dolarjev.........

"Dotok denarja pa se je ustavil pred skoraj tremi leti, ko je Venezuela prosila za spremembo pogojev odplačila zaradi padajočih cen nafte in vse manjšega črpanja surove nafte, kar je venezuelsko gospodarstvo porinilo v hiperinflacijo."

"Venezuelsko finančno ministrstvo je julija sporočilo, da bo od kitajske razvojne banke prejelo 250 milijonov dolarjev za povečanje proizvodnje nafte, a podrobnosti ni predstavilo. Venezuela se je sicer že pred tem s Kitajsko dogovorila za pet milijard dolarjev vredno posojilo za svoj naftni sektor, a še ni prejela celotnega zneska."

Kaj ko bi članek zaključili s stavkom:
Iz pufa v nov puf, učinkov pa kljub 50 miljardam in malenkostnimi 250 milijoni ni in ni!!
Ah ta socializem, ki lahko deluje samo na puf, ustvarjati pa ne zna. Še zelenjave ni zmožen sam pridelati.
Churchill W.
# 14.09.2018 ob 10:54
Najbolj smešno pa je pri vsem tem (za nas, za navadne Venezuelce absolutno ni!!), da bo državo kupila Kitajska. Ta ista Kitajska, ki je komunistična samo v imenu edine stranke, ki jo vodi. Gospodarsko in finančno pa je Kitajska ravno toliko kapitalistična kot zlodej proti kateremu se upira socialistična Venezuela.
:-))
Muza
# 14.09.2018 ob 10:43
A je mel za karto do Kitajske?
E24
# 14.09.2018 ob 11:00
Isto kot v Jugoslaviji. Socializem je lahko živ, če ima pritok tujega denarja. Res mojstri. In 40% Slo. še vedno sanja mokre sanje ob misli na to.
Sprašujem se, kaj sploh v šolah naučijo mlade? Morda bi bilo smiselno uvesti osnove računovodstva za vse. Nič pretirano težkega, le to morda, da lahko zapraviš le toliko kot ustvariš. In da je kronološko gledano bolje naprej nekaj ustvariti in potem zapraviti. Morda se motim in je to že pretežko...
mb128
# 14.09.2018 ob 10:46
Monrojeva doktrina razpada pred očmi celega sveta!
sinclair
# 14.09.2018 ob 10:52
Kitajci jih bodo šele obrali.
Zakaj ni spodbudil domačih ljudi? (Volilna baza samo obupanci volijo takšne. Zato.)
Državni kapitalizem = socializem.
Simba
# 14.09.2018 ob 10:49
lepo, prodal se bo kitajcem... bottom line je: iz dežja na dež.
kar so dosegli v vmesnem času je samo huda lakota...

nič, dobri rezultati, ni kaj
alenka2012
# 14.09.2018 ob 12:16
Kitajske kredite Naduro zapravi za raskošno življenje svojih privržencev in generalov da ga ne brcnejo z prestola in strpajo v zapor kamor sodi...
Churchill W.
# 14.09.2018 ob 11:45
discoversci
Kitajska pride in plača. Amerika pa pride in vzame, pol te pa še zbombardira

Malo posplošuješ kaj? No, saj to je zelo popularno!
Poglejva primer Panamski prekop - ZDA so s takratno demokratično izvoljeno vlado dosegle dogovor, da zgradi panamski prekop, ki bo povezoval Tihi in Atlantski ocean. Vložek Paname je zanemarljivo majhen napram tistemu s strani ZDA. Kot investitor je ZDA pobirala večino dobička.
Mar ni logično, da če invistiraš miljarde, da si jih želiš tudi povrniti na nek način? ...da skrajšam dolgo zgodbo..... Noriega (panamski diktator) je s silo nacionaliziral nekaj, za kar je plačala druga država. In da to ni dovolj, panamski prekop je vzel za lastno taxi službo. Ne beguncev, ampak za dobiček (pa tak socialist, ki se je boril proti kapitalizmu) je z mamilarskimi karteli s celotne Sr. in J. Amerike sklenil dogovor o tihotapljenju droge v ZDA, milijone pa so šli v njegov žep in ne državno blagajno Paname.

Podobna zgodba je z gradno naftne infrastrukture v Venezuele. ZDA zgradi, vloži svoja sredstva v to, in logično je da v zameno želi investicijo povrniti. Pridejo revolucionarji, nacionalizirajo tuje podjetje, tuje investicije,....ki jih ne znajo vzdrževati še manj pa izboljševati. Nekaj časa še gre, denarci se stekajo v lastni žep socialistov, malenkost se na začetku nameni (zaradi politične podpore) v javno dobro, ....ko pa začnejo dobički padati pa se vedno manj in manj steka v javno dobro in se dokler še traja steka v lastni žep. Zato pa ima lahko hčerka pokojnega venezuelskega predstednika lahko miljarde $ na bančnih računih in velja za najbogatejšo državljanko.

Do danes ni še noben socialist na dolgi rok ustvaril nič dobrega za "proletariat". Življenje na puf lahko traja samo z določenim rokom uporabe. Ko ta preteče, pa naje**** spet samo protelariat, socialistična elita pa se v svojem udobju brani s tem, da je za vse kriv kapitalizem.

Zahodni kapitalisti se vsaj ne skrivajo in priznavajo da je smisel vsega "money, money, money" , ti tako imenovani socialisti, ki se borijo za enakost pa .... nič manj jim ne diši "money, money, money", sploh če se steka na njihove skrite račune v kapitalističnih centrih.

Če so zgodbice o Janku in Metki, Rdeči Kapici, Snegulčici pravljice za otroke, je socialistična enakopravnost pravljica za tiste odrasle, ki so bili prikrajšani v otroštvu za otroške zgodbice.
čik
# 14.09.2018 ob 11:59
stranka levica je baje že najela kredit in ga poslala čez lužo :))
The Matrix
# 14.09.2018 ob 11:33
Se pravi, Kitajci dobijo nafto, Kolumbija, Brazilija, Ekvador,..... pa venezuelske migrante!
Churchill W.
# 14.09.2018 ob 11:47
@sas
Nima sredstev. Stoji v vrsti za nov in dosedaj najdražji iPhone!
;-))
sas
# 14.09.2018 ob 11:45
Naj vse prisotne spomnim, da sta leta 2015 Miha Kordiš in Violeta Tomc po Madurovem povabilu v stilu komunistične enakosti na račun venezuelskih davkoplačevalcev letela v Venezuelo s privatnim letalom.
Tipičen primerek tega, da smo v komunizmu vsi enaki, razen tistih, ki so bolj enaki.


Kaj članarino lastni stranki je Kordiš že plačal? Tip bi tako rad delil tuj denar, ko pa je potrebno svoj denar dat, pa ni ravno neke volje za to ... ;)
obelix complicus
# 14.09.2018 ob 11:20
Zdaj naj bi bili državi blizu dogovoru o novem petmilijardnem posojilu za financiranje naftnih projektov.

Kitajci ničesar ne dajo zastonj ... Tako kot v Afriki ne, tako tudi Maduru ne.
aparat-čik
# 14.09.2018 ob 11:20
ima pa Venezuela problem že samo zaradi kakovosti njene nafte, ki je precej slabše kvalitete kot na primer mehiška, tesaška, arabska... In zato potrebuje posebne rafinerije za krekiranje, ki jih je treba modernizirat in obnovit. Zaradi politične nestabilnosti pa jim tudi Kitajci težko dajo denar in posojila.
obelix complicus
# 14.09.2018 ob 11:30
Churchill W. : Najbolj smešno pa je pri vsem tem (za nas, za navadne Venezuelce absolutno ni!!), da bo državo kupila Kitajska. Ta ista Kitajska, ki je komunistična samo v imenu edine stranke, ki jo vodi. Gospodarsko in finančno pa je Kitajska ravno toliko kapitalistična kot zlodej proti kateremu se upira socialistična Venezuela.

Ja .. res, krasen socializem, kjer pod okna prebivališč delavskega razreda nameščajo zaščitne mreže, da proletariat ne more delati samomorov. Ena in edina, svetla zvezda socializma, LR Kitajska.
kotzi
# 14.09.2018 ob 11:28
kaj kitajski kapitalizem je boljsi od ameriskega..a res..a dajo kaj zastonj...nisem vedel....vsak hoce kaj v zameno...
chiron
# 14.09.2018 ob 11:27
Zakaj že je kitajski kapitalizem boljši od ameriškega?
Je bolj bio-eko? Je prijaznejši do zaposlenih? Se ne ozira na dobiček? Ne prodaja stvari, ki jih v resnici ne potrebujemo?
The Matrix
# 14.09.2018 ob 11:24
Klasika, socialistomzmankuje tujega denarja!
kingeston
# 14.09.2018 ob 12:24
bomo v novi socialistični sloveniji tudi zbirali denar za bratsko venezuelo?

že vidim v prvi vrsti levičarje ki nosijo svoje prihranke da jih pošljejo v bratsko venezuelo.
ali se morda to ne bo zgodilo??
GoodFella
# 14.09.2018 ob 12:04
Mah, kot da Kitajci se jim pa ne bodo usedli na njihovo nafto in vse ostalo, kar je še vrednega. Poanta zgodbe je, da če si zapufana državica, si everyone´s bitch. Od revolucionarnih floskul in sloganov, ki so povsem skregani z neko normalno ekonomsko logiko, pa folk ne more živeti.
akulinakul
# 14.09.2018 ob 12:10
Namesto američanov jih bodo torej izpili kitajci
Churchill W.
# 14.09.2018 ob 12:02
@mb128
Kdaj pa so kaj američani naredili zastojn?!
Kdo pa pravi da so američani kdaj naredili kaj zastonj?
Imam občutek, da ste nekateri prepričani da so Kitajci tisti ki delajo zastonj.
No, kitajski delavci v švic fabrikah res delajo zastonj, Kitajska elita ki se skriva za imenom KP pa ne delajo zastonj. So izredno inteligentni kako priti poceni do stalnega vira dohodka in pa popolnega vpliva nad državo.

Mislim dejstvo je da nihče ne naredi nič zastojn! Le zakaj vas sedaj Kitajska tako moti?!
Mene Kitajska prav nič ne moti! Zakaj bi me motili kapitalisti? Če me ne moti ameriški kapitalizem, ne vidim prav nobene potrebe po tem, da bi me motil kitajski kapitalizem. Kapitalizem je kapitalizem, ne glede na to kdo ga izvaja. Vsak mu doda kanček nečesa svojega, zaslužki so pa v vseh primerih bajni za elite. Pa če se te elite imenujejo demokrati, repiublikanci, komunistična partija, socialisti, ....
Churchill W.
# 14.09.2018 ob 11:50
@The Matrix
Se pravi, Kitajci dobijo nafto, Kolumbija, Brazilija, Ekvador,..... pa venezuelske migrante!

A ni to dober biznis?
Z reveži naj se ukvarjajo drugi, mi bomo samo služili.
Čakam Kordiša da nam pove, da so Kitajci končno pregnali kapitalizem iz Venezuele in bo sedaj lahko končno postala socialistični raj, kjer bodo vsi enaki in enakoravni (v revščini)
Podgorska Panda
# 14.09.2018 ob 11:42
Hm. Na eni strani interesi ZDA, na drugi Kitajska. Tole ni svetla prihodnost za Venezuelo.
Nikolaj
# 14.09.2018 ob 14:43
ZDA je imela namen izvesti napad na Venezuelo,
a jih je prehitela Kitajska in dala kredit.
Rockos
# 14.09.2018 ob 12:33
Churchill W.:
Najbolj smešno pa je pri vsem tem (za nas, za navadne Venezuelce absolutno ni!!), da bo državo kupila Kitajska. Ta ista Kitajska, ki je komunistična samo v imenu edine stranke, ki jo vodi. Gospodarsko in finančno pa je Kitajska ravno toliko kapitalistična kot zlodej proti kateremu se upira socialistična Venezuela.


V resnici še veliko bolj, samo na najbolj brutalen način, brez demokracije, človekovih pravic, itd... Vse za bogatenje peščice.
Sicer pa podatki so zunaj: večina direktorjev državnih podjetij prihaja iz komunistične stranke oz. so to njihovi sinovi in hčerke. Vodijo miljarde vredna podjetja, ki so jih financirali vsi, dobičke pa pobira peščica. 5000 milijard dolarjev denarja so že spravli v tujino in Kitajci, ki so ga ustvarili ga ne bodo več vidli!
Tisti, ki pa delajo sami, privat sektor, brez pomoči države in z resno konkurenco, pa je zapufan do iznemoglosti. Trenutno najbolj zapufan privat sektor na svetu. Samo prebrat in razumet te podatke je pa drugo. :)
deželan
# 14.09.2018 ob 12:09
Podgorska Panda
Hm. Na eni strani interesi ZDA, na drugi Kitajska. Tole ni svetla prihodnost za Venezuelo.
---------------------

Dobro opažanje !

A kje je problem ? Je problem v ZDA ali Kitajski ?

NE !

Problem je v Venezueli, saj je očitno organizirana tako, da se deli več kot se ustvari !
Gospodarstvo so razlastili in ga vodijo politiki. Ta odločitev se je izkazala za pogubno. Politiki niso sposobni voditi gospodarstva, če bi bilo to možno, bi se tak model že uporabljal povsod kajti zakone sprejemajo politiki ne gospodarstveniki, čeprav se straši, da je obratno.

Režim ki vlada v Venezuelo se je izkazal za izredno slabega, državljane peha v revščino, državo pa v roke drugim, torej bodo kaznovani še bodoči rodovi. Kljub vsemu Maduro ne misli odstopiti mu je šofiranje države preveč všeč !
deželan
# 14.09.2018 ob 12:01
Kredit ne bo šel za investicijo v zanje in proizvodnjo , ki bi razvilo in proizvedlo opremo za črpanje nafte, šel bo za potrebe državnega aparata in plače strankarskih pripadnikov vladajočega. Sicer je naš dolg v pretežni meri zaradi enakih vzrokov.

Zakaj bi Kitajci dali kredit takemu partnerju, ko je očitno, da ga ne bo vrnil ?
Razlog je preprost, v zameno mu bo Maduro ponudil več kot bo Kitajec dal a bo vračilo izvedeno v naturi.
sas
# 14.09.2018 ob 11:56
Kdaj pa so kaj američani naredili zastojn?!
Mislim dejstvo je da nihče ne naredi nič zastojn! Le zakaj vas sedaj Kitajska tako moti?!


Nikogar ne moti. Ampak zakaj se vedno tukaj piše o Kitajski, kot o neki odrešiteljici ... Kitajci komaj čakajo, da "pomagajo".
navigator007
# 14.09.2018 ob 11:35
Če so v desetih letih skurili za 50 milijard $ kitajskih posojil, potem to zadnje obljubljeno v višini 250 milijonov $ ni niti za žepnino. Venezuela se lahko poslovi od suverenosti in prizna nadvlado kitajskega gospodarja. Še en svetovni model, ki se nam zdi super moderen in učinkovit, dejansko pa vodi v bedo in ponižanje. In jasno je, kdo je za tako Venezuelo zaslužen.
Države ne more voditi šofer avtobusa. Države ne more voditi komik. Kam smo prišli? V obdobje vlad, ki so marionete lastnikov kapitala, ob tem pa - paradoksalno - lastnemu ljudstvu razlagajo o tem, kako se borijo za socializem.
lizing
# 14.09.2018 ob 11:20
Maduro upa da bi dobili nova posojila........Še pomnete tovariši?
Bloodline
# 14.09.2018 ob 10:49
kITAJCI tej vreči brez dna nebi smeli posojati denarja, ker ga ne boido več videli. Levičarji v vsem svojem sijaju
m72
# 14.09.2018 ob 16:33
"Isto kot v Jugoslaviji. Socializem je lahko živ, če ima pritok tujega denarja. Res mojstri. In 40% Slo. še vedno sanja mokre sanje ob misli na to.
Sprašujem se, kaj sploh v šolah naučijo mlade? Morda bi bilo smiselno uvesti osnove računovodstva za vse. Nič pretirano težkega, le to morda, da lahko zapraviš le toliko kot ustvariš. In da je kronološko gledano bolje naprej nekaj ustvariti in potem zapraviti. Morda se motim in je to že pretežko..."


To se tudi jaz sprašujem.
Če bi se malo pozanimal, bi vedel, da smo danes strahovito zadolženi, neprimerno bolj, kot smo bili takrat.
In, ne pozabi: v času socializma smo splezali iz zaostale agrarne v industrijsko družbo. Ogromno zgradili - to, kar se danes razprodaja - pa ne samo trgovskih centrov. In še te nam danes zvečine postavljajo tuji trgovci.
Tvoja poanta bi po logiki stvari morala biti ravno obratna.
Mimobeznik
# 14.09.2018 ob 14:28
K_ris

V nasprotju s trendi EU, gremo skupaj z najvišjim javnim dolgom med vzhodnimi članicami (razen Hrvaške) in novo vlado, ki se namesto nižanja davkov loteva višanja davkov, širitve JS in mase plač JS po poti grškega scenarija.
Simba
# 14.09.2018 ob 13:12
mb128: "Mislim tako kot je pri nas Mesečar posledica JJ-ja!"

Aja? Mesečar je posledica JJ? Jaz sem pa do sedaj mislil da je Mesečar bolj posledica čedalje slabšega stanja v SD...
ker rezultati volitev mi nekako to logiko potrjujejo (transport glasov iz SD na Levico)...
severnik
# 14.09.2018 ob 12:14
Odšel je na povabilo kitajskega predsednika Ši Džinpinga.

Kitajci so pametni!!
Churchill W.
# 14.09.2018 ob 11:30
@obelix complicus
Kitajci ničesar ne dajo zastonj ... Tako kot v Afriki ne, tako tudi Maduru ne.

Meni je blazno smešno, ko berem nekatere tu gori, ki zagovarjajo Kitajce, ki jih vidijo kot komuniste, humaniste, željne pomoči manj razvitim in ostalim, ki so v takšnih ali drugačnih težavah.... V resnici pa je Kitajska nov kolonizator afriške celine, očitno tudi Sr. Amerike, ki bo sicer vlagala sredstva, gradila infrastrukturo, .... v zameno pa bo pobirala dobičke in imela roko nad vsem kar se "voditelji" teh držav odločajo.

"Voditelji" (v navednicah) pa zato, ker niso in ne bodo nič drugega kot kitajske marionete, ki bodo takoj ko bo Kitajska KP kaj želela, rekla "Jump" oni bodo pa vprašali "How high?"
aparat-čik
# 14.09.2018 ob 11:14
jok brate, nič ne bo. Prve na vrsti za pufanje pri kitajcih so ZDA, sledi EU, ti pa čakaj v vrsti, če bo kaj ostalo.

[sarcasm off]
Resni_falot
# 14.09.2018 ob 10:39
@gorila

To je Kitajcem v interesu. Oni zakladajo USA z denarjem, Americani pa uvazajo in kupujejo kitajske izdelke. Pri Venezuelcih pa ne vem kaj in koliko kupujejo.
ni maitre
# 14.09.2018 ob 18:13
deželan
To so ukrepi ki jih malikuje Levica in se trudi na vse kriplje nam jih vsiliti. Ukrepi so proti sodržavljanom in državo spreminjajo v zapor kateremu vladajo ekstremisti zgolj zaradi svojih bolnih koristi.

Pokaži mi kje v programu ima Levica te ukrepe zapisane?
ni maitre
# 14.09.2018 ob 15:10
deželan
Nacionalizirali so naftne družbe že v 70-desetih in to Rafael Antonio Caldera krščansko demokratsko gibanje... V sredini 90-tih so pod njegovim vodstvom nacionalizirali banke, ki so bile pred bankrotom, da ne naštevam naprej...Posledica tega je bil vzpon Chaveza.
ni maitre
# 14.09.2018 ob 14:54
BarakOrkbama
Misliš tistih industrialcev, ki so morali skakati tako, kot je država ukazala, sicer so izgubili svoje tovarne? Res prav kapitalistična ureditev.

Kateri pa so bili ti industrialci? Misliš tiste, kot recimo IG Farben kamor se je med drugim prelival tudi ameriški kapital?
deželan
# 14.09.2018 ob 13:40
fakenews
Kako slepo pisete nekateri o slabostih venezuelskega gospodarstva.

-----------

Nasprotno, vsi argumeni kažejo, da je Venezuelska ureditev družbe skrajno katastrofalna,

Če bi izhajali iz dejstva, da bi bile vse dobrine neomejeno dosegljive in bi se pridobivale brez pomoči človeka popolnoma avtomatizirano, potem bio veljalo načelo vsi enaki.

Vsiljevati načelo, da moramo biti vsi enaki ne glede koliko in kaj delamo je ščuvanje dug proti drugemu. Če si prepriočan, da pripada vsakemu enako, zakaj to ne prakticiraš.

Vsak ki zalsuži več kot je minimalna plača lahko prostovoljno podari razliko tistim, ki prejemajo manj. Imeti a ne dati ve ndar zahtevati, da dajo drugi je pokvarjeno ščuvanje.

Venezuela je uvedla režim, ki popolnoma obvladuje koliko komu pripada. Taka ureditev je skrajno krivična, kriminalna, saj je marljive in umne popolnoma izločila jih predstavila družbi kot škodljivo populacijo saj ustvarjajo razlike. Posledično ta država trpi pomanjkanje. Seveda pridno zavajajo, da je kriva tujina. Kdo preprečuje izdelavo WC papirja ali sejanje žita. Kdo preprečuje Venezueli narediti lastno opremo za predelavo naftre. Od kar so nacionalizirali nafto je preteklo že veliko vode in bi zlahka razvili svoj oopremo a ker imajo sistem ki kaznuej pridne in umne orpeme nimajo in jokak+jo da jim tujina ne da to kar zaradi spodbujanja lenobe nimajo.
Simba
# 14.09.2018 ob 13:22
Ne ne, če bi držala ta tvoja teza bi se kakšen Mesečar pojavil že dolgo nazaj!

kako? nekaj ne gre skupaj...
kolikor je meni znano po podatkih naših levičarjev je janša ekstrem že vsaj 25 let...
torej bi se morala Levica ustanoviti že vsaj pred 20 leti...
pa se je ustanovila šele po tem ko je začel SD na polno izgubljati proti sredinskim strankam (2014)...
Kazalo