S. in J. Amerika
Ivan Duque
Ivan Duque, novi predsednik Kolumbije, je sporočil, da Venezuela izstopa zaradi sokrivde Unasurja pri kršenju državljanskih pravic Venezuelcem. Foto: Reuters
Begunci
Venezuelci zaradi gospodarske in finančne krize množično zapuščajo državo. Največ se jih usmeri proti Peruju, bežijo tudi proti sosednjima Kolumbiji in Braziliji. Foto: Reuters
VIDEO
Pobegnilo že 2,5 milijona...

Dodaj v

Kolumbija izstopa iz Unasurja zaradi neukrepanja glede Venezuele

Državljani Venezuele množično zapuščajo državo
28. avgust 2018 ob 11:14
Bogota - MMC RTV SLO, STA

Kolumbijski predsednik Ivan Duque je sporočil, da Kolumbija zaradi neukrepanja glede Venezuele izstopa iz Unije južnoameriških držav (Unasur), ustanovljene za zmanjševanje vpliva ZDA v regiji.

Duque je poudaril molk in "sokrivdo" Unasurja z diktaturo predsednika Nicolasa Madura za položaj v Venezueli, ki jo zaradi gospodarskih težav zapuščajo tisoči prebivalcev.

Regionalna organizacija, ki so jo leta 2008 ustanovili na pobudo takratnih predsednikov Brazilije in Venezuele, Luiza Inacia Lule da Silve in Huga Chaveza, "ni nikoli obsodila nobenih zlorab niti zagotovila svoboščin Venezuelcem", je dejal Duque, ki je položaj nastopil v začetku meseca. Novi predsednik se je že leta javno zavzemal, da Kolumbija izstopi iz organizacije.

Zunanji minister Carlos Holmes Trujillo je po predsednikovih navedbah izstopno pismo že poslal temu regionalnemu bloku držav. Proces izstopa bo potekal šest mesecev.

Duque je ob tem poudaril, da si bo Kolumbija še naprej prizadevala za razvoj multilateralizma v regiji s spoštovanjem medameriške demokratične listine, podpisane v okviru Organizacije ameriških držav (OAS).

Nesoglasja v Unasurju
Unasur je 12-članska regionalna medvladna organizacija, ki so jo oblikovali za spodbujanje regionalnega združevanja kot branika pred vplivom ZDA, vendar pa je ohromljena zaradi političnih delitev in notranjih nesoglasij, kako ravnati glede gospodarske in politične krize v Venezueli.

Aprila je šest držav, med njimi Kolumbija, že suspendiralo svoje članstvo v Unasurju z zahtevo po imenovanju novega generalnega sekretarja organizacije. Tega Unija nima od januarja lani. Članstvo so suspendirale še Brazilija, Argentina, Čile, Peru in Paragvaj.

V organizaciji tako ostajajo Venezuela, Bolivija, Ekvador, Urugvaj, Gvajana in Surinam.

Več sto tisoč Venezuelcev pribežalo v Kolumbijo
Odnosi med Kolumbijo in Venezuelo, ki imata 2.200 kilometrov skupne meje, so zaostreni že dlje časa. Lani, ko je v državo pribežalo več sto tisoč Venezuelcev zaradi pomanjkanja hrane, zdravil in drugih potrebščin v času pereče gospodarske krize, je Bogota skoraj zamrznila odnose s Caracasom, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Kolumbija je sočasno ena najtesnejših zaveznic ZDA v Južni Ameriki. Državi imata podpisan prostotrgovinski sporazum in več dvostranskih sporazumov, med drugim o skupnem boju proti mamilom. Donedavni kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos je sicer tik pred svojim odstopom v začetku avgusta presenetil s priznanjem neodvisnosti Palestine.

J. R.
Prijavi napako
Komentarji
TineB
# 28.08.2018 ob 11:38
Zakaj bežijo? V demokratično socialistični Venezueli je pa ja lepo, se med in mleko cedita. Vprašajte tipe iz Levice, ki so na strokovno-izobraževalne ekskurzije tja hodili, učiti se o lepotah demokratičnega socializma. Nekaj idej od tam so vnesli tudi v našo koalicijsko pogodbo. Za ljudstvo! Za delavce!
masster
# 28.08.2018 ob 11:51
amerika je kolumbijska najtesnejša zaveznica pri prodaji in švercanju drog
Jacky
# 28.08.2018 ob 11:33
No pa je Duque pokazal, kam pes taco moli. V času Santosa je bila situacija v Kolumbiji približno takšna: show me yours and i'll show you mine. Zdaj, ko je pa prišel Duque, bo pa približno takšna: show me yours and i'll suck it!
Tak
# 28.08.2018 ob 14:39
res pa ne vem kam bežijo ljudje iz Venezuele. Da niso šli samo na dopust tako množično
Tak
# 28.08.2018 ob 14:37
Knez_Kocelj

pozabil si omeniti da je venezuela pri tem tudi dejansko doživela preporod kot Kuba. Stanje blaginje je napdovprečno. To da nimajo hrane in zdravil nas seveda ne sme zavesti
Grešnica
# 28.08.2018 ob 12:06
A potem ni (spet!) ZDA kriva, da Maduro lastnim državljanom v socialističnem raju krši osnovne človekove pravice in jih dobesedno strada?

Kaj nek bo imel zdaj Žitnik za povedat? Že vem, Trump bo kriv, ker Venezuelcev ni povabil živet v ZDA... tako nekako gre to pri skrajnih levičarjih. A ne, RTVS?!
Tak
# 28.08.2018 ob 14:42
el CARTEL

V socializmu je seveda legalno izvoljen predsednik tisti ki onemogoči opoziciji kandidirati na volitvah. te povsem razumem
Knez_Kocelj
# 28.08.2018 ob 13:26
FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia) je edina sila, ki lahko na silo zruši tega pajaca Yenkijev in vrne ljudstvu v Kolumbiji svobodo. Latinska Amerika je predolgo bila kolonija tretjega sveta, kjer so ZDA rušile in nastavljale svoje lutke. Številne človeške žrtve in gospodarske katastrofe, ki so jih povzročale v tem predelu sveta različne ameriške administracije v preteklosti se morajo nekoč nehati.

Kuba je kot prva država Latinske Amerike stopila na samostojno pot davnega leta 1959 ko je v Havano z tanki prihrumel Fidel Castro. Nato je v Latinski Ameriki s pomočjo ZDA vladala tolpa klerofašistov in skorumpiranih diktatorjev (Čile, Peru, Argentina...). Šele leta 1999 z prihodom Huga Chaveza na oblast v Venazueli je ta kontinent doživel preoprod in ponoven vzpon sil, ki si želijo samostojnosti in konec kolonializma.
el CARTEL
# 28.08.2018 ob 11:28
očitno ZDA hoče obračunati ne samo z venezuele ampak - če je že pri tem - tudi z unijo južnoameriških držav.

očitno venezuelska nafta ni dovolj
el CARTEL
# 28.08.2018 ob 11:27
se pravi ameriška kolonija izstopa iz organizacije Unasur, ustanovljene za integracijo latinsko ameriških držav (kar seveda pomeni tudi borbo proti vplivu ZDA v regiji), ker se Unasur ni dovolj vtikal v notranje zadeve venezuele (recimo "zagotovil svoboščine" z odstavitvijo legalno izvoljenega Madura)

kakšno presenečenje
el CARTEL
# 28.08.2018 ob 15:55
Tak @ povsod se onemogoča opozicija, potegni glavo iz riti

a misliš da v recimo v EU podpirajo anti-EU stranke, jim omogočajo pravičen in "enakomeren" dostop do medijev, ipd.

če boš apliciral enako logiko na EU, boš hitro videl, da demokracije ni ravno in če bi nas ZDA hotela bombardirati, bi morala le opozicijo prikazati v drugačni luči.
----

nekaj povsem drugega pa je, če prepoveš stranke nasprotnega pola in dovoliš le eno stranko, kar v venezueli ni primer (če bi bil, ne bi opozicija zmagala v senatu s tesno večino, ampak sploh ne bi prišla do točke da se za njih lahko glasuje).
freezbee
# 28.08.2018 ob 13:38
sem ti dal plus za domisljijo.
shizofrenik
# 28.08.2018 ob 13:16
Če ne čivkaš tako kor rečejo ZDA potem dobiš sankcije ki jih podpre seveda EU in potem počasi crkuješ.
prstomet
# 28.08.2018 ob 11:31
Kva še čaka naša levica, bodo pa oni ukrepali glede Venezuele.
Dvomljivec
# 28.08.2018 ob 18:15
Kdor še lahko zagovarja Madurov režim je pa res izgubil kompas, kar je enako, kot biti socialist oziroma pravi levičar.
Kazalo