S. in J. Amerika
Venezuela
Nekateri venezuelski častniki želijo zrušiti predsednika Madura, pri tem pa želijo pomoč ZDA. Foto: EPA
Nicolás Maduro
Venezuelski predsednik Nicolás Maduro je na položaju nasledil Huga Cháveza, Foto: EPA

Dodaj v

Ameriška vlada je s častniki venezuelske vojske razpravljala o udaru na Madura

Maduro je večkrat opozarjal na poskuse udara
9. september 2018 ob 14:19
Washington,Caracas - MMC RTV SLO, STA

Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je lani in letos vodila tajne pogovore z upornimi častniki venezuelske vojske o njihovih načrtih za državni udar, od katerih je eden celo na ameriškem seznamu skorumpiranih venezuelskih uslužbencev, proti katerim so ZDA uvedle sankcije.

O tajnih pogovorih poroča New York Times, ki se sklicuje na 11 neimenovanih nekdanjih in zdajšnjih ameriških uslužbencev ter nekdanjega venezuelskega vojaškega poveljnika, ki je sodeloval v pogovorih o odstavitvi predsednika Nicolása Madura. Na koncu so pogovori o ameriški pomoči udaru zastali.

Ameriški časopis poroča, da je bila vzpostavitev tajnega kanala za komuniciranje z venezuelskimi zarotniki za Washington tvegana glede na obsežno zgodovino ameriških posredovanj in pomoči pri državnih udarih po vsej Latinski Ameriki. ZDA so namreč podpirale udare in zarote v številnih državah, med drugim na Kubi, v Nikaragvi, Braziliji, Čilu.

Iz Bele hiše niso hoteli odgovarjati na vprašanja časopisa, so pa sporočili, da je pomembno vzdrževati "dialog z vsemi Venezuelci, ki kažejo željo po demokraciji", da bi "povzročili pozitivne spremembe v državi, ki je toliko pretrpela pod Madurom".

Govorili z ljudmi, proti katerim so sami uvedli sankcije
Eden izmed ljudi, ki so "kazali željo po demokraciji," pa je bil tudi venezuelski vojaški poveljnik, ki je na seznamu Venezuelcev ameriške vlade, za katere veljajo ameriške sankcije. ZDA so njega, vključno z drugimi pripadniki venezuelskih varnostnih sil, obtožile niza hudih zločinov, med drugim mučenja kritikov, zapiranja na stotin političnih zapornikov, poškodovanja na tisoče civilistov, preprodaje mamil in sodelovanja s kolumbijsko levičarsko uporniško skupino Farc, ki jo ZDA označujejo za teroristično organizacijo.

Venezuelski zunanji minister Jorge Arreaza je obsodil "ameriške načrte za posredovanje in podporo vojaški zaroti v Venezueli". "Prav tam, v ameriških medijih, lahko vidimo nove gnusne dokaze," je dodal. Maduro je že večkrat obtožil Washington, da ga skuša nasilno zrušiti, tako da bi mu lahko razkritje o tajnih pogovorih pomagalo.

Pod Obamo ni šlo
Kot poroča New York Times, so venezuelski častniki neposreden stik z ameriško vlado želeli vzpostaviti že med predsednikovanjem Trumpovega predhodnika Baracka Obame, a so bili zavrnjeni. Avgusta lani pa je Trump oznanil, da razmišljajo ZDA tudi o vojaškem posredovanju v Venezueli, kar so sicer obsodili tudi ameriški zavezniki v regiji, a spodbudili uporniške venezuelske častnike, da poskusijo še enkrat.

Tokrat so častniki ZDA zaprosili za radie za šifrirano in varno komuniciranje, saj da so razvili načrt za vzpostavitev prehodne vlade, ki bi vodila državo do volitev. ZDA materialne pomoči sicer niso dostavile, zarota pa je propadla po tem, ko so v Venezueli aretirali več deset zarotnikov. Nekdanji venezuelski poveljnik je sicer dejal, da uporni častniki niso nikoli prosili za ameriško vojaško posredovanje.

Višji uslužbenec ameriške vlade je za New York Times dejal, da je imel ameriški odposlanec, ki je bil v stiku z venezuelskimi častniki, navodilo, da zgolj posluša. Tako ni imel mandata, da se z zarotniki na kakršen koli način pogaja.

Napad na Madura
Maduro je bil 4. avgusta med vojaško parado v Caracasu tarča poskusa napada z brezpilotnim letalnikom. Venezuelske oblasti so s prstom pokazale na ZDA, Kolumbijo in notranje sovražnike. Svetovalec ameriškega predsednika za nacionalno varnost John Bolton je zatrdil, da ameriška vlada ni bila vpletena v incident.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
sfrjtito
# 09.09.2018 ob 14:49
še dober da niso bli rusi ker bi sankcije takoj sledile!!!!!
moj komentar
# 09.09.2018 ob 14:44
Spet se Američani vtikajo v notranje zadeve tuje države.
Kolikokrat že?
K_ris
# 09.09.2018 ob 14:43
Demokracija prihaja!

(Kdo dobi nafto?)
el CARTEL
# 09.09.2018 ob 14:30
dialog z vsemi Venezuelci, ki kažejo željo po demokraciji,"

se pravi še ena "free syrian army",
poskus nove državljanske vojne

amerika pač, nič novega.
moj komentar
# 09.09.2018 ob 15:49
Ameriška zunanja politika sloni na podkupovanju in hujskanju. Potem se pa zgodijo Libije, Sirije, Ukajine, itd. Povsod obstajajo gibanja in petokolonaši, ki državo in njeno neodvisnost prodajo za pest dolarjev.
MJ-23
# 09.09.2018 ob 15:42
se pravi še ena "free syrian army",
poskus nove državljanske vojne


Točno tako. Desničarji na veliko napadajo Madura, ampak ne pogledajo zakaj je sploh prišlo do krize. V ozadju za vsem stojijo ameriške tajne službe in njihova politika, ki z načrtnim embargom na določene izdelke, želi da pride do civilnega upora in državljanske vojne, kjer bi seveda oni potem prišli kot veliiik rešitelji in za nagrado dobili vso nafto.
Tao3
# 09.09.2018 ob 14:57
UncleSam, Venezuelskemu ljudstvu bi najbolj pomagali če umaknejo gospodarske sankcije ... pod takšnimi sankcijami bi Slovenija bila že manj razvita kot Namibija ker nimamo nafte.
el CARTEL
# 09.09.2018 ob 14:32
očitno so videli,d a samo z ekonomsko vojno ne bo šlo,
ali pa da gre prepočasi.

saj izkušnje že imajo, pomagali so že pri vojaškem udaru ko je chavez zmagal (in so ga nato ugrabili)

demokracija po ameriško
Tao3
# 09.09.2018 ob 14:58
Tako da trenutno stanje v Vendzueli povzročajo ZDA in hkrati bi radi to stanje vojaško rešili. Ti je scenarij kaj znan?
gizmolinux
# 09.09.2018 ob 15:34
Ma ne! Pa ne američani? Ojej. Kaj bi potem postavili na oblast skorumpiranega častnika s katerim so se dogovarjali? Ameri pa že niso takšni. Sarq
Koroškinženir
# 09.09.2018 ob 14:41
" ...od katerih je eden celo na ameriškem seznamu skorumpiranih venezuelskih uslužbencev, proti katerim so ZDA uvedle sankcije...."
Tega si tut ne morš izmislit. Ameriški kapital se boji radikalne socialne demokracije v Venezueli, saj mu to onemogoča plenjenje nafte in ostalih resursov iz države. Venezuelci (vklujčno z vojsko) so zelo zvesti PSUV, buržuazija ("demokratična opozicija") pa bo itak naredila vse, da si povrne nadzor nad državo. Udar bo spodletel ko tisto "dronanje" na proslavi prej poleti, če se pa murica dejansko odloči za invazijo bo venzuela postala sirija v zahodni hemisferi. Bote vsaj desničarji in liberali lahko spet filozofirali o tem, kako je socializem destruktivn ;)
ni maitre
# 09.09.2018 ob 15:22
....amerika je dolžna pomagati zatiranemu venezuelskemu ljudstvu....

Pa zatiranemu danskemu ljudstvu tudi, ker pravijo na fox business, da je tam isto hudo kot v Venezueli, baje zato, ker socializem ne deluje...
https://www.youtube.com/watch?v=E2Bqx3iX
FdM
kapljač
# 09.09.2018 ob 15:30
Ni čudno da ima Venezuela težave, pri vseh tev vmešavanjih!
zeus-zengg
# 09.09.2018 ob 16:53
Ameriška vlada je s častniki venezuelske vojske razpravljala o udaru na Madura
---------------
aha - saj res - to pa zdaj ni vtikanje v notranje zadeve druge države . Američani lahko - seveda s šopi dolarjev ... Oh - svinjarija na kvadrat ...
Kekec99
# 09.09.2018 ob 16:52
Obtožujejo Rusijo za zadeve ki jih počnejo sami.
Bivši uporabnik
# 09.09.2018 ob 15:09
Ameriška vlada je s častniki venezuelske vojske razpravljala o udaru zoper Madura
-----------------------------
mare...k
# 29.08.2018 ob 08:32

Kriza v Venezueli, ki ji sledi množična izselitev prebivalcev, bi lahko povzročila resno grožnjo miru po celotni Južni Ameriki, meni brazilski predsednik Michel Temer, ki na mejo s severno sosedo pošilja vojsko.(uvod članka Brazilija zaradi množične izselitve Venezuelcev na mejo pošilja vojsko)
------------------------
no pa se je 'nekje' spet 'odprlo' za ZDA,da posredujejo,kot 'svetovni policaj'...

se mi zdi,da v kratkem lahko pričakujemo ameriške enote na severu južnoameriške celine...
situacija je 'zrela' za novo vojno skuhat...
Venezuela,Kolumbija,Ekvador,Gvajana,Peru
...pa še Brazilijo dodamo in imamo
'odličen poligon' za 'streljačino'...


no...a je res tako težko 'spregledati' Amere?
saj bi napisal še 'he,he' ampak je vse skupaj preveč žalostno...
discoversci
# 09.09.2018 ob 16:24
Danes se samo še sprašujem, keri hudi bedaki smo, da gledamo ta ameriški kriminal ki se dogaja vsakodnevno v svetu. Dobr da so Rusi in Kitajci, da je vsaj mal kontre.
ni maitre
# 09.09.2018 ob 15:51
Veste zakaj se ne more v us&a ne more zgodit državni udar... ker nimajo ameriške ambasade! cccc
copcop
# 09.09.2018 ob 15:11
Avgusta lani pa je Trump oznanil, da razmišljajo ZDA tudi o vojaškem posredovanju v Venezueli, ..

Mirovnik in antiglobalist Trump. Še dobro, da ni zmagala Killary.
jurlin
# 09.09.2018 ob 17:42
Administracija ameriškega predsednika Donalda Trumpa je lani in letos vodila tajne pogovore z upornimi častniki venezuelske vojske o njihovih načrtih za državni udar.
_________________
Udar se že dolgo permanentno izvaja. Ne samo z CIA, hujskanjem, propagando, vojaškimi grožnjami ampak z vsemi sredstvi, ekonomskimi, finančnimi, itd.
SsDrag
# 09.09.2018 ob 17:15
to, da nekateri podpirate, da tetja država pomaga izvesti vstajo v drugi državi. no comment.
alenka2012
# 09.09.2018 ob 16:08
A je jaj slabega in grdega na tem svetu v kar jenkiji ne sam da so vpleteni ampak tudi organizirajo in izvedejo
HOR
# 09.09.2018 ob 17:43
Zarotniki, ki so poskušali zrušiti Madura v državnem udaru in so se srečali z prdstavniki ZDA, so vpleteni tudi v trgovino z drogami...
Ali Latinska America ne trpi že dovolj zaradi ameriške politike financiranja skrajno desničarskih sil kar je pripeljalo do masovnih pobojev vojaških hunt?
klik...
HOR
# 09.09.2018 ob 17:27
"...Ameriška vlada je s častniki venezuelske vojske razpravljala o udaru na Madura..."

Očitno vmešavanje v rezultate volitev. In zakaj potem sploh kaj nakladajo glede Rusov...
Ratomira
# 09.09.2018 ob 15:10
Kako so butasti ti Američani, še navaden avtobusar jim ne pusti krasti nafte.
k500
# 09.09.2018 ob 16:37
interview Jesus Mieres Vitanza:
Poglobljen pogled v vojaško vmešavanje ZDA v Venezueli..

imperij ( USA ), na to upiranje venezuele gleda kot na vojno proti barbarom.
usa dela točno tej doktrini:
»However, a very valuable position of the current doctrine is to believe that the US, although it has not yet been meddling, is besieging Venezuela every day to destabilize the nation and create chaos on a large scale. This strengthens the state of unmanageability and justifies what they call the "humanitarian intervention."«
v interview-ju je omenjena knjiga "Empire" avtorjev Michael Hardta and Antonia Negri.

knjigo je vredno prebrati, ker da odgovor zakaj razne humanitarne organizacije tako podpirajo migracije ( migracije prva faza izgradnje imperija, poimenovana liberalni obraz imperija ). druga faza je ukinitev nacionalnih držav, ter na koncu ena velika unija, šef pa usa.
SF-SN
# 09.09.2018 ob 19:39
Pred meseci pa so še uradno zanikali vse.
Kar je dokaz, da je trditev resnična
HOR
# 09.09.2018 ob 17:44
Mogoče pa je v tem poanta "Venezuele", ki nam jo napoveduje domača desnica...!?
Sandalovina
# 09.09.2018 ob 18:59
Največji "izvozni artikel" ZDA je izvoz "demokracije". Samo poglejte po svetu in boste ugotovili, da povsod delajo štalo ZDA. Ideje pravičnejše družbe ne smejo zmagati nikjer, ker bi to pomenilo nevarnost za kapitalizem. Odločitev Slovenije za NATO je bila napačna. Morali bi se odločiti za nevtralnost in lastne obrambne sile. Danes nas izsiljujejo, ker smo članica NATO. Marsikaj bodo še zahtevali in v tem kontekstu je zelo pomembno dogajanje okrog LK. Nikakor ne smemo dovoliti, da ameriška vojska dobi LK za svoj logistični center. Našim pristojnim in g. Kacinu je treba povedati, da ni vse v denarju.
brezlj
# 09.09.2018 ob 18:22
@BarakOrkbama
# 09.09.2018 ob 16:16
O tajnih pogovorih poroča New York Times, ki se sklicuje na 11 neimenovanih nekdanjih in zdajšnjih ameriških uslužbencev
Torej o tem so se menile neznane osebe na neznanem kraju ob neznanem času? Zelo verodostojen podatek. Ni kaj.


NY Times dobro ve za koga gre. Če ne veš imajo novinarji svoj kodeks glede izdajanja virov, sploh kadar gre za občutljive informacije. Neimenovani pomeni samo, da jih časopis ni imenoval.
grafikon
# 09.09.2018 ob 18:06
Ja no saj že dolgo niso bili v latinski Ameriki ... bo imel Michael Dudikoff spet šanso snemat filme ... gverilska ninja 12 itd.
REsnica
# 09.09.2018 ob 20:11
si poskušam predstavljat kdo vse bi bil kriv, če bi izpeljali atentat na Tumpastega..... venezuela, rusija, vsi muslimani, ki ne investirajo v ZDA, EU, komunisti, socialisti, ekvador, mehika, karteli, kuba, kanada, notranji sovražnik.... in nenazadnje bi tudi Melanija lahko bila slovenski ali ruski tajni agent....

V primeru ko so ZDA osumljene atentata na državo, ki jo blokirajo na vse možne načine in so ji uspešno zlomile gospodarstvo, pa zadostuje izjava da niso krive i zadeva je končana....
Binder Dandet
# 10.09.2018 ob 07:30
"pomembno vzdrževati "dialog z vsemi Venezuelci, ki kažejo željo po demokraciji",

Sploh skorumpiranci so znani borci za demokracijo.
m72
# 09.09.2018 ob 22:42
Bolj nagravžne sodrge že skoraj ne moreš najti.
V Siriji so totalno spušili, zdaj pa si bildajo ego v Venezueli. Ker pa Venezuela ni Grenada, morajo najprej aktivirati venezuelske petokolonaše, ker si drugače ne upajo.
firtoh
# 09.09.2018 ob 20:15
Vmešavajo, v notranje zadeve suverenih držav,se lahko samo Amerikanci.
Druge doletijo sankcije ali bombe.
kapljač
# 09.09.2018 ob 18:53
Danes bolje razumemo zakaj Josip Broz Tito , vmešavanj drugih držav ni ne dovoljeval, celo jih je "izpodbijal in uničeval"! Drugače iz nič in nekaj stoletne zaostalosti, ruševin in žrtev svetovnih vojn, države in družbe, ob bok najmodernejših družb, nikoli ne bi mogel prileljati!
ketner
# 09.09.2018 ob 17:53
moj komentar

# 09.09.2018 ob 15:49
Ameriška zunanja politika sloni na podkupovanju in hujskanju. Potem se pa zgodijo Libije, Sirije, Ukajine, itd. Povsod obstajajo gibanja in petokolonaši, ki državo in njeno neodvisnost prodajo za pest dolarjev.
------------------
V Sloveniji se lahko vsak hip zgodi isto v kolikor ne ustrežemo washingtonskemu/pentagonskemu terorju in izsiljevanju.
samostojna in svobodna slovenija press
ti-ne
# 09.09.2018 ob 15:17
Kaj Trump ni še tvitnil, da gre za lažno novico? ;-)))
Mirlo
# 10.09.2018 ob 05:14
Nekdo napiše "Venezuelci so socializem izvolili, naj ga tudi živijo. Kot Slovenci." in ostane živ.

Kaj ko bi si zgolj to ogledal? https://www.youtube.com/watch?v=lN0HkA6A
PKk
božo1
# 09.09.2018 ob 18:57
Indoktrinacija kapitalskih vrednit je tako močna z zaledjem, seveda finančnim, da so ideje o pravičnem družbenem redu še vedno vizija, če že ne iluzija.
Ratomira
# 09.09.2018 ob 18:25
Kdo? Demokratični krščanski uporniki? Z droni? Bombami?
miti96
# 09.09.2018 ob 22:41
Ta zadeva je tako ali tako že javna tajna, že od časov Chaveza. Pomembni vprašanji tukaj pa sta: kdo so tisti "uslužbenci administracije", ki se tajno dogovarjajo o državnem udaru - in s kom se pogovarjajo? Ter predvsem, kdo so ti viri informacij NYT. Kajti v viru informacije je pri takšni "novici" vse! Mi - javnost - pa prav vira ne moremo vedeti, in s tem ni nič narobe, vkolikor bi imel NYT take vire, ki so med seboj pluralni. Ampak, vsaj kot izgleda - in to NI NUJNO tako - ima NYT predvsem vire iz krogov Demokratske stranke in torej tudi raznega tajnoslužbja. Spomnimo se npr. virov NYT, ki so trdili, da ima Saddam Hussein jedrsko orožje, in ga je treba seveda zrušiti.
No, sedaj je bolj pomembno notranje klanje v ZDA, vsaj tako se zdi, torej demokrati, ko hočejo na vsak način zrušit Trumpa. Ne pravim, da je tako, kajti tega ne moremo vedeti, ampak ali ni bolj možno, da se je z "opozicijo" v Venezueli pogovarjal nekdo iz kakšne ameriške tajne službe, in da je nekdo drug iz iste tajne službe to kakopak vedel in to plasiral časopisu? Seveda s pridodatkom, da je to bilo samo v času Trumpa, v času Obame pa nikakor, kje pa. In ne zagovarjam Trumpa, le najbolj smiselno razlago iščem.
Ramus
# 11.09.2018 ob 12:16
Spet ZDA netijo vojno,... spet ZDA,... ZDA so največja nevarnost za svetovni mir!
Podgorska Panda
# 10.09.2018 ob 09:15
Pa sej to je načrt od začetka! Od padca nafte (na katerem je temeljilo gospodarstvo v Venezueli) so američani pritiskali na njihovo vlado in jo celo sankcionirali. Zakaj? Zato ker s tem še poslabšajo krizo, ki je tam in zdaj jo bodo izkoristili v svoj prid- tako kot so že v velikih državah Južne Amerike.

Svet je obseden s Putinom pa Trumpom, pozablja pa se kako že desetletja ZDA diktirajo Južni Ameriki (naprimer Panama in interesi ZDA) in financirajo ali vlado lutk ali pa upornike.
Medtem pa Kitajska kolonizira Afriko z posojili in dolgovi. Mogoče bi mediji kej o tem pisali?
ivod
# 11.09.2018 ob 08:35
" ... o njihovih načrtih za državni udar, od katerih je eden celo na ameriškem seznamu skorumpiranih venezuelskih uslužbencev ... "
... eh... že nič kolikokrat videno ... zehanje ... dolgčas ... nič novega tam čez ...
tupamaross
# 09.09.2018 ob 21:09
Ameriška posla. Generala obtožiš zaradi korupcije, proti njemu
uvedeš sankcije, po tem pa mu obljubiš "sve i svašta" da samo
izvrši atentat na predsednika države.

Natančno to so naredili z Đukanovićem. Preko Italije so ga
obtožili za trgovino z drogo in tobakom,po tem pa mu omogočili,
da postane predsednik vlade pa predsednik države, v Italiji pa
so "zamrznili" njegovo izročitev Italiji.
Tojeto
# 10.09.2018 ob 13:42
Maduro je sam zrezilar napad, z namenom, da je lahko zaprl nekja clanov opozicije.
Cilj so bili clani legalne vlade v izgnanstvu. Obtozil jih je zarote in zahteval , da jih sosednja Kolombija izroci. Seveda se to ni zgodilo. Napad se smatra kot poceni VE tele novela.

Maduro gori pod petami. Nima denarja. VE ne placuje kreditov. Proizvodnja nafte je komaj 1.2 - 1.6 milj sodckov / dan. Inflacija se nadaljuje klub temu da je odrezal pet nicel. USA mu diha za ovratnik zaradi droge, terorizma , pranja denarja.

Glavne posle vodijo generali. Imajo monopol nad produkti.
Npr. General si je prilastil proizvodnjo in distribucijo cementat. Vreca cementa danes v VE stane $20.
Lovec
# 10.09.2018 ob 13:11
Po mojem je voznik avtobusa prikladen za razvoj revolucije ali vsaj njen varuh.

ZDA pa so itak krive.
Razmisljamo
# 09.09.2018 ob 21:16
Venezuelci so socializem izvolili, naj ga tudi živijo. Kot Slovenci.
DeepBlue
# 10.09.2018 ob 13:11
@ Matkop

Zbudi se, 1. sv. vojna je končana ...
Kazalo