Leta 2017 je bilo 20 primerov otroške paralize, in sicer v Afganistanu in Pakistanu. Foto: Reuters
Leta 2017 je bilo 20 primerov otroške paralize, in sicer v Afganistanu in Pakistanu. Foto: Reuters

Za otroško paralizo ni zdravila, bolezen pa lahko vodi v nepovratno ohromitev. Večinoma prizadene otroke, mlajše od petih let, prepreči pa se lahko samo z večkratnimi odmerki cepiva, poroča BBC.

"Zelo smo zaskrbljeni zaradi primera otroške paralize v Papui Novi Gvineji in tega, da se virus širi," je dejal minister za zdravje Papue Nove Gvineje Pascoe Kase. "Naša takojšnja prioriteta je odzvati se in preprečiti, da se okuži še več otrok," je dodal.

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je potrdila, da so enak virus, kot so ga zaznali pri šestletnem dečku, našli tudi v vzorcih dveh zdravih otrok v isti skupnosti, kar pomeni, da virus kroži in da gre za izbruh.

Med takojšnjimi ukrepi za ustavitev zelo nalezljive bolezni so tudi obsežne kampanje cepljenja in krepitev nadzornih sistemov, ki pomagajo hitro zaznavo bolezni.

Premalo otrok cepljenih
WHO je sporočil, da je le 61 odstotkov otrok na prizadetem območju - gre za pokrajino Morobe na severni obali - prejelo priporočene tri odmerke cepiva. Problematični sta tudi neustrezna higiena in čistoča.

Zaradi odročnosti pokrajine in načrtovanega cepljenja je tveganje, da bi se virus razširil v druge države, sicer nizka, sporoča WHO.

V Papui Novi Gvineji ni bilo primera otroške paralize od leta 1996, da je ta bolezen tam izkoreninjena, pa je bilo skupaj s celotno zahodnotihomorsko območje potrjeno leta 2000.

Leta 2017 je bilo na svetu okoli 20 primerov otroške paralize, vsi pa so bili v le dveh državah, in sicer Afganistanu in Pakistanu, še poroča BBC.