Ban je turnejo po nekdanji Jugoslaviji začel v Sloveniji in jo bo končal v BiH-u. Foto: EPA
Ban je turnejo po nekdanji Jugoslaviji začel v Sloveniji in jo bo končal v BiH-u. Foto: EPA

V okviru turneje po državah nekdanje Jugoslavije je Ban obiskal Makedonijo, kjer je bilo po pričakovanju največ govora o uradnem imenu države, ki se mora zaradi zadržkov Grčije na mednarodnem prizorišču predstavljati kot Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM).

Po srečanju z makedonskim predsednikom Gjorgejem Ivanovom v Ohridu je Ban dejal, da je obžalovanja vredno, ker dve sosednji državi ne moreta rešiti spora, ki traja že več kot 20 let. Obljubil je, da se bo pri grških oblasteh osebno zavzel za pospešitev reševanja spora ob upoštevanju odločitve Meddržavnega sodišča.

"V Grčijo bom poslal posebnega odposlanca Matthewa Nimetza, ki bo grške oblasti seznanil s tukajšnjimi pogovori. Osebno pa bom skušal stopiti v stik z grškim premierjem Antonisom Samarasom, da bi pomagal pri pospešitvi procesa," je povedal Ban in zagotovil, da bodo Združeni narodi storili vse, kar je v njihovi moči, da pomagajo rešiti spor.

V nagovoru v makedonskem parlamentu je Ban opozoril, da je rešitev spora pomembna za vstopanje Makedonije v Evropsko unijo in zvezo Nato. Pohvalil je napredek Makedonije v zadnjih 20 letih ter spomnil, da je leta 1991 izbrala mirno pot. Po njegovih besedah je Makedonija zavezana vzpostaviti miroljubne etnično raznolike družbe.

"Dopolnili ste svojo ustavo, omogočili pomemben razvoj decentralizacije in odprli svoje meje ter srca za tisoče beguncev v času krize na Kosovu," je dejal Ban, od čigar obiska imajo Makedonci velika pričakovanja, čeprav le redki pričakujejo kakšen pomembnejši preboj v sporu s sosednjo Grčijo, ki še naprej trdno vztraja pri svojih stališčih.

Grčija imenu Makedonija nasprotuje, ker nosi isto ime njena severna pokrajina, in se boji, da bi se lahko v prihodnosti pojavile ozemeljske zahteve. ZN je državo sprejel med članice pod kratico FYROM, več kot 120 držav pa jo je priznalo pod imenom Republika Makedonija.