Za zdaj neznani strelec ali strelci so ponoči napadli dvakrat: najprej sta bila ranjena dva človeka, v drugem incidentu pa še pet. Foto: Reuters
Za zdaj neznani strelec ali strelci so ponoči napadli dvakrat: najprej sta bila ranjena dva človeka, v drugem incidentu pa še pet. Foto: Reuters
Tajska - protivladni protesti
Tajsko že osem let pesti politična kriza, vse, odkar je bil s pučem odstavljen Taksin Šinavatra, čigar sestra Jingluk zdaj vlada. Foto: Reuters

Incident je okrepil strahove, da Tajski grozi val nasilja, saj naj bi nasprotniki sedanje vlade v ponedeljek začeli z "zaprtjem" Bangkoka. Kot je sporočila policija, je nedaleč od glavnega prizorišča protestov po 2. uri zjutraj po tamkajšnjem času streljanje izbruhnilo dvakrat. Kdo je streljal na protestnike, še preiskujejo. Eden izmed ranjenih je v kritičnem stanju.

V petek je med podporniki vlade in protestniki, ki zahtevajo takojšen odstop premierke Jingluk Šinavatra, izbruhnilo nasilje, v katerem je bilo ranjenih šest ljudi.

Napovedana ohromitev Bangkoka
Protestniki so sicer že pred časom napovedali, da bodo ta ponedeljek začeli z "zaprtjem" Bangkoka. Prestolnico naj bi v prihodnjih dveh, treh tednih popolnoma ohromili. Med drugim grozijo z zaporo glavnih križišč v mestu in prekinitvijo oskrbe vladnih poslopij z vodo in elektriko. Oblasti svarijo pred nasiljem in so sporočile, da bo od ponedeljka za red na ulicah Bangkoka skrbelo več kot 14.000 vojakov in policistov.

Opozicijski bojkot februarskih volitev
Politično prizorišče na Tajskem je že več tednov zelo razburkano. Glavna opozicijska stranka je odločena bojkotirati predčasne parlamentarne volitve 2. februarja, ki jih je premierka sklicala decembra, da bi pomirila več tednov trajajoče množične protivladne proteste v državi, najhujše po letu 2010. A to opozicije ni pomirilo, saj zahteva takojšen odstop vlade in nato oblikovanje neizvoljenega "ljudskega sveta", ki bi najprej izvedel določene nujno potrebne reforme in šele nato razpisal volitve.

V zraku že 19. vojaški puč?
Politično nasilje Tajsko še posebej pesti, odkar je bil v vojaškem udaru leta 2006 strmoglavljen starejši brat sedanje premierke, milijarder Taksin Šinavatra. Taksin zdaj živi v izgnanstvu v tujini in je še vedno med ljudmi zelo priljubljen, opozicija pa sedanji vladi očita, da je le orodje v njegovih rokah.

Številni Tajci vse bolj verjamejo, da bo vojska, ki je sicer za zdaj skušala ostati nevtralna, v kratkem stopila na politično prizorišče, še posebej, če bodo protesti postajali bolj nasilni. Govorice, da se pripravlja državni udar, so vse glasnejše. V preteklih 81 letih je bilo na Tajskem že 18 vojaških udarov.