Administracija Georgea Busha je ob koncu izteka svojega drugega mandata dosegla pomembno zmago. Foto: EPA
Administracija Georgea Busha je ob koncu izteka svojega drugega mandata dosegla pomembno zmago. Foto: EPA
Februarja je v ZDA potekel začasni zakon o prisluškovanju brez sodnih nalogov, ki so ga sprejeli pred dobrim letom. Foto: EPA

Zakon hkrati ameriški vladi dopušča, da nadaljuje svoj program prisluškovanja, in sicer ne samo tujcem, temveč tudi ameriškim državljanom v ZDA, brez sodnega naloga. Predsednik George Bush, ki je trdil, da je prisluškovanje potrebno, da bi preprečili podobne teroristične napade, kot so bili tisti 11. septembra 2001, slavi veliko zmago. "Zaradi tega izida glasovanja je v Beli hiši kot na božično jutro," je odločitev predstavniškega doma komentirala Caroline Fredrickson, članica Ameriške zveze za državljanske svoboščine (ACLU), ki zakonu ostro nasprotuje.

Imuniteta za podjetja - da ali ne?
Zakon je bil sprejet potem, ko so demokrati in republikanci po več mesecih pogajanj dosegli sporazum o določilih, ki telefonskim podjetjem nudijo imuniteto pred tožbami. Demokrati podjetjem niso hoteli podeliti imunitete, saj naj bi sodišča najprej ugotovila, kaj so podjetja počela. Predsednik Bush pa je s pomočjo republikancev hotel zagotoviti, da se podjetja, ki so pomagala njegovi administraciji, ne bi znašla pred sodiščem.

Kompromis: Neavtomatična imuniteta
Strani sta dosegli kompromis, ki podjetjem ne podeljuje avtomatične imunitete. Sodišča bi morala zavrniti tožbe proti njim, če bi lahko podjetja s papirji dokazala, da jih je Bela hiša prosila za sodelovanje pri prisluškovanju in jim zagotovila, da je to legalno. Telefonskim podjetjem je zaradi sodelovanja pri prisluškovanju pred tem grozilo okoli 40 tožb.

Obama podpira sprejetje zakona
Zakon gre zdaj še v senat, kjer naj bi ga potrdili brez večjih težav. Za čimprejšnje sprejetje zakona se je - v luči trenutne varnostne grožnje - zavzel tudi Barack Obama, demokratski predsedniški kandidat.

T. V.