Vdove 'ekonomskih samomorilcev' so se povezale v skupino Bele vdove. Foto: Reuters
Vdove 'ekonomskih samomorilcev' so se povezale v skupino Bele vdove. Foto: Reuters
Krizo v Italiji močno občutijo. Foto: Reuters

Pred pol leta je italijanski zidar, ki je zamujal s plačilom davkov, svoji ženi napisal poslovilno pismo, nato pa se zažgal pred davčnim uradom v Bologni. Umrl je devet dni pozneje. Njegova vdova Tiziana pravi, da ni imel niti priložnosti, da bi poravnal svoj dolg, saj ni zaslužil 20.000 evrov na mesec.

Tiziana je z drugimi ženskami, katerih možje so storili samomor, ustanovila skupino, imenovano "Vedove Bianche" (Bele vdove), s katero skušajo pokazati, da se v tej dolgi kalvariji gospodarske krize prave cene ne more izračunati na davčnem obrazcu.
Človeška cena krize
Kot poroča CNN, so italijanske bele vdove najnovejši primer emocionalnega davka, ki ga v Evropi zahtevajo dolžniška kriza in varčevalni ukrepi.
V prvi polovici leta 2011 je število samomorov v Grčiji naraslo za dobrih 40 odstotkov. Zdaj je že dalj časa na udaru Italija, tretje največje gospodarstvo evroobmočja, na katero Bruselj pritiska z varčevanjem.

Več desetletij so se Italijani redno ogibali plačevanju davkov, a s finančno krizo je postala agresivnejša tudi italijanska davčna uprava. Davčni dolgovi in finančne stiske so številne prignali celo do tega, da so si vzeli življenje. Samomori, povezani s finančnimi težavami, naj bi v Italiji v zadnjih 10 letih narasli kar za 100 odstotkov.
Kam pri 49?
Pri tistih, ki so jih nesrečneži pustili za seboj, je občutiti jezo, da je skušala vlada maksimizirati dohodke in reze, in sicer ne glede na človeške žrtve.
Tiziana se sprašuje, kdo jo bo najel pri skoraj 49 letih in kam lahko sploh gre. "Naj postanem prostitutka? Ker točno tja nas peljejo. Ali naj preprosto storim samomor, jim grem s poti in postanem en problem manj za vlado?"