Salaha Abdeslama so v Bruslju takole pripeljali na sodišče, kjer so odločili o njegovi izročitvi Franciji. Foto: EPA
Salaha Abdeslama so v Bruslju takole pripeljali na sodišče, kjer so odločili o njegovi izročitvi Franciji. Foto: EPA
false
Pred dnevi so v Bruslju že bili protesti pripadnikov skrajne desnice, ki so protestirali proti terorizmu. Foto: Reuters

"Ker se je Salah Abdeslam strinjal, da se ga izroči Franciji, je zvezni sodnik danes sprejel formalno odločitev (...) Izročitev je mogoča," so sporočili iz urada belgijskega državnega tožilstva.

Že pred tem je Abdeslam sporočil, da je pripravljen sodelovati s Francozi. 26-letnega Abdeslama so aretirali 18. marca v Bruslju, potem ko je bil po pariških napadih na begu že skoraj štiri mesece.

Nameraval se je razstreliti na Stade de Franceu
Abdeslam je bil ob prijetju neoborožen, ujeli pa so ga, ko so ga policisti zadeli v nogo. Preiskovalcem je povedal, da se je nameraval razstreliti na stadionu Stade de France v Parizu, a si je v zadnjem trenutku premislil. Po terorističnih napadih v Bruslju z belgijskimi preiskovalci Abdeslam ni več govoril.

Povezava s K. El Bakraouijem in Laachraouijem
Abdeslama povezujejo z vsaj dvema samomorilskima napadalcema v Bruslju, Khalidom El Bakraouijem, ki se je razstrelil na postaji bruseljske podzemne železnice, in Najimom Laachraouijem, drugim samomorilskim napadalcem na bruseljskem letališču, ki se je v preteklosti skupaj z Abdeslamom peljal na Madžarsko. Belgijski zunanji minister Didier Reynders je nedavno dejal, da naj bi Abdeslam načrtoval tudi napade v Bruslju, medtem ko je drugi Abdeslamov odvetnik Sven Mary to zanikal. Abdeslam naj ne bi vedel za bruseljske napade.

Rdeča luč za protiislamski shod v Molenbeeku
Oblasti v mestni četrti Molenbeek, ki velja za zatočišče islamskih skrajnežev v Belgiji, so skrajnim desničarjem prepovedale izvedbo napovedanega sobotnega protiislamskega shoda.

Županja Molenbeeka Francoise Schepmans je pojasnila, da so se za prepoved odločili po pogovorih s policijo in župani drugih bruseljskih četrti, saj obstaja nevarnosti spopadov - skrajnim desničarjem bi lahko prišli nasprotovanje izrazit številni nasprotniki v pretežno muslimanskem Molenbeeku.

Pripadniki francoske skrajno desne skupine Generation Identitaire so na svojih spletnih straneh objavili poziv privržencem, naj se v soboto zberejo v Molenbeeku in protestirajo pod geslom "Preženimo islamiste!" Z Molenbeekom so povezani islamski skrajneži, ki so sodelovali v terorističnih napadih v Parizu novembra lani in v Bruslju prejšnji torek.

Bruseljska regionalna vlada bo po besedah Mustafe Era, sodelavca županje Molenbeeka, izdala ukaz, ki bo prepovedal kakršne koli shode v zvezi s pozivom skrajnih desničarjev. Bruselj sicer še vedno okreva po nedavnih terorističnih napadih na tamkajšnja letališča in postajo podzemne železnice, ki so zahtevali 32 življenj.