Premier, ki opravlja tekoče posle, Yves Leterme, je prepričan, da je bil dogovor nujen za pomiritev trgov. Foto: EPA
Premier, ki opravlja tekoče posle, Yves Leterme, je prepričan, da je bil dogovor nujen za pomiritev trgov. Foto: EPA

Belgijski politiki so se po 17 urah pogajanj le sporazumeli, kako bodo prihodnje leto javnofinančni primanjkljaj znižali za 11,3 milijarde evrov oz. do leta 2015 skupaj za okoli 20 milijard evrov. "Dosegli smo dogovor," je povedal govornik francosko govorečih socialistov, ene izmed strank v jezikovno razdeljeni državi, ki se je zavzemala za krčenje javne porabe z zvišanjem davkov.

Dogovor Belgiji po več kot letu dni in pol odpira vrata k vzpostavitvi nove vlade. Belgija je namreč zaradi nezmožnosti dogovora med političnimi predstavniki francosko in flamsko govorečih prebivalcev brez vlade s polnimi pooblastili že več kot leto dni in pol, trenutna ekipa pa opravlja le tekoče posle.

S&P: Oblasti nesposobne odzivov na pritiske
Prav politični zastoj je eden izmed razlogov, da je bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P) državi v petek znižala bonitetno oceno za eno stopnjo na AA, ta pa je politike spodbudil, da so vendarle našli skupni jezik vsaj pri proračunskem vprašanju.

Med razlogi za znižanje bonitetne ocene je bonitetna hiša navedla zaskrbljenost glede stanja finančnega sektorja, konsolidacije dolga ob počasnejši gospodarski rasti in političnega zastoja. Neuspešni poskusi oblikovanja vlade v Belgiji ovirajo zmožnost belgijskih oblasti za odziv na morebitne gospodarske pritiske tako v Belgiji kot zunaj nje, so zapisali v S&P-ju.

Dogovor je bil nujno potreben
Belgijski premier, ki opravlja tekoče posle vlade, Yves Leterme je v odzivu na znižanje bonitetne ocene dejal, da se morajo belgijski politiki dogovoriti o novi vladi in o zmanjšanju proračunskega primanjkljaja. Kot je tudi izpostavil, morajo poslati jasen signal, če je mogoče, še pred odprtjem borz v ponedeljek.