Papeža je na letališču pričakal George Bush v spremstvu žene Laure in hčerke Jenne. Foto: Reuters
Papeža je na letališču pričakal George Bush v spremstvu žene Laure in hčerke Jenne. Foto: Reuters
Pred obiskom papeža v ZDA
Papeža Benedikta v ZDA podpira 70-odstotni delež katolikov. Ljubezen na ameriški način kažejo z nalepkami za avtomobilske odbijače. Foto: Reuters
Pred obiskom papeža v ZDA
Plakati so razobešeni, rdeča preproga je razvita, kičasti spominki svetlečih kipcev papeža so preplavili trgovine ... Papež prihaja v ZDA. Foto: Reuters
Pred obiskom papeža v ZDA
'Če se ne moremo slikati s pravim, bo tudi kartonski papež v redu ...,' so si verjetno mislili ameriški oboževalci svetega očeta. Foto: Reuters

V češnjeve cvetove odeta prestolnica je pozdravila Benedikta XVI. na njegovem prvem obisku ZDA, odkar je postal poglavar Katoliške cerkve.

Bush prvič sprejel na letališču
Prvič se je tudi zgodilo, da je papeža na letališču sprejel sam ameriški predsednik George Bush. Še noben predsednik ni prišel iskat gosta na letališče, za Busha pa bo to že peto srečanje z drugim zaporednim papežem - rekord za katerega koli ameriškega predsednika.

Ko so Busha, pripadnika novejše ameriške veje protestantov, vprašali, zakaj takšna čast, je ta odgovoril: "Prvič, govori v imenu milijonov ljudi. Drugič, ne prihaja kot politik - prihaja kot človek vere."
Papeževo konservativno družbeno sporočilo bo tudi dalo Bushu priložnost, da ponovi in utrdi svoje nasprotovanje splavu, istospolnim porokam in raziskovanju izvornih celic.

A tokratna pot ni prva pot Benedikta XVI. čez "veliko lužo". Kot nekdanji kardinal Jospeh Ratzinger in prefekt Kongregacije za nauk vere je kar petkrat potoval v ZDA, nekdanji ambasador ZDA v Vatikanu pa ga je opisal kot nekoga, ki je dojemljiv za vse, kar je povezano z ZDA in državo zelo občudujev, hkrati pa v njej vidi tudi kulturo, nujno potrebno moralnega vodstva.

Benedikt XVI., nekdanji profesor teologije, je postavil ekumenstvo za temelj svojega papeštva, čeprav je razburil nekatere protestante s trditvijo, da je katoliška cerkev edina "prava" cerkev.

Bavarska večerja za 81. rojstni dan
Uradne dobrodošlice bo Benedikt XVI. deležen naslednjega dne v Beli hiši, kjer bo tudi praznoval svoj 81. rojstni dan ob bučanju slavnostne salve 21 topovskih strelov pred več desettisočglavo množico, nato pa ga bodo Bushevi kuharji počastili z večerjo v bavarskem slogu.

V četrtek bo imel papež mašo na washingtonskem baseball stadionu pred 48.000 verniki. Med svojim tridnevnim postankom v ameriški prestolnici bo sveti oče tudi molil z ameriškimi škofi in se srečal z voditelji drugih ver, preden bo ameriško turo nadaljeval v New Yorku, kjer bo nagovoril generalni svet ZN-a. Pričakujejo njegov poziv k miru, lahko pa se zgodi tudi, da se bo neposredno obregnil ob vojno v Iraku.

O pedofilskih duhovnikih
V newyorški katedrali naj bi Benedikt XVI. spregovoril o problemu pedofilskih duhovnikov in škofov, ki naj bi takšna dejanja prikrivali, kar je imelo uničujoče posledice na finančno stanje in - pomembneje - moralni ugled Cerkve.

Benediktov obisk se bo končal v nedeljo z mašo pred 60.000-glavo množico na Yankee stadionu in prvim obiskom papeža t. i. Ničte točke (Ground Zero), prizorišča terorističnega napada 11. septembra 2001.

Se bo vzdržal politike?
Papeževa pastoralna pot v ZDA bo po napovedih namenjena utrjevanju vere, upanja, ljubezni in vrednot Katoliške cerkve. Papež želi tudi potrditi pomen zakramentov, kot so obhajilo, spoved in maša.

Apostolski nuncij v Washingtonu, kardinal Pietro Sambi, je še sporočil, da se papež ne prihaja prepirat in da tudi ne namerava komentirati ameriških predsedniških volitev. Velik vpliv na volilno tekmo bi imelo, če bi papež, denimo, pridigal proti kandidatom, ki podpirajo splav in istospolne zveze (beri: demokratom).

V ZDA se približno 24 odstotkov ljudi izraža za rimokatolike, 51 odstotkov pa za protestante.

Kaja Sajovic