Ameriški podpredsednik se je ostro odzval na objave zaupnih depeš na WikiLeaksu. Foto: EPA
Ameriški podpredsednik se je ostro odzval na objave zaupnih depeš na WikiLeaksu. Foto: EPA
London
Julian Assange se je sam predal britanski policiji, zdaj pa so ga proti varščini izpustili na prostost. Ga bodo kmalu preganjali še Američani? Foto: Reuters

Podpredsednik Biden je povedal, da je z objavo zaupnih ameriških diplomatskih depeš na spletni strani WikiLeaks Assange ogrozil številna življenja in ameriški diplomaciji otežil delo po vsem svetu. Opis Assangea kaže na Bidenovo jezo, kar je precej drugačen odziv, kot je bil od drugih predstavnikov Bele hiše, ki so zatrdili, da objava depeš ameriški diplomaciji ni naredila večje škode.

Biden je na vprašanje, ali je Assange naredil več škode kot šepetalec, ki je v 70. letih prejšnjega stoletja razkril zaupne Pentagonove podatke, ki so razkrili laž o ameriški vojni v Vietnamu, odgovoril: "Mislim, da je Assange večji tehnološki terorist. Objavil je zadeve, ki so ogrozili življenja in poklice ljudi po vsem svetu, ne samo v ZDA. Otežil nam je opravljanje dela in sklepanje poslov z našimi prijatelji in zavezniki. Na srečanjih zdaj, in srečujem se z najvišjimi svetovnimi voditelji, me prosijo, če sem lahko sam na sestanku, ne želijo več mojega osebja. To je pogosto zelo težko in ja, naredil je veliko škode."

Bodo ZDA preganjale Assangea?
V intervjuju, ki je bil objavljen v oddaji Meet the Press televizijske mreže NBC, je novinar Bidna vprašal, ali bi lahko administracija preprečila nove objave zaupnih dokumentov, kar je Assange opozoril že prejšnji teden. "Preiskujemo, ali bi lahko kaj naredili. Ministrstvo za pravosodje preučuje vse možnosti," je brez obotavljanja povedal Biden in tako potrdil, da ministrstvo za pravosodje resnično išče načine, kako bi lahko tožili Assangea.

Biden je v intervjuju povedal tudi, da bi lahko Assangea označili za kriminalca, če bi odkrili, da je sam spodbujal ali pomagal ameriškemu vojaku Bradleyju Manningu, ki je osumljen, da je pridobil vse zaupne informacije in jih predal Assangeu. "Če je sodeloval pri nezakonitem pridobivanju podatkov s predstavnikom ameriške vojske, je to povsem drugače, kot če si novinar in ti jih nekdo položi v naročje," je dejal Biden.

Biden oster kot še nihče poprej
Intervju, ki ga je televizija objavila v nedeljo zvečer, je bil posnet v petek. Bidenove besede so najostrejša obsodba Assangea, ki je prišla od administracije predsednika Baracka Obame. Za primerjavo, v intervjuju dan prej je bil Biden veliko bolj popustljiv tako do Assangea kot do WikiLeaksa, saj je dejal, da objava zaupnih dokumentov ne bo naredila večje škode za ameriško administracijo in politiko.

Poleg Bidna je objavo dokumentov na WikiLeaksu takoj po razkritju konec novembra ostro obsodila le še zunanja ministrica Hillary Clinton, ki je dejala, da je Assange z WikiLeaksom izvedel "napad na ves svet".