Brčko je bil poleti 1992 prizorišče hudih zločinov nad nesrbskim prebivalstvom. Foto: EPA
Brčko je bil poleti 1992 prizorišče hudih zločinov nad nesrbskim prebivalstvom. Foto: EPA
Sojenje Mladićevim pomagačem

Takrat 16-letna Monika Simonović je osumljena, da je skupaj z Goranom Jelisićem sodelovala v brutalnem ubijanju in zlorabah Hrvatov in Bošnjakov v taborišču Luka na območju Brčkega. Kot 18-letna naj bi se poročila z Jelisićem, ki je sebe imenoval "srbski Hitler" in je bil pred Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije obsojen na 40 let zapora.

V Beogradu se je začelo sojenje pomočnikom Ratka Mladića, ki so mu pomagali pri večletnem begu pred pravico. Sodišče pričakuje, da ITYC dovolil zaslišanje Mladića prek videopovezave.

Djevojka monstrum (Dekle pošast)
Ime Monike Simonović je javnosti postalo znano med pričanji žrtev zločinov v BiH-u, za katere je bil obsojen Jelisić. Po navedbah nekaterih prič je Simonovićeva kljub otroškemu videzu slovela po svoji krutosti. Eden izmed nekdanjih zapornikov v taborišču Luka je za Dnevni Avaz povedal, da je videl, ko je razbila steklenico in z njo enemu od zapornikov razparala trebuh.

Poleti 1992 je kot mladenka sodelovala pri izživljanju nad ujetniki v taborišču. Po pričevanju preživelih je s kavlji izkopavala oči žrtvam in jim trgala goltance. "Počela je, česar v tistih letih ne bi smel delati nihče. To dekle je imela žensko samo ime. To ni bila ženska, bila je pošast," so jo opisovali taboriščniki.

Policija predvideva, da je Monika Simonović dolga leta pod lažnim imenom živela v Srbiji oz. v Vojvodini, od koder se je z novo družino pred leti vrnila v BiH in se naselila v Prijedorju. Tam so jo odkrili po zaslugi prestreženega telefonskega klica.

Pričevanje dveh Monikinih žrtev

Sojenje Mladićevim pomagačem