Bin Laden ostaja najbolj iskani človek na svetu. Foto: EPA
Bin Laden ostaja najbolj iskani človek na svetu. Foto: EPA
Pakistan poplave
Bin Laden ni zadovoljen z odzivom muslimanskih držav na katastrofo v Pakistanu. Foto: EPA

Ahmad Sidiqi naj bi med zaslišanjem v ameriškem vojaškem zaporu Bagram v Afganistanu razkril, da se je poleti v pakistanskem mestu Mir Ali srečal z Al Mavretanijem, s katerim sta govorila o morebitnih napadih v več evropskih državah, med drugim v Franciji, Veliki Britaniji in Nemčiji.

Sidiqi trdi, da je prvi mož Al Kaide Osama bin Laden osebno odobril načrt in priskrbel nekaj denarja, potrebnega za napade, poroča nemški časnik Der Spiegel.

Nemški preiskovalci dvomijo o trditvah
Ameriški vojaki so Sidiqija, v Hamburgu živečega Nemca afganistanskega rodu, ki je marca lani pripotoval na območje pakistansko-afganistanske meje, da bi se uril v terorističnih taborih, julija letos v Kabulu aretirali ameriški vojaki. Med zaslišanjem naj bi med drugim razkril, da se je boril v Afganistanu in se tam srečal s Saidom Bahaijem, enim izmed ljudi, ki so priskrbeli podporo za teroriste, vpletene v napade 11. septembra 2001 v ZDA.

Zadnja opozorila pred terorističnimi napadi v ZDA in Evropi so posledica njegovih izjav. Nemške varnostne sile so to potrdile, hkrati pa dejale, da ne obstaja večja nevarnost napadov. Nejasno je, kako resne so Sidiqijeve izjave. Ameriške oblasti jih jemljejo kot zelo resne, nemški preiskovalci pa so bolj zadržani in si želijo sami zaslišati Sidiqija.

Pomoč Pakistanu neprimerna
Bin Laden je medtem že drugič v zadnjih 24 urah na spletu objavil tonski posnetek, v katerem poziva k pomoči Pakistancem, ki so jih poleti prizadele hude poplave. V govoru z naslovom "Pomagajte svojim pakistanskim bratom" opozarja na brezbrižnost arabskih in muslimanskih držav do nesreče Pakistana, posebej je izpostavil zalivske države, Malezijo in Turčijo. "Odziv ni bil primeren glede na razsežnosti katastrofe," je v 13-minutnem posnetku dejal bin Laden. Avtentičnost glasu še ni potrjena.

Pomoč naj se financira iz nafte
Prvi mož Al Kaide je obsodil arabske in muslimanske voditelje, da niso obiskali poplavljenih pakistanskih območij, in dodal, da bi morali za pomoč Pakistanu uporabiti bogastvo, pridobljeno z vrtanjem nafte, "saj to pripada muslimanom". Medije je okrcal, da o katastrofi niso poročali dovolj učinkovito.