Vedno več civilistov beži iz Mosula. Foto: Reuters
Vedno več civilistov beži iz Mosula. Foto: Reuters
Boj za osvoboditev Mosula

Iraške sile so danes sicer začasno prekinile ofenzivo na Mosul, da bi utrdila svoje položaje na območjih v okolici mesta, ki so jih do zdaj osvojile ob podpori mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA, je danes sporočil tiskovni predstavnik koalicije John Dorrian. "Mislim, da bo premor trajal približno dva dneva, nato pa se bo pohod na Mosul nadaljeval. Takšen je njihov načrt in verjamemo, da se ga bodo držali," je še dejal.

Potem ko so iraške sile drugo največje iraško mesto zaprle s severa, juga in vzhoda, so z območij pod nadzorom IS-ja zbežali številni civilisti. Po podatkih ZN-a so pripadniki IS-ja ugrabili skoraj 8.000 družin v okolici mesta, ki so jih prisilili, da so odšli v Mosul. "Islamska država ima izprijeno in strahopetno strategijo, saj skuša s civilisti, ki jih uporablja kot talce, preprečiti napad na določena območja. Na desettisoče žensk, moških in otrok uporablja za živi ščit. Tiste, ki se niso hoteli ukloniti, so ustrelili," je sporočila Ravina Šamdasani iz urada visokega komisarja ZN-a za človekove pravice.

"Po zanesljivih virih vemo, da (op. p. IS) sili prebivalce iz okolice Mosula, da se umaknejo v mesto," je še povedala Ravina Šamdasani. Ob vedno ostrejši ofenzivi kurdskih pešmerg in iraških sil se borci IS-ja pomikajo v notranjost mesta, pri čemer si utirajo pot ravno s talci.

ZN je znova opozoril na številna grozodejstva, ki so jih v zadnjih dneh zagrešili skrajneži; samo v sredo so ustrelili najmanj 190 nekdanjih članov iraških varnostnih sil in 42 civilistov. V Mosulu živi okoli 1,5 milijona ljudi in do 5.000 džihadistov. Še okoli 2.000 naj bi jih bilo v širšem območju tega mesta.

Iraška paravojaška enota se pripravlja na napad
Tragične informacije iz Mosula prihajajo ravno v času, ko je iraška šiitska paravojaška enota, ki jo podpira Iran, naznanila, da bo izvedla silovito ofenzivo na zahodni del Mosula, začenši z mestom Tal Afar, ki je v bližini meje s Turčijo in v katerem živi turkmenska manjšina. Napad na Tal Afar bo zagotovo povzročil alarm v Ankari, poroča Guardian.

Turški zunanji minister Mevlut Cavusoglu je že sporočil, da se bo Turčija ob morebitnem napadu na Tal Afar odzvala. Turčija se namreč boji, da bi napad šiitske milice ob podpori koalicije pod vodstvom ZDA v Mosulu vodil v sektaški spor v večinski sunitski regiji in bila razlog za eksodus beguncev.

Boj za osvoboditev Mosula