Diplomatski odnosi med Izraelom in Turčijo so zamrznjeni od leta 2010, ko je bilo v izraelski raciji proti turški humanitarni ladji ubitih deset civilistov. Erdogan je do Izraela zaradi nenehnih napadov v zadnjih tednih zelo kritičen. Foto: EPA
Diplomatski odnosi med Izraelom in Turčijo so zamrznjeni od leta 2010, ko je bilo v izraelski raciji proti turški humanitarni ladji ubitih deset civilistov. Erdogan je do Izraela zaradi nenehnih napadov v zadnjih tednih zelo kritičen. Foto: EPA

"Netanjahu za nas ni več sogovornik v nobenem smislu. Izbrisali smo ga, prečrtali smo ga," je Erdoganove besede sporočila njegova služba za stike z javnostmi.

Turški predsednik je pri tem še ocenil, da je Netanjahu izgubil podporo svojih državljanov in da si želi pridobiti podporo za pomore v Gazi z "versko terminologijo". Poudaril je tudi, da Turčija ne prekinja diplomatskih stikov z Izraelom, ker da popolna prekinitev vezi ni mogoča, še posebno ne v mednarodni diplomaciji. Kot poroča Reuters, je danes Ankara sporočila, da je poklicala svojega veleposlanika v Izraelu Sakirja Ozkana Torunlarja na posvetovanje, potem ko je prejšnji mesec Izrael odpoklical svoje predstavnike v Turčiji, da bi vnovič ocenili vezi med državama, potem ko je Erdogan Hamasove pripadnike označil za borce za svobodo.

V izjavi je turško zunanje ministrstvo navedlo, da je bil Torunlar odpoklican "glede na razvijajočo se humanitarno tragedijo v Gazi, ki so jo povzročili nenehni napadi Izraela na civiliste, in izraelsko zavračanje pozivov k prekinitvi ognja ter neprekinjenemu in neoviranemu pretoku humanitarne pomoči."

Sorodna novica V izraelskem napadu na šolo pod upravo ZN-a v Gazi ubitih več otrok

Erdogan se je zavzel za neodvisno palestinsko državo v skladu z mejami iz leta 1967

V petkovem pogovoru z novinarji ob vračanju iz Kazahstana je Erdogan dejal, da mora biti Gaza, ko bo vojne med Izraelom in Hamasom konec, del neodvisne, suverene palestinske države, Ankara pa ne bo podprla nobenih načrtov, ki bi "postopno izbrisali Palestince" iz zgodovine. "Ko bo vse to, kar se dogaja, končano, želimo videti Gazo kot mirno regijo, ki je del neodvisne palestinske države, v skladu z mejami iz leta 1967, z ozemeljsko celovitostjo in z vzhodnim Jeruzalemom kot glavnim mestom," so Erdoganove besede v soboto navedli turški mediji. "Podpirali bomo rešitve, ki bodo v regijo prinesle mir in mir. Ne bomo podpirali načrtov, ki bodo še bolj zatemnili življenja Palestincev in ki jih bodo postopoma izbrisali s prizorišča zgodovine."

Ob tem je opomnil, da Turčija uporablja "vse diplomatske možnosti", vključno s pogovori z izraelsko obveščevalno službo in zunanjim ministrstvom ter Hamasom in palestinskimi oblastmi, da bi ustavila prelivanje krvi.

Erdogan se je z Netanjahujem srečal septembra ob robu zasedanja generalne skupščine Združenih narodov v New Yorku, kar je privedlo do ugibanj o otoplitvi diplomatskih odnosov med državama, ki so zamrznjeni od leta 2010, ko je bilo v izraelski raciji proti turški humanitarni ladji ubitih deset civilistov.

Po napadu Hamasa na Izrael 7. oktobra, v katerem je umrlo več kot 1400 Izraelcev, je Erdogan 25. oktobra odpovedal načrtovani obisk v Izraelu zaradi "nehumane vojne" proti Palestincem na območju Gaze.