Podpisniki pisma kritizirajo pristranskost Donalda Trumpa pri izraelsko-palestinskem vprašanju. Foto: Reuters
Podpisniki pisma kritizirajo pristranskost Donalda Trumpa pri izraelsko-palestinskem vprašanju. Foto: Reuters

V pismu, ki so ga poslali na Guardian, so obsodili enostransko politiko administracije ameriškega predsednika Donalda Trumpa glede vprašanja Izraela in Palestine ter pozvali Evropo, naj zavrne mirovni načrt ZDA za Bližnji vzhod, če bo nepravičen do Palestincev. Pismo, v katerem so zapisali, da mora biti Evropa pazljiva in mora delovati strateško, je podpisalo 25 nekdanjih zunanjih ministrov, šest nekdanjih premierjev in dva nekdanja generalna sekretarja Nata.

Pismo so v nedeljo poslali visoki predstavnici Evropske unije za zunanje zadeve Federici Mogherini in zdajšnjim zunanjim ministrom. Med podpisniki so med drugimi nekdanji premierji Jean Marc Ayraut, Carl Bildt, Wlodzimierz Cimoszewicz, Massimo D'alema, Guy Verhofstadt in Dacian Ciolos, nekdanja generalna sekretarja Nata Willy Claes in Javier Solana ter nekdanji slovenski zunanji minister Ivo Vajgl.

"Evropa mora ustrezno ukrepati"

"Čas je, da Evropa ostane pri svojih načelnih smernicah za mir na Bližnjem vzhodu," je zapisano v pismu, v katerem ostaja trdna zaveza k rešitvi dveh držav, s katero bi Izrael in Palestina obstajala drug ob drugem. Vsak načrt, ki ne bi ustvaril Palestine kot samostojne države skupaj z Izraelom in prepoznal Jeruzalema kot prestolnice obeh držav, mora biti zavrnjen, piše v pismu. Prepričani so, da bi "načrt, ki ne vključuje rešitve vprašanja v obliki dveh držav, močno otežil dozdajšnja prizadevanja in nasploh škodil vzpostavitvi miru in stabilnosti med Palestinci in Izraelci". V tem primeru bi morala Evropa po njihovem mnenju ustrezno ukrepati, poroča Guardian.

Podpisniki so kritični do Trumpove odločitve iz leta 2017, ko je Jeruzalem priznal kot glavno mesto Izraela: "Žal je zdajšnja ameriška administracija odstopila od dolgoletne politike ZDA." Washington je po besedah podpisanih pokazal "skrb vzbujajočo brezbrižnost do širitev izraelskih naselbin na Zahodnem bregu", zmanjšanje pomoči Palestincem pa so označili za "igranje z varnostjo in stabilnostjo številnih držav, ki so pred vrati Evrope". Odkar je Trump predsednik, je sprejel ukrepe, ki le škodijo Palestincem in ovirajo vzpostavitev palestinske države, dodajajo.

"Trump največji zaveznik Izraela v Beli hiši do zdaj"

Trump je napovedal, da bo predstavil sporazum za rešitev izraelsko-palestinskega vprašanja. Palestinsko vodstvo ga je že vnaprej zavrnilo kot pristranskega, na drugi strani pa izraelski premier Benjamin Netanjahu tako ali tako kategorično izključuje palestinsko državo. Pri omenjenem sporazumu oziroma pri načrtu zanj sta sodelovala tudi svetovalec Bele hiše, Trumpov zet Jared Kushner in ameriški veleposlanik v Izraelu David Friedman, ki podpira nezakonite judovske naselbine na zasedenih palestinskih ozemljih. Friedman je Trumpa označil za "največjega zaveznika Izraela, ki je kadar koli prebival v Beli hiši". Friedman je prepričan, da mora Izrael imeti stalni vojaški nadzor nad palestinskimi ozemlji.

Netanjahu je medtem zmagal na izraelskih volitvah in bo petič postal premier. Na vprašanje v intervjuju, ali so njegovi "prijatelji" v Beli hiši vedeli za načrt, ko je napovedal, da bo v primeru zmage priključil judovske naselbine na zasedenih palestinskih ozemljih na Zahodnem bregu, je odgovoril: "Seveda." Dodal je, da jim je sporočil, da ne bodo rušili nobenih naselbin, da ne bodo delili Jeruzalema in da bodo še naprej nadzorovali celotno ozemlje zahodno od reke Jordan.