Bližnji vzhod
Idlib
V Idlibu naj bi bilo okoli 10.000 džihadističnih borcev. Foto: Reuters
Donald Trump je napad na Idlib označil za potencialno humanitarno tragedijo. Foto: Reuters
Staffan de Mistura
Posebni odposlanec ZN-a za Sirijo si prizadeva preprečiti prelivanje krvi v Idlibu. Foto: Reuters
V pokrajini Idlib živi nekaj več kot tri milijone ljudi. Foto: Reuters
VIDEO
Trump posvaril pred "lahk...

Dodaj v

Poročila o napadih ruskih letal na upornike v sirski pokrajini Idlib

Donald Trump Sirijo, Rusijo in Iran posvaril pred napadom
4. september 2018 ob 12:15,
zadnji poseg: 4. september 2018 ob 20:32
Washington - MMC RTV SLO, STA

Kot poroča Sirski observatorij za človekove pravice, so ruska vojaška letala izvedla napade v pokrajini Idlib na severozahodu Sirije, ki je pod nadzorom džihadističnih upornikov. Umrlo naj bi devet civilistov, med njimi naj bi bili tudi otroci.

Sirski observatorij, organizacija s sedežem v Veliki Britaniji, je poročal, da so ruska letala izvedla okoli 30 napadov na okoli 16 položajev upornikov v Idlibu, na goratem območju v pokrajini Latakia in na ravnici Sal al Gab. O napadih poroča tudi prouporniška tiskovna agencija Step.

Sirska vojska in zavezniške milice se medtem pripravljajo na, kot kaže, večjo ofenzivo na Idlib, zadnje večje oporišče upornikov v državi. Glede na oceno ZN-a je v Idlibu okoli 10.000 džihadističnih borcev, BBC pa poroča, da naj bi bilo na območju skupaj okoli 30.000 upornikov.

Kot je sporočil Sirski observatorij za človekove pravice, je medtem Izrael z raketami napadel domnevno iranske vojaške položaje v sirskih pokrajinah Hama in Tartus. Sirska tiskovna agencija Sana je ob tem poročala, da je sirska zračna obramba sestrelila rakete, ki so jih izstrelila izraelska vojaška letala.


Rakete v pokrajini Hama naj bi padle v bližini znanstvenega raziskovalnega centra, ki je bil že julija letos in lani tarča napadov. Po poročanju Sane, ki se sklicuje na vojaške vire, naj bi raketni napadi zahtevali smrtno žrtev in štiri ranjene.


Svarila pred napadom
Združeni narodi so opozorili na humanitarno katastrofo, kakršne v sedmih letih sirske vojne še ni bilo, če se bo zgodil splošni napad na Idlib. Svarijo, da bi vojaška operacija v tej pokrajini, kjer živi več kot tri milijone ljudi, lahko imela katastrofalne posledice za tisoče civilistov. Napad bi namreč lahko povzročil do 800.000 novih beguncev.

Sirskega predsednika Bašarja Al Asada in njegove zaveznike je pred ofenzivo oziroma "nespametnim" napadom posvaril tudi ameriški predsednik Donald Trump.

V tvitu je zapisal, da gre za "hudo humanitarno napako", v kateri bi lahko bilo ubitih več sto tisoč ljudi. "Predsednik Bašar Al Asad ne sme nepremišljeno napasti pokrajine Idlib. Rusi in Iranci bodo naredili hudo humanitarno napako, če bodo sodelovali v tej potencialni človeški tragediji. Več sto tisoč ljudi bi bilo lahko ubitih. Ne dopustite, da se to zgodi," je zapisal ameriški predsednik.

Sile sirskega predsednika Bašarja Al Asada so v preteklih mesecih z uspešnimi ofenzivami znova zavzele dve tretjini države. Asad zdaj želi zavzeti tudi Idlib, ofenziva, ki naj bi jo pripravljale njegove sile, pa bi lahko bila zadnja večja bitka v sedem let trajajoči sirski vojni.

Kremelj napoveduje "rešitev problematike terorizma"
Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Dimitrij Peskov ni komentiral poročil o ruskem obstreljevanju tarč v Idlibu, tako kot tudi ne rusko obrambno ministrstvo, se je pa odzval na Trumpovo svarilo. "Opozarjati brez upoštevanja potencialno negativnih in nevarnih posledic za razmere v celotni Siriji kaže na to, da se k rešitvi problematike ne pristopa celovito," je dejal Peskov.

Po njegovih besedah se sirska vojska pripravlja na "rešitev problematike terorizma" v Idlibu. Časovnice ni podal, Idlib pa je označil za "žep terorizma", ki povzroča splošno destabilizacijo razmer, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"To spodkopava poskuse reševanja razmer s politično in diplomatsko rešitvijo, najpomembnejše pa je to, da pomenijo pomembno grožnjo našim oporiščem v Siriji," je dejal.

Lavrov: Teroriste je treba pregnati
Sergej Lavrov, zunanji minister Rusije, ključne zaveznice sirske vlade, je medtem dejal, da morajo "teroriste" pregnati iz Idliba. Upornike je obtožil, da civiliste uporabljajo za živi ščit. Tako Lavrov kot njegov sirski kolega Valid Mualem sta upornike obtožila tudi priprav na kemični napad v Idlibu, ki da naj bi ga naprtili provladnim silam in tako dosegli novo ameriško posredovanje. Washington je namreč medtem opozoril, da bo na kakršne koli morebitne kemične napade odgovoril. Odposlanec ZN-a za Sirijo Staffan de Mistura se strinja, da je treba poraziti džihadiste, vendar ne na račun tisočih civilistov, je dodal, piše BBC.

Turčija napotila tanke
Po poročanju turške tiskovne agencije Anadolu pa je Turčija, ki podpira sirske upornike, na mejo s Sirijo v južni turški provinci Hatay medtem napotila tanke. Poslala je tudi gradbeno opremo za utrditev svojih 12 opazovalnih postaj v Idlib, in sicer 12 ton težke cementne bloke, dolge štiri metre, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Po poročanju turškega časopisa Hürriyet naj bi bili tanki namenjeni preprečevanju morebitnega množičnega prihoda beguncev iz Idliba, ki je od turške meje oddaljen kakih 30 kilometrov. Opremljeni so s sistemom za opazovanje premikanja ljudi. V Turčiji je sicer že več kot tri milijone sirskih beguncev.

De Mistura poziva predsednika Rusije in Turčije
Posebni odposlanec ZN-a za Sirijo Staffan de Mistura je medtem ruskega in turškega predsednika, Vladimirja Putina in Recepa Tayyipa Erdogana, pozval k nujnim pogovorom, da bi preprečili prelivanje krvi v Idlib.

Pozval ju je k telefonskemu pogovoru še pred njunim za v petek predvidenim srečanjem z iranskim kolegom Hasanom Rohanijem v Teheranu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Rusija in Turčija bi morali imeti več časa za pogajanja o načinu za preprečitev spopadov za Idlib in najti rešitev, ki bi preprečila prelivanje krvi, je dejal odposlanec ZN-a.

Turčija je sicer imela že več krogov pogovorov z Rusijo, da bi preprečila napad na Idlib, vendar se sirske vladne sile kljub temu kopičijo okoli pokrajine.

De Mistura je izrazil upanje, da so današnji ruski letalski napadi na tarče v Idlibu samo znak tega, da pogovori med Rusijo in Turčijo do zdaj niso dobro potekali, in ne tega, da je bila sprejeta odločitev o začetku ofenzive, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Iran, Turčija in Rusija v petek o Idlibu
Bruseljska organizacija Mednarodna krizna skupina (ICG) je sporočila, da mora Rusija, katere letalska podpora je ključna za uspeh ofenzive, razumeti, da bo krvavi spopad v Idlibu ogrozil njene lastne politične cilje. Nadaljnje posredovanje Irana pa bi lahko privedlo do obsežnejšega posredovanja Izraela v vojni, dodajajo. Vsaka ofenziva v Idlibu bi lahko poskrbela za napetosti s Turčijo, ki po dogovoru z Rusijo in Iranom nadzira in opazuje območja upornikov.

Teheran in Moskva medtem vztrajata, da je treba skrajne skupine v pokrajini premagati. Pričakovati je, da bosta državi podprli napad sirskih sil, ki se že zbirajo v okolici pokrajine na severozahodu Sirije. Damask je medtem obiskal iranski zunanji minister Džavad Zarif, ki je dejal, da morajo "preostale dele Idliba očistiti preostalih teroristov, pokrajina pa mora preiti pod nadzor sirskega ljudstva".

Rusija in Iran Asada v vojni, ki je od leta 2011 zahtevala več kot 400.000 smrtnih žrtev, več kot polovica prebivalstva pa je razseljena, podpirata vojaško, politično in finančno. Vodita tudi mirovne pogovore za rešitev sirskega vprašanja. Kot piše BBC, bo Iran v petek gostil vrh, na katerem bodo o Idlibu razpravljali iranski, ruski in turški voditelji.

T. J., B. V.
Prijavi napako
Komentarji
MitjaM
# 04.09.2018 ob 12:23
Daj, Trump, zaveži in se raje brigaj za zid z Mehiko.
Sirijo pa pustite onim, ki stvar obvladajo.
Rusi so uničili ISIS v Siriji, vi pa v 5 letih niste bili sposobn naredit nič proti njim.
zapelo
# 04.09.2018 ob 12:21
Boji se za svoje "sodelavce/klavce"
junkmail
# 04.09.2018 ob 12:28
Koliko mrtvih je bilo v Iraku? Zakaj že?
Rasta75
# 04.09.2018 ob 12:36
Sile predsednik sirskega predsednika Bašarja Al Asada so v preteklih mesecih z uspešnimi ofenzivami znova zavele dve tretjini države.

S kakšno ihto je bilo pa to napisano? xD
Kot prvo, ne gre za "sile sirskega predsednika...", temveč za regularno sirsko vojsko, tako kot imamo v Sloveniji slovensko vojsko in ne "sil slovenskega predsednika Boruta Pahorja".
Kot drugo, sirska vojaska osvobaja sirsko ozemlje, razen če si na strani džihadističnih teroristov boš temu rekel zavzemanje.
pacoman
# 04.09.2018 ob 12:46
""Rusi in Iranci bodo naredili hudo humanitarno napako, če bodo sodelovali v tej potencialni človeški tragediji," je zapisal ameriški predsednik Donald Trump glede napada na Idlib v Siriji.""

------

A na Jemen, kjer je desetkrat huje, je pa pozabil?
WeeBay
# 04.09.2018 ob 12:48
Upam da ste pripravljeni. Šlo bo za največjo propagando v tej 7 letni vojni. Pripravite se na nove Bane alabede, nove propagandne slike nedolžnih otrok. Pripravite se na Asadov "režim" na Barrel bombe in namišljene bolnišnice ter na namišljeno uporabo kemičnega orožja. Pripravite se na hinavščino, ki je svet še ni videl. Upam da ne boste nasedali.
grenadir
# 04.09.2018 ob 12:24
Tov Trump, se pač malo boji za svoje pulene v Idlibu..... Kaj, ko bi Tov. Trump, te đihadistične strice iz Idliba, če jih že plačuje, še prepričal naj se predajo in potem, ne bo nobene "humanitarne" napake v Idlibu.....Mimogrede.... Počasi se začenja predpriprava za napad v Zah. delu Idliba,,,
mb128
# 04.09.2018 ob 12:24
Letališče, letala in via Zda seveda pa ne bo nobene humanitarne katastrofe! Aja, pardon sem pozabil on noče imeti nobenih beguncev, migrantov oz. kakorkoli se že tem ljudem reče.
Eh ja.....
m72
# 04.09.2018 ob 12:26
Ameri in njihovi podrepniki bodo glasni tako dolgo, dokler bodo verjeli, da se jim ne more nič zgoditi. Ko pa bodo Sirci stresli nekaj njihovih kant in ko bo nevarnost, da jih še Rusi počijo po kepi, bodo takoj zvili rep med noge in začeli netiti drugje.
grenadir
# 04.09.2018 ob 12:31
Zanimivo, je, da je da je Turčija prvič po treh letih preko Bosporja spustila sirsko ladjo Souria, ki prevaža pšenico iz Krima v Tartus.... Zanimivo je v tem, da je Souria pod USrA sankcijami in, je tako Turčija jasno pokazala, da se ji čedalje bolj he*e za USrA in njeno politiko v Siriji.... Souria
Joker
# 04.09.2018 ob 12:39
Logično, da Trump nekaj blebeta, saj je vse bolj jasno, da bo USA tu doživela dokončni poraz.
Me pa zelo zanima, če zna Trump na zemljevidu pokazati, kje leži Idlib.
Rasta75
# 04.09.2018 ob 12:49
pacoman
# 04.09.2018 ob 12:46
""Rusi in Iranci bodo naredili hudo humanitarno napako, če bodo sodelovali v tej potencialni človeški tragediji," je zapisal ameriški predsednik Donald Trump glede napada na Idlib v Siriji.""

------

A na Jemen, kjer je desetkrat huje, je pa pozabil?


Na Jemen, ko je govora o Siriji, vestno pozabljajo tudi naši "novinarji".
aparat-čik
# 04.09.2018 ob 12:33
Rusi morajo biti bolj previdni, ker padec Idliba pomeni propad vsega tistega, v kar so anglosaksonci v zadnjih 17 letih zmetali biljone $$$. Vključno s financiranjem in podporo AlKaidi. (v Idlibu se ta imenuje HTS). Kresnila bo tudi njihova politična "avtoriteta". Fsekakor lahko pričakujemo ameriške reakcije.
Sun1988
# 04.09.2018 ob 13:06
Samo Rusija je v Siriji dokončno spet postala velesila. Ameriko je izločila iz igre, kot že dolgo ne :)
CT
# 04.09.2018 ob 12:44

Donald Trump je napisal(-a)

Predsednik Bašar Al Asad ne sme nepremišljeno napasti province Idlib. Rusi in Iranci bodo naredili hudo humanitarno napako, če bodo sodelovali v tej potencialni človeški tragediji. Več sto tisoč ljudi bi bilo lahko ubitih. Ne dopustite, da se to zgodi

Dušan, poraženi ste skupaj s svojimi sekalci glav, tako da je brcanje in čebljanje popolnoma neumestno. In še; od kdaj ZDA zanimajo humanitarne zadeve?

STA je napisal(-a)

Sile predsednik sirskega predsednika Bašarja Al Asada so v preteklih mesecih z uspešnimi ofenzivami znova zavele dve tretjini države. Asad zdaj želi zavzeti tudi Idlib, ofenziva, ki naj bi jo pripravljale njegove sile, pa bi lahko bila zadnja večja bitka v sedem let trajajoči sirski vojni.

Spodaj popravljeno:

Sirska vojska je v preteklih mesecih z uspešnimi ofenzivami znova sovobodila dve tretjini države. Zdaj bo osvobodila tudi Idlib, ofenziva pa bi lahko bila zadnja večja bitka v 7 let trajajoči sirski vojni.


Staffan de Mistura je napisal(-a)

Strinjam se, da je treba poraziti džihadiste, vendar ne na račun tisočih civilistov

Štefan, pred kratkim si se ponujal, da bi osebno posredoval v Siriji, zato se spel dol, naloži na tovornjake ZDA đihije in se odpeljite soncu naproti ...
grenadir
# 04.09.2018 ob 12:41
Poleg SYAF, so začeli tudi Rusi polivat po idlibskih đihadistih ... Počasi se začenja zares....
grenadir
# 04.09.2018 ob 12:36
"Jasno sporočilo ISIS-u da naj se pripravijo." .... WeeBay.... V Idlibu ni ISISa.... Poleg Turkmenov in FSA, je daleč najbolj pomembna sila HTS ( bivša Al-Nusra - sirska Al-Kaida ).. Vse ostalo je strahotno izmešana đihadistična sodrga, ki so jo z avtobusi vozili iz širne Sirije....... Zadni ostanki ISISa zahodno od Eufrata so obkoljeni na vulkanskem hribu Al-Safa na jugu Sirije...
gre888
# 04.09.2018 ob 12:48
V bistvu je Doni povedal, da če napadejo, bodo oni uporabili kemično orožje.
Radoveden
# 04.09.2018 ob 13:43
Haha, mene so pa brisali ker sem napisal če Trumpu ni nič mar za čudovite dojenčke v Jemnu.
Rasta75
# 04.09.2018 ob 12:51
WeeBay
# 04.09.2018 ob 12:48
Upam da ste pripravljeni. Šlo bo za največjo propagando v tej 7 letni vojni. Pripravite se na nove Bane alabede, nove propagandne slike nedolžnih otrok. Pripravite se na Asadov "režim" na Barrel bombe in namišljene bolnišnice ter na namišljeno uporabo kemičnega orožja. Pripravite se na hinavščino, ki je svet še ni videl. Upam da ne boste nasedali.


Mi ne bomo, naši mediji pa bodo zagotovo pograbili in objavljali vsako puhljico.
Rasta75
# 04.09.2018 ob 13:58
VJ
# 04.09.2018 ob 13:11
Mini-slovarček MMCja za primere, ko je treba ustvarjati propagando po nareku "od zgoraj":
vlada => režim
vojska => režimske sile / sile "predsednika X"
teroristi => borci / uporniki
predsednik => samodržec / diktator
osvobajanje => zavzemanje
agresija Izraela / ZDA na suvereno državo => posredovanje Izraela / ZDA
mrtvi civilisti po ruskih ali sirskih vojaških akcijah => humanitarna katastrofa
mrtvi civilisti po ameriških/izraelskih/savdskih vojaških akcijah => / (te besede še ni v slovarčku)


Je v slovarčku že vsaj od prve zalivske vojne. Glasi se: "kolateralna škoda".
gizmolinux
# 04.09.2018 ob 13:20
Doni ni nič svaril, ko so ameri ravnali Raqqa in Mosul z zemljo?
junkmail
# 04.09.2018 ob 12:44
Američani samo nadaljujejo to, kar so korporacije počele že v 19. stoletju pa še prej. Afganistan je bil včasih normalna država, da ne naštevam dalje.
nightwing
# 04.09.2018 ob 13:15
Ko je Trump prodal za 300 milijard orožja Saudovi Arabiji, se je vedelo kam barka plove.
Joker
# 04.09.2018 ob 12:54
Pripravite se na hinavščino, ki je svet še ni videl. Upam da ne boste nasedali.
Mi ne bomo, naši mediji pa bodo zagotovo pograbili in objavljali vsako puhljico.

Oni to morajo početi!
grenadir
# 04.09.2018 ob 13:52
Zaenkrat danes že več, kot 50 zračnih napadov , ruskih avionov na Idlib.... Očigledno ne mislijo ubogat tov. Trumpa...hehehe...
Fetisov
# 04.09.2018 ob 13:40
Se pa seveda dogajajo hudi problemi. V obkoljeni enklavi je precej zaposlenih pri Blackwater. Rusi jih hočejo žive. Dump pa švica...
šurda
# 04.09.2018 ob 13:13
Dar, mar pa me "skenslajo" ha, ha, ha le kdo je to
zahteval ?

Vse kar sem napisal je bilo res in dokazljivo !

takole si nekateri predstavljajo demokracijo !

Skratka predsednik ZDA Donald Trump znova grozi,
mož, ki misli, da vodi svoj resničnostni show ne pa
ZDA !

Bo tokrat OK ?, gospod (gospa) iz administarcije ???
Radoveden
# 04.09.2018 ob 13:31
"Rusi so uničili ISIS v Siriji, vi pa v 5 letih niste bili sposobn naredit nič proti njim."

Razlika je med "niso bili sposobni" in "niso hoteli". Sposobni so še kako, če je le to v njihovem ekonomskem interesu.
gizmolinux
# 04.09.2018 ob 13:21
Pa MMC in Švegelj tudi ne?
Rozka
# 04.09.2018 ob 13:13
Donald Trump podpira džihad. Toda samo, če ga ni v ZDA. Naj vzame džihadiste iz Guantanama domov v svoj stolp.
KLIPAN
# 04.09.2018 ob 14:07
Kaj drugega pričakovati od republikanca in desničarja kot podporo islamskim skrajnežem??
Tako je v Saudovi Arabiji kot v Siriji.
In potem naši desni prijatelji pišejo o tem kako smo levičarji zavezniki islamistov in to samo zato, ker smo beguncem pomagali priti do hrane, oblek in vsaj malo človeškega dostojanstva.
Trump, Mayeva, Netanyahu.... pa že leta in leta podpirajo najhujše islamiste v Saudovi Arabiji, Libiji, Jemnu, Siriji..... nudijo jim logistično podporo, oskrbujejo jih z orožjem, napadajo in sankcionirajo vse, ki se borijo proti islamistom (Rusijo, Katar, Iran, Hezbollah...) itd.
Skratka, vse je popolnoma jasno, ampak naši desni še vedno ploskajo Trump in ostalim.
Ko pa ti isti islamisti pridejo v EU, Ameriko, Avstralijo.....pa so vsi prestrašeni in vse je kriva Nina levica.
Tukaj nekaterim niso znane osnove na katerih bi človek sploh lahko razvil debato.
Fetisov
# 04.09.2018 ob 13:32
Bolečina je pa neizmerna. Rusi so jih...
GeorgeB
# 04.09.2018 ob 13:31
Če sesujejo upornike, po tem tudi za 300 milijard orožsrskega posla s Saudsko Arabijo ne bo... To jih skrbi... :D:D:D:
severnik
# 04.09.2018 ob 13:13
Trump je posvaril sirsko vlado in njene ruske ter iranske zaveznike pred "nespametnim" napadom na provinco Idlib,

Donald Trump glede napada na Idlib v Siriji.


Kot prvo bi lahko človek razumel, da se vmešavajo v interne zadeve druge države.

Bodo že sami uredili oz. prosili za pomoč, če bo potrebno.
citizen
# 04.09.2018 ob 16:24
Isto propagando ste nam na RTV servirali v primeru Aleppa, Doume in Palmyre. V vseh teh primerih ste se motili in so mesta osvobojena, begunci se vračajo, mesta pa se obnavljajo. Idlib bo osvobojen izpod teroristov, pa nam cenzurirajte novice iz Sirije kolikor hočete.
Je pa zanimivo kako Al kaido opisujete kot upornike.
Sramota za novinarstvo.
luka83
# 04.09.2018 ob 13:56
Trump rešuje ameriške plačance, ki pa jim tokrat ni pomoči. Že nekaj časa pa se govori da bodo spet zaigrali že preizkušeno taktiko namišljenega kemičnega napada. Upam da tokrat uspe kameram ujet vso to podlost zahoda in vazalov, torej nas.
J@st
# 04.09.2018 ob 13:21
mrtvi civilisti po ameriških/izraelskih/savdskih vojaških akcijah => / (te besede še ni v slovarčku)
-------------
Osvobajanje.
WeeBay
# 04.09.2018 ob 12:35
Bo pa zanimivo videti kako se bo vse skupaj odvilo saj bo potrebno odstraniti ameriške vojake, ki se nahajajo na tistem območju kjer trenutno mirno črpajo nafto. Upam, da imajo Rusi kaj v planu kajti napadati Američane je točno to kar si oni želijo. Verjetno bo vse skupaj potekalo preko proxija. Tole bi znala biti prava katastrofa.
šurda
# 04.09.2018 ob 13:38
ti-ne
Z vsem dolžnim spoštovanjem a debata ( pestra ) teče o
grožnjah predsednika ZDA Donalda Trumpa !
In kaj to pomeni ??, nove in nove begunce v Turčiji in
kasneje v EU, samo zemljevid je treba pogledati pa
je vse popolnoma jasno kot beli dan !
REsnica
# 04.09.2018 ob 20:22
Ko americani bombardirao libijo, irak, sirijo...ko savdijci pobijajo po jemnu, priseljeni židje po palestini...je vse ok. Ko pa bi zakonit predsednik rad porazil skrajneže v svoji državi, ki so jih oborozili demokratični kapitalisti, je pa to nezaslišano, ker so tam tudi civilisti.

Bi verjel demokratom, ce ne bi ravno ZDA in njene zaveznice, pobile daleč največ ljudi po drugi svetovni vojni. Pri tem je od roke židov in kristjanov umrlo največ muslimanov...tudi takih za katere sedaj tako skrbi te iste morilce.
WeeBay
# 04.09.2018 ob 15:52
Naslov članka:

Poročila o napadih ruskih letal na upornike v sirski pokrajini Idlib

Komentar pod sliko:
V Idlibu naj bi bilo okoli 10.000 džihadističnih borcev

Torej zavajanje in hinavščina se je očitno že začelo. To ste hoteli to ste dobili. Zdaj boste to tudi pojedli. Avtor takoj popravi naslov ne gre za upornike ampak teroriste.
KLIPAN
# 04.09.2018 ob 14:08
Predsednik Amerike govori o humanitarni katastrofi?????
Smisel za humor pa ima, ni kaj.
grenadir
# 04.09.2018 ob 23:32
b0bby8 .... Škoda časa za trolčka..... Ne podpira on nikogar.... Razen seveda, morda, če ima enako afiniteto, kot bradati tovariši iz Idliba.... Do koz, namreč...
felixon
# 04.09.2018 ob 16:26
V tem članku pripadnike IS in Al Kaide imenujete upornike, kar je nedopustno, da ne rečem še kaj hujšega.
velenjcan
# 04.09.2018 ob 15:09
ti-ne
# 04.09.2018 ob 14:01
Na eni strani Rusija, Iran, na drugi Turčija, na tretji Izrael, ZDA.... Totalna zmešnjava in rezultat je na milijone beguncev. Potem eni navijajo, kot da gledajo video igrice. Žalostno.


Nenavadno slab (selektiven = lažniv) spomin imaš: kdo je pa začel s tem sranjem? Kdo je hotel zbrisat Sirijo, ker je bila napoti katarskemu in saudskemu plinovodu? Kdo je podpiral in še podpira bandite, katerih glavna odlika poleg odvisnosti od Zahoda je rezanje glav?

Ne nori in ne smeši se.
Ramus
# 04.09.2018 ob 15:08
Predsednik Bašar Al Asad ne sme nepremišljeno napasti pokrajine Idlib. Rusi in Iranci bodo naredili hudo humanitarno napako, če bodo sodelovali v tej potencialni človeški tragediji.

Čisto v Trumpovem stilu,.... kateri norec pa je začel z financiranjem vojne v Siriji? Bi morda pomislili predno odprete usta in iz njih pade kup neumnosti,.... takrat vas pa ZDA ni skrbelo, da bo v državljanski vojni umrlo na stotisoče ljudi,.... hinavci nemarni.
moj komentar
# 04.09.2018 ob 15:03
ZDA bi rade, da destabilizacija Sirije traje čim dlje in da se država razdrobi na več delov. Trmasto vztrajajo pri načrtu, ki so si ga zastavile pred 8 leti, ko so v Sirijo začele navažati teroristične brigade sunitskih selafistov, ki so urjeni s strani ZDA, SA in izraela. V idlibu se dejansko nahaja ostanek ameriške najemne proxy armade, ki bi jo ZDA rade na vsak način ohraniti pri življenju.
Ameriška vojska ima tudi danes v Iraku in obmejnih delih Sirije kar nekaj kampov za urjenje terorističnih vojsk, ki jih nujno potrebuje za destabilizacijo ciljnih držav. Hkrati pa v medijih prodaja laž, da se bori proti terorizmu in tako prikriva pravo početje.
Fetisov
# 04.09.2018 ob 13:55
@grenadir
Neverjetno, Rusi se niso ukakali pred Dumpom...
grenadir
# 04.09.2018 ob 13:47
Karta Idliba po frakcijah Če kdo ne ve... NLF je bivša FSA...
Kazalo