Volilna udeležba je bila 44,5-odstotna. Foto: Reuters
Volilna udeležba je bila 44,5-odstotna. Foto: Reuters
Iraške volitve
Udeležba je bila najnižja po letu 2005. Foto: Reuters

Udeležba je bila namreč najnižja od parlamentarnih volitev leta 2005, prvih po ameriško-britanskem napadu. Tako majhno število volivk in volivcev po poročanju francoske tiskovne agencije AFP kaže, da so Iračani dali zaušnico obstoječemu političnemu razredu, ki ga imajo za skorumpiranega.

Glede drugega mesta se navedbe medijev razlikujejo. Arabski časopis Al Hajat, ki ga navaja nemška tiskovna agencija DPA, na drugo mesto uvršča listo šiitskega verskega vodje Moktade Al Sadra, agencija AFP pa zavezništvo pod vodstvom proiranskega Hadija Al Amirija, Al Sadrovo leto pa pa na tretje mesto skupaj s komunisti. Prvi uradni izidi bodo sicer znani v ponedeljek.

Pet mesecev po zmagi v vojni uničenega Iraka nad t. i. Islamsko državo je politično telo v državi razdrobljeno, z večinskimi šiiti razdeljenimi, Kurdi zmedenimi in suniti, potisnjenimi na rob.

Volitve so sicer potekale večinoma mirno in pod strogimi varnostnimi ukrepi, saj je IS nekaj tednov pred volitvami zagrozil z napadi. V napadu na vzhodu Iraka je bil ubit policist, še pet jih je bilo ranjenih, drugih incidentov pa ni bilo.

Al Abadiju se očita neodločnost v boju s korupcijo
Šiitski iraški premier Al Abadi, ki je na tem položaju štiri leta, je pred volitvami ustanovil lastno volilno zavezništvo. 66-letnik si pripisuje zasluge za poraz IS-ja, zaradi česar so se varnostne razmere v državi bistveno izboljšale, kritiki pa mu očitajo omahljivost pri reševanju drugih perečih težav v državi, predvsem korupcije. "Irak je močan in enoten po zmagi nad terorjem," je Al Abadi povedal po oddaji svojega glasu na volitvah.

Vodilni kandidat rivalske volilne koalicije Nuri Al Maliki, ki je bil osem let na čelu iraške vlade, velja za enega najbolj podkupljivih politikov v Iraku, a uživa podporo zagovornikov politike trde roke. "Želim si, da bi vsi prišli na volišča in podali svojo izbiro," je dejal, ko je sam prišel na volišče.

Irak zanimiv za Iran in ZDA
Kot so pred volitvami opozarjali poznavalci, bodo tokratne volitve odločilne za to, ali bo državi uspelo doseči spravo med posameznimi narodnimi skupnostmi in tako začrtati pot k trajni stabilnosti. Hkrati pričakujejo, da se bodo v sestavljanje prihodnje iraške vlade poskušali vmešati tako sosednji šiitski Iran kot ZDA.

Skupno se je za sedeže v 329-članskem parlamentu potegovalo 7.000 kandidatov. Prvi izidi naj bi bili znani v ponedeljek.